News

Ce amenzi riscă cei care nu stârpesc Ambrozia de pe proprietarea lor

20.08.2019 | 14:24
Ambrozia poate crea o reacție alergică puternică. Sursa foto - facebook

FANATIK își spune ce amenzi riscă cei care nu stârpesc Ambrozia de pe proprietarea lor. Astfel, trebuie să știți că fiecare persoană fizică sau juridică a fost obligată ca până la jumătatea anului, mai exact 30 iunie, să scape de această plantă de pe terenurile pe care le deține. Practic, toată lumea este obligată să ia măsuri pentru a distruge ambrozia, o buruiană ce creşte de obicei pe marginea drumurilor, pe ogoare sau pe terenurile lăsate în paragină.

Ce amenzi riscă cei care nu stârpesc Ambrozia de pe proprietarea lor

„Proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei adventive invazive şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane”, se arată în legea 62/2018.

Conform legii, cetăţenii şi firmele care nu au luat măsurile necesare vor primi din partea autorităţilor un avertisment. Dacă și acesta este ignorat, cetăţenii vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 750 şi 5.000 de lei, iar firmele cu sume cuprinse între 5.000 şi 20.000 de lei. ”Scopul prezentelor norme îl reprezintă instituirea unor măsuri de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia.

Ce amenzi riscă cei care nu stârpesc Ambrozia de pe proprietarea lor. Ambrozie
Ambrozia trebuia stârpită până pe 30 iunie. Sursa foto – facebook

Amenzi usturătoare pentru cei care nu iau măsuri

Verificarea şi identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia se declanşează primăvara după răsărirea acestei buruieni şi se încheie cel târziu până la data de 20 mai a fiecărui an, când se poate constata o diferenţiere vegetativă faţă de celelalte specii de buruieni”, se mai arată în actul normativ. Atenție! Nu trebuie să credeți vreo clipă că ați scăpat. Verificarea şi identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a unităţilor administrativ teritoriale se efectuează de către autorităţile publice locale, prin agenţii agricoli angajaţi sau persoanele desemnate din cadrul acestora.

Mai mult de atât, o comisie mixtă va efectua controale în teren şi va aplica sancţiuni contravenţionale, în perioada de vegetaţiei a buruienii ambrozia. De remarcat că polenul pe care ambrozia îl face provoacă alergii serioase.

Tags: