Life

Ce aparat din casă îți umflă facturile. Îl folosești în fiecare zi

Aparatele din casă care îți aduc facturi mari, lunar, la energie. Pe unele le folosești în fiecare zi.
10.09.2022 | 16:45
Ce aparat din casa iti umfla facturile Il folosesti in fiecare zi
Aparatele din casă care consumă multă energie. Sursa foto: hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Românii sunt îndemnați de către autorități să aibă un consum redus la energie, la fel ca alte țări din Uniunea Europeană. Așadar, se pot evita facturile mari, mai ales pe perioada de iarnă.

Aparatele din casă care ne aduc facturi mari la energie

În casa fiecăruia dintre noi există, însă, o serie de aparate care consumă foarte multă energie, mai ales pentru că le folosim zilnic sau aproape zilnic. Potrivit specialiștilor, acestea sunt:

ADVERTISEMENT
  • Aerul condiționat,
  • Frigiderul
  • Mașina de spălat,
  • Cuptorul electric.

Octavian Rădan, de profesie inginer, spune că un cuptor cu microunde produce un consum mediu de 3, 4 kWh, iar o mașină de spălat rufe 2 kWh.

”În fiecare casă există mai multe variante de consumatori. Unul dintre exemple se află aici: cuptorul cu microunde aduce un consum mediu de 3,4 kWh, ceea ce înseamnă 34 kW lunar.

ADVERTISEMENT

La fel, lucrurile pot fi calculate și la o mașină de spălat rufe, care în medie aduce un consum de 2 kW pe oră.

Per total, la o utilizare de 20 de spălări pe un program normal ne poate aduce într-o lună un consum de 40 kW”, a explicat Octavian Rădan, informează Digi 24. 

ADVERTISEMENT

De asemenea, frigiderul are un consum mediu de 30 kW pe lună, însă, nu este garantat, deoarece depinde de cât de plin este sau de câte ori este deschis zilnic. În ceea ce privește cuptorul electric, acesta produce un consum de 3,4 kW. La 10 ore pe lună, poate avea și 34 KW.

Cum putem reduce consumul de energie

Totuși, consumul de energie poate fi redus. Un sfat al specialiștilor este ca atunci când plecați de acasă pentru 24 de ore să nu scoateți centrala electrică, de exemplu, din priză, ci să o reduceți la 16 grade Celsius sau la 6 grade Celsius, dacă veți lipsi mai mult de 2 zile.

ADVERTISEMENT

Dacă se va scoate din priză, la întoarcere va fi nevoie de un consum mai mare de energie. De asemenea, atunci când nu folosiți încărcătoare sau electrocasnice, scoateți-le din priză, așa puteți reduce consumul cu până la 10%.

O altă modalitate este de a înlocui un bec clasic cu unul de tip LED, care consumă cu până la 5 ori mai puțin. De asemenea, puteți seta frigiderul la 1-4 grade Celsius, congelatorul la -18 grade Celsius și evitați să amplasați frigiderul lângă cuptor sau calorifer.

Zilele acestea, Guvernul a decis să reducă cu 15%  plafonul de consum lunar pentru compensarea facturilor. De la 300 de kiloWat pe oră, la 255 kiloWat pe oră.

ADVERTISEMENT
Tags: