Puțini știu că anumite aparate electrocasnice pot consuma curent și atunci când sunt închise. Dacă nu le folosești prea curând, e mai bine să le scoți din priză.
Chiar și atunci când nu le folosești, anumite aparate electrocasnice consumă curent electric. Unele persoane nu își dau seama de acest lucru și lasă în priză mai multe electrocasnice, iar suma de pe factură este una mai mare decât s-ar aștepta.
Nu doar aparatele electrocasnice mari consumă multă energie, ci și cele de dimensiuni mai mici, cum este cuptorul cu microunde. Atunci când nu este utilizat pentru încălzirea preparatelor, dar rămâne în priză, va consuma în continuare energie.
Acest lucru se întâmplă mai ales din cauza faptului că multe cuptoare au ora afișată, dar și butoane digitale, care rămân mereu aprinse. Din acest motiv, costurile pentru electricitate vor fi mai mari. După ce folosești cuptorul cu microunde, e mai bine să îl scoți din priză.
Nici aparatul de aer condiționat nu ar trebui lăsat în priză atunci când nu îl utilizezi, altfel va consuma în continuare curent. Dacă este folosit timp de 8 ore pe zi pentru a încălzi locuința, consumul de energie va fi de 5,36 kw/oră.
În timpul verii, aerul condiționat poate reprezenta între 45% și 50% din consumul total de energie. Pentru a-l folosi în mod corespunzător, temperatura aparatului de aer condiționat ar trebui setată cu cel mult 6 grade Celsius sub cea de afară.
Prin comparație, o mașină de spălat reprezintă aproximativ 5% din energia totală. Consumul anual al frigiderului este de 8%. Televizorul este un aparat al cărui consum nu depășește 2% din energia totală. De asemenea, iluminatul reprezintă între 9% și 12% din energia anuală, notează romaniatv.net.
Înainte de a pleca de acasă, este recomandat să scoți boilerul din priză. Specialiștii avertizează că riscul de incendiu este mai mare atunci când acest aparat rămâne nesupravegheat.
Dacă ai un încălzitor electric, un scurtcircuit sau o defecțiune a izolației firelor poate cauza scântei sau supraîncălzire. În cazul unui boiler pe gaz, pot apărea probleme în cazul sistemului de ventilație.
Din acest motiv, este recomandat să scoți dispozitivul din priză atunci când părăsești locuința, pentru ca boilerul să nu devină un pericol.