News

Ce amenzi primesc românii care nu respectă legea la grătare. Sancțiunile autorităților sunt uriașe

13.05.2021 | 11:33
Ce amenzi primesc romanii care nu respecta legea la gratare Sanctiunile autoritatilor sunt uriase
ADVERTISEMENT

Cetățenii din România care nu respectă legea la grătare în ieșirile pe spațiile publice pot lua amenzi uriașe de la autorități. Acestea sunt de ordinul miilor de lei. 

Dat fiind faptul că a început sezonul picnicurilor, cetățenii trebuie să ştie că riscă sancțiuni mari, dacă fac focul într-o zonă nepotrivită.

ADVERTISEMENT

Astfel, cei care nu respectă legea în vigoare pot lua o amendă uriașă: masa luată în împrejurări incorecte îi poate costa până la 9.000 de lei.

Amenzi uriașe pentru cetățenii care nu respectă legea la grătare

Odată cu căldura, în România a debutat și sezonul ieșirilor la grătare în aer liber și, odată cu el, cel al gunoaiele aruncate, la voia întâmplării, prin păduri sau pe malul râurilor.

ADVERTISEMENT

Din păcate, în multe zone exterioare, sticlele de plastic, pungile, dar și farfuriile și paharele de unică folosinţă apar aruncate fără jenă prin zonele de agrement. Foarte puțini sunt cei care, din respect pentru natură, strâng mizeria lăsată în urmă.

Potrivit legii, o ieșire la grătar urmată de lăsarea unor gunoaie în natură, ne poate aduce, cumulat, o amendă consistentă. Nu avem voie să aprindem focul în alte locuri decât cele special amenajate, pentru că putem fi amendaţi cu până la 5.000 de lei.

ADVERTISEMENT

De asemenea, trebuie să strângem gunoaiele după distracție, altfel riscăm amenzi de până la 2.000 de lei. Mai mult, dacă stăm pe spaţiile verzi, amenda este de la 900 la 2.000 de lei, scrie Antena 3.

Șeful Gărzii de Mediu, mesaj pentru cei care ies la grătare

În ceea ce-l privește pe Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, acesta are încredere mare în noua generație și spune că tinerii, având conștiința dezvoltată, vor respecta natura și vor strânge chiar și resturile celor care nu fac acest lucru.

ADVERTISEMENT

”Generațiile tinere, pe care eu îmi pariez toți banii, sunt mult mai apropiate de mediu și au grijă cu fiecare bucățică pe care o aruncă, strâng la sfârșit. În mod normal, în zonele de picnic merg oameni din toate generațiile, de la copii la bătrâni.

Eu mizez pe cei tineri să aibă conștiința atât de dezvoltată, încât să strângă și după cei care n-au strâns”, a declarat Berceanu la Digi24.

Berceanu anunță o serie de acțiuni educative în următoarea perioadă. Acestea vin ca o alternativă la amenzi.

”Vom avea acțiuni, eu zic că educative, pentru că nu vrem să dăm amenzi decât în cazuri extreme, vom avea acțiuni în teren, împreună cu jandarmeria și poliția, și la munte, și la mare.

Deja negociem locurile în care să mergem, astfel încât să putem să influențăm conștientul colectiv că doar prin munca noastră conștientă de a scoate gunoaiele și deșeurile putem să avem curat pe spațiile verzi. E unica șansă, nu vine din afară nimeni să ne ajute”, a mai spus șeful Gărzii de Mediu.

ADVERTISEMENT
Tags: