News

Ce anunţă Gheorghe Mărmureanu după cutremurul din 3 septembrie: „E absolut normal”

03.09.2019 | 16:10
Ce anunta Gheorghe Marmureanu dupa cutremurul din 3 septembrie E absolut normal

Seismologul Gheorghe Mărmureanu, fostul director al Institutului Național pentru Fizica Pământului, a vorbit despre cutremurul produs azi, 3 septembrie. Specialistul susține că seismul se înscrie în seria de cutremure normale care au loc frecvent în zona Vrancea, chiar dacă magnitudinea celui de azi, de la ora 14:52, a fost de 4,5 grade pe scara Richter.

Cutremurul de azi, 3 septembrie, unul absolut normal

„E un cutremur absolut normal, unul obişnuit. Nu înseamnă nimic. Italia, noi şi toată partea balcanică suntem sub influenţa acţiunii puternice a Africii. Mă bucur că a fost foarte adânc. Un cutremur foarte adânc nu poate să distribuie o energie puternică. Vrancea este periculoasă pentru magnitudini de 7,2”,

a declarat Mărmureanu într-o intervenție telefonică la Antena 3.

Cutremurul a avut loc în zona Vrancea, la aproximativ 50 de kilometri distanță de Brașov și 10 kilometri distanță de Nehoiu. Seismul a avut o magnitudine de 4,5 pe Richter, însă nu s-a simțit pentru că a fost unul de mare adâncime (140 de kilometri). Seismul de azi, 3 septembrie, este cel mai mare din ultimele luni ale acestui an, iar autoritățile spun că nu sunt motive de îngrijorare.

Cutremur în România! Cutremur
Cutremurul a avut loc în zona Vrancea. Sursa foto – facebook

Românii au aflat de pe aplicație despre cutremurul de la 14:52

Românii care au instalată aplicația pentru cutremure au fost informate prin intermediul acesteia, la câteva minute după mișcarea seismică. Zilnic se produc cutremure în zona Vrancea, iar cele mai multe dintre acestea au între 2 și 3 grade pe scara Richter. Cu cât cutremurul este mai adânc, cu atât putem să respirăm mai ușurați.

”În urma cutremurului de 4.5 pe scara Richter, produs în zona seismică Vrancea, nu s-au înregistrat apeluri pe 112 sau alte informaţii privind posibile pagube”, a transmis, marţi, IGSU. Conform datelor INFP, acesta a fost cel mai puternic seism care s-a înregistrat în acest an. Zona Vrancea este una foarte activă din punct de vedere seismic, iar astfel de cutremure sunt frecvente.