News

Ce amenzi primesc persoanele care nu vor purta mască. Anunţul autorităţilor

16.05.2020 | 15:27
Ce amenzi primesc persoanele care nu vor purta masca Anuntul autoritatilor
ADVERTISEMENT

Data de 15 mai a venit cu primele măsuri de relaxare a măsurilor privind combaterea coronavirusului. Oamenii nu mai au nevoie de o declaraţie pe proprie răspundere, în schimb devine obligatorie purtarea măştii în spaţiile închise. 

Ce amenzi primesc persoanele care nu vor purta mască

Purtarea măştii care acoperă nasul şi gura este obligatorie începând cu data de 15 mai 2020 în spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă şi în alte spaţii închise, potrivit anexei “Măsuri de prevenire și control a infecțiilor aplicabile pe durata stării de alertă”, atașată Hotărârii nr. 24 a CNSSU.

ADVERTISEMENT

Persoanele care nu respectă obligaţia de a purta mască în spaţiile menţionate pot fi sancţionate contravenţional în baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monistorul Oficial, nr. 396 din 15 mai 2020).

Sancţiunile sunt între 500 de lei şi 2500 de lei

Raportat la articolul 65, litera h: “nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții se sancționează cu amendă între 500 de lei și 2500 de lei”.

ADVERTISEMENT

Astfel, amenzile sunt destul de piperate şi după expirarea stării de urgenţă. Persoanele nu sunt nevoite să poarte măştile în aer liber şi în timpul plimbărilor prin parc, însă în momentul în care sunt în spaţii închise şi în mijloacele de transport în comun, măştile sunt obligatorii.

Cuantumul amenzilor din timpul stării de urgenţă depăşeşte 120 de milioane de euro

În timpul stării de urgenţă, nerespectarea Ordonanţelor Militare se sancţiona cu amenzi record pentru România: între 2000 şi 20.000 de lei pentru persoanele fizice şi între 10.000 de lei şi 70.000 de lei pentru persoanele juridice.

ADVERTISEMENT

Însă, cu o săptămână înainte de expirarea stării de urgenţă, CCR a declarat neconstituţională reglementarea privind amenzile pentru nerespectarea Ordonanţelor Militare, aşa că toţi cei care au fost sancţionaţi pot să conteste sancţiunile.

Şi nu sunt deloc puţine. Aproximativ 300.000 de români au primit amendă pentru nerespectarea Ordonanţelor Militare, iar suma totală adunată din aceste amenzi este de peste 120 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Specialiştii se tem de un val de contestări ale amenzilor primite în timpul stării de urgenţă care ar avea drept consecinţă suprasolicitarea sistemului judiciar din România.

 

 

ADVERTISEMENT