News

Ce amenzi ar putea primi medicii care vaccinează persoane care nu au programare

08.02.2021 | 09:02
Ce amenzi ar putea primi medicii care vaccineaza persoane care nu au programare
ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătăţii pregătește actul normativ prin care sunt pedepsiți medicii care nu se asigură că sunt respectate programările pentru vaccinul contra Covid-19. 

Potrivit primei forme a Hotărârii de Guvern, sunt stabilite amenzi între 10.000 de lei şi 20.000 de lei pentru medicii care vaccinează persoanele care „sar rândul”. Documentul urmează a fi înaintat astăzi către premier şi alte ministere, conform Adevărul.

ADVERTISEMENT

Concret, Ministerul Sănătăţii are un proiect de hotărâre care vizează completarea Hotărârii de Guvern 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice.

Amenzi pentru medicii și persoanele care nu respectă programările pentru vaccin

Potrivit documentului pregătit, două situații clare constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 20.000.

ADVERTISEMENT

În primul rând este vorba de nerespectarea privind programarea grupelor populaţionale prioritate, în platforma naţională de Rovaccinare, de către medicul de familie, conform fiecărei etape, cum sunt ele stabilite în Strategia de vaccinare împotriva Covid-19.

De asemenea, se vor da amenzi dacă realizarea procesului de vaccinare de către personalul medico-sanitar se face fără a respecta programarea în platforma naţională Rovaccinare, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Măsura ar trebui să oprească situațiile în care este sărit rândul pentru vaccinare. Există însă și riscul ca prin amenzi aşa de mari să apară o descurajare a implicării personalului medical în munca din centrele de vaccinare anti-COVID, dar şi a medicilor de familie.

Amenzi de 30.000 și 50.000 de lei pentru persoanele care „sar rândul”

Vor fi amendate și persoanele fizice pentru „nerespectarea obligaţiei de către instituţii de a planifica personalul cu care acestea au raporturi de muncă sau raporturi de serviciu, după caz, în platforma naţională de Rovaccinare, conform fiecărei etape, astfel cum sunt ele stabilite în Strategia nr. 1.031/2020, cu modificările ulterioare, precum şi alte măsuri în domeniul sănătăţii”.

ADVERTISEMENT

Proiectul de hotărâre ar urma să intre în vigoare la 10 zile de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT