În cursul zilei de joi, 19 septembrie, polițiștii din Ilfov au desfășurat o acțiune de amploare la ferma lui Nuțu Cămătaru, situată la marginea Bucureștiului, razie în timpul căreia au descoperit un animal rar. Acesta a fost ridicat de urgență.
Acțiunea oamenilor legii din cursul acestei zile a avut ca scop găsirea unui cal de rasă. Recent, a fost raportat furtul acestui animal, astfel că polițițtii au făcut mai multe verificări, inclusiv la locația deținută de interlop.
Pe domeniul pe care se află casa lui Nuţu Cămătaru, un mare iubitor de animale, au fost depistate mai multe exemplare de mamifere și păsări exotice. Deținerea unora dintre ele de către persoane fizice este interzisă.
”În cursul zilei de astăzi, 19 septembrie, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ilfov au pus în aplicare un mandat de percheziţie domiciliară în Sectorul 5 din Municipiul Bucureşti, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de însuşirea bunului găsit, obiectul dosarului fiind reprezentat de un exemplar cabalin de rasă”, informează IPJ Ilfov.
La ferma lui Ion Balint, numele din buletin al bărbatului, a fost mobilizată și o echipă din cadrul Gărzii de Mediu, dar și un biolog din cadrul Societăţii Ornitologice Române.
Specialiștii au decis să ridice din locație un animal extrem de rar. E vorba de un exemplar de vânturel roșu. Acesta a fost dus la o fundație din județul Ilfov care protejează animalele, notează Știrile ProTV.
Exemplarul este o pasăre răpitoare extrem de rară. Legea spune că inclusiv deținerea sa este interzisă pe teritoriul României. Pasărea urmează să fie evaluată din punct de vedere medical, apoi va fi eliberată în mediul ei natural.
Vânturel roșu sau șoimul dunărean, cum mai este cunoscut, e o pasăre răpitoare de talie mică. Este întâlnită pe întreg teritoriul țării. Își face cuibul în habitate deschise, precum pajiști, pășuni, livezi, liziere, zăvoaie. Poate cuibări și în localități, în parcuri.
Ca hrană, preferă rozătoare, reptilele mici sau insectele insecte. Le vânează zburând la punct fix, la o înălțime de câțiva metri. În zonele nordice și centrale ale Europei, hrana preponderentă este reprezentată de micromamifere.
În momentul în care atacă, zboară la punct fix cu coada răsfirată în formă de evantai și bătăi rapide de aripi. Acest aspect i-a adus și numele popular de vânturel.