ADVERTISEMENT
News

Ce anunț a făcut Gheorghe Mărmureanu după cutremurul de 4,7: “Devine periculos când magnitudinea depășește 6”

Gheorghe Mărmureanu spune că un un cutrenur de 4,7 nu reprezintă niciun pericol pentru populație.
Autor: Anca Flondor | 26.05.2021 | 09:17
Ce anunț a făcut Gheorghe Mărmureanu după cutremurul de 4,7:
Ce anunț a făcut Gheorghe Mărmureanu după cutremurul de 4,7: "Devine periculos când magnitudinea depășește 6". Sursa foto - colaj Fanatik

Un cutremur cu magnitudinea 4,7 a avut loc în noaptea de marți spre miercuri în zona seismică Vrancea, Buzău. Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului National pentru Fizica Pământului, spune că un astfel de seism nu reprezintă o amenințare.

ADVERTISEMENT

Mulți cercetători susțin că ar exista o legătură între cutremure și fenomenele astronomice. Miercuri va avea loc o eclipsă totală de lună, singura din acest an.

Ce anunț a făcut Gheorghe Mărmureanu după cutremurul de 4,7

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului National pentru Fizica Pământului a făcut mai multe declarații după cutremurul care a avut loc în noaptea de marți spre miercuri și a avut o magnitudine de 4,7 pe scara Richter.

Acesta susține că populația nu trebuie să fie speriată. Un seism poate fi periculos doar dacă magnitudinea lui depășește 6.

ADVERTISEMENT

 “E absolut normal. Anul trecut, în ianuarie, a fost tot un cutremur de 4,7 la o adâncime tot de 130 de km-131 și efecte importante au avut către la Galați, Chișinău și o parte din Muntenia. Vrancea e un sistem tectonic unde cutremurele de mare adâncime au loc în mod curent.

În momentul de față, Institutul are înregistrare seismică modernă. În ultimii 30 de ani s-au observat și s-au înregistrat cutremure foarte adânci.

Între 160 de km și chiar 130 km. De fapt, acestea sunt adâncimile pentru cutremurele vrâncene, care se deosebesc de cutremurele din altă zonă.

ADVERTISEMENT

Un cutremur de adâncimea asta devine periculos când magnitudinea depășește 6. Nu se pune problema unui cutremur catastrofal”, a spus Mărmureanu, la Realitatea Plus.

Legătura dintre cutremure și fenomenele meteo

Unii specialiști consideră că ar exista o strânsă legătură între producerea cutremurelor și fenomenele astronomice. Pe 26 mai va avea loc singura eclipsă totală de lună din 2021, în același timp cu “superluna sângerie”, adică momentul în care Luna este la cea mai mică distanță de Pământ.

ADVERTISEMENT

“Există diferite teorii despre acest subiect. S-a făcut o statistică de peste 30 de ani din care nu a ieșit nimic”, a mai spus Mărmureanu.

Directorul onorific al Institutului National pentru Fizica Pământului declara în urmă cu ceva vreme faptul că România va fi lovită de un cutremur puternic, dar abia după anul 2040. Potrivit lui Gheorghe Mărmureanu acesta va avea peste 8 grade pe Richter.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!