News

Ce amenzi vor primi șoferii care parchează lângă școli și grădinițe

12.02.2021 | 07:56
Ce amenzi vor primi soferii care parcheaza langa scoli si gradinite
Ce amenzi vor primii șoferii care parchează lângă școli și grădinițe. Sursa foto: Presasm
ADVERTISEMENT

Şoferii care vor staţiona în intervalul orar 7:00-20:00 lângă școli sau grădinițe pot primi amenzi. Pe această temă, un proiect de lege a fost înregistrat la Senat și vizează modificarea Codului Rutier şi a Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Proiectul legislativ urmăreşte, între altele, introducerea în Codul Rutier (OUG nr. 195/2002) a unei prevederi legate de stabilirea unor spaţii special amenajate şi semnalizate pentru îmbarcarea sau debarcarea preşcolarilor şi şcolarilor, pe toate laturile de acces ale unităţilor de învăţământ, conform Adevărul.

ADVERTISEMENT

Locurile vor putea fi folosite pe o durată de 20 de minute de cei care îşi lasă sau îşi iau copiii de la grădiniţe sau şcoli. Proiectul stabileşte amenzi pentru şoferii care staţionează pe aceste locuri, în timpul zilei. Sancțiunile (4-5 puncte de amendă) se aplică celor care nu au dreptul să parcheze în acele spații.

Amenzi de 700 de lei pentru șoferii care parchează lângă școli și grădinițe

Amenzile pe care le pot primi șoferii care staţionează pe unul dintre aceste locuri speciale este cuprinsă între 580 şi 725 de lei.

ADVERTISEMENT

„Creşterea substanţială şi constantă a parcului auto la nivel naţional a generat o problemă reală în ceea ce priveşte asigurarea numărului de locuri de parcare, precum condiţiile în care se efectuează oprirea şi staţionarea vehiculelor pe spaţiul carosabil.

Fără o reglementare adecvată, copiii preşcolari şi şcolari sunt supuşi unor riscuri uriaşe în ceea ce priveşte siguranţa circulaţiei în interiorul parcărilor, pe trotuare, chiar şi la traversarea drumurilor prin locurile special marcate.

ADVERTISEMENT

De cele mai multe ori, parcarea neregulamentară a vehiculelor în proximitatea intrării în unităţile şcolare şi grădiniţe generează nu numai ambuteiaje şi disconfort, ci pune în pericol venirea şi plecarea de la cursuri ale elevilor şi preşcolarilor”, a explicat deputatul Robert Sighiartău.

Proiectul de lege mai vizează alocarea în mod gratuit a cel puţin 5%, dar nu mai puţin de două, din numărul total al locurilor de parcare pentru femeile gravide.

ADVERTISEMENT

De asemenea, acest lucru se aplică și pentru mașini care transportă copii în vârstă de până la 2 ani, lângă clădirile cu utilitate publică (școli, spitale, bănci sau sau instituţii ale administraţiei publice).

ADVERTISEMENT