Life

Ce apartamente ar trebui să evite românii: “Nici măcar nu ar trebui să fie locuite.” Riscurile din spatele anunțurilor imobiliare

Experții au avertizat ce apartmente ar trebui să evite românii. În spatele anunțurilor imobiliare se ascund mai multe riscuri.
01.03.2023 | 15:19
Ce apartamente ar trebui sa evite romanii Nici macar nu ar trebui sa fie locuite Riscurile din spatele anunturilor imobiliare
Ce apartamente ar trebui să evite românii, potrivit experților. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Experții în imobiliare au explicat de ce trebuie evitate unele apartamente. Acestea nu sunt sigure pentru a locui în ele din cauza riscurilor privind siguranța. Este vorba despre cele aflate la demisol.

Ce apartamente ar trebui să evite românii. De ce nu e bine să locuiască la demisol

Tot mai mulți români aleg să locuiască la demisol, deoarece prețurile sunt destul de mici. Cu toate că este avantajos din punct de vedere financiar, experții în imobiliare avertizează că cele situate la demisol nu sunt deloc sigure și că nu ar trebui să fie pentru locuit, potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar.

ADVERTISEMENT

În ultima vreme au apărut tot mai multe anunțuri cu apartamente situate la demisolul clădirii. “Se oferă un apartament de două camere, 66 de metri pătraţi, situat într-un bloc nou, în zona Militari, la demisol înalt şi sigur. Preţ: 122.000 de euro”, se arată într-un anunț citat de sursa menționată.

“De vânzare aparta­ment cu două camere, 38 de metri pătraţi, în zona 13 Septembrie, aflat la demisol înalt, suficient de luminat, ceea ce reprezintă un factor important în cuan­tu­mul facturilor. Preţ: 50.500 de euro”, este un alt anunț postat pe un site care promovează proprietăți imobiliare.

ADVERTISEMENT

În astfel de anunțuri, demisolul este promovat ca fiind “înalt”, “sigur” sau “luminos”. Așa cum se vede în imaginile care însoțesc anunțurile, lumina nu ajunge foarte ușor în locuințele situate la demisol.

În plus, în ceea ce privește siguranța, la demisol nu ar trebui să existe diferențe față de apartamentele aflate la etaje superioare, dacă regulile sunt respectate, după cum transmit specialiștii.

ADVERTISEMENT

“O casă cu demisol are un etaj parţial îngropat în pământ, însă nu mai mult de jumătate din el. Din punct de vedere legal, demisolul trebuie să aibă ferestre, deci să nu fie un spaţiu închis”, se arată într-un articol de pe platforma de imobiliare storia.ro.

Avantajele apartamentelor situate la demisol

Un apartament aflat la demisol vine și cu mai multe dezavantaje. Principalul este riscul apariției de infiltrații, în cazul în care hidroizolația nu a fost realizată profesionist. Trebuie respectate anumite reguli pentru acest tip de locuință.

ADVERTISEMENT

“Câteva principii care ar trebui res­pec­tate pentru blocurile care au apartamente aflate la demisol sunt asigurarea unei soluţii de fundare adaptate la calitatea terenului de fundare; respectarea distanţelor de eva­cu­are pe holurile comune şi folosirea mate­ria­lelor in­combustibile acolo unde este ca­zul; dimen­sio­narea spaţiilor astfel încât să se asigure suprafeţe suficiente în funcţie de destinaţie şi un volum suficient de aer; di­men­sionarea ferestrelor astfel încât să se asi­gure un ilu­minat natural suficient; asigu­rarea hidro, termo şi a fonoizolării cores­pun­zătoare”, a explicat Dragoş Zaharia, proprietarul firmei de construcţii Ortogonal Construct.

În plus, alegerea dezvoltatorilor de a construi apartamente la demisol este cauzată de problema densității urbane în continuă creștere, iar asigurarea cumulată a tuturor condițiilor impuse de legislație pe terenuri mici, rămase libere în zonele aglomerate, este dificilă.

“E firesc să se construiască locuinţe la de­misol în aceste condiţii. Ele au de regulă un preţ mai mic pentru că există o serie de in­con­venienţe – lipsa priveliştii, imposibili­ta­tea asi­gu­rării balcoanelor/ logiilor, zgo­motul stra­dal – însă asta nu înseamnă că aceste ti­puri de lo­cuinţe nu trebuie să asigure condiţiile mini­me de calitate”, a mai explicat proprietarul.

De ce demisolul nu trebuie locuit

Potrivit experților din proiectarea în construcții, demisolul nu ar trebui să fie locuit. Totodată, există cerere pentru astfel de spații întrucât piața rezidențială este diversificată.

“Din punctul nostru de vedere, un de­mi­sol nu este pentru locuit, deci nu se poate pu­ne problema de o calitate ridicată a vieţii, dar amenajarea de apartamente la nivelul demi­solului indică faptul că există şi cerere pentru astfel de spaţii, astfel că putem spu­ne despre piaţa rezidenţială că este diversi­fi­ca­tă”, a explicat Dan Gheorghiu, inginer pro­iec­tant şi direc­torul departamentului de pro­iec­tare din ca­drul companiei Construcţii Erbaşu.

Lumina naturală pătrunde foarte greu într-o locuință aflată la demisol, chiar dacă există ferestre. Din punctul de vedere al structurii, apartamentele de la demisol sunt mai sigure decât cele aflate la etaj.

“De cele mai multe ori, sunt mai mulţi pereţi de beton armat la nivelul demisolului decât în zona de suprastructură”, a spus Alexandru Olaru, inginer proiectant, director general la Selfconsulting.

Atunci când cumpără o locuință, mulți români țin cont de factorul financiar. Din acest motiv, nu mai pun foarte mare preț pe calitate. Aceștia nu se gândesc la pericolele la care s-ar putea expune.

“Decizia de cumpărare (n.r. a unei locuinţe) este influenţată de mai mulţi factori, dintre care evident că cel financiar are cea mai mare pondere, însă în situaţia în care cumpărătorul îşi doreşte să locuiască într-o anumită zonă, va face rabat la calitate şi va opta pentru o locuinţă la demisol”, spune Cristian Negrea, head of valuation & advisory la Activ Property Services, companie de consultanţă imobiliară.

Atâta timp cât apartamentele situate la demisol se vând, dezvoltatorii construiesc și altele. În Coreea, autoritățile nu mai permit construirea de blocuri cu apartamente de subsol. Din cauza unei furtuni majore, mai multe persoane și-au pierdut viața din cauza inundării locuințelor care se află la demisol.

Românii, îngrijorați privind riscul seismic al imobilelor

O altă întrebare care stă pe buzele românilor este cea legată de riscul seismic al locuinței. Atâta timp cât constructorul respectă indicațiile proiectului de structură, apartamentele de la demisol prezintă același risc seismic precum cele de la alte etaje.

În contextul actual, mulți au întrebări privind riscul seismic. Atenția este îndreptată acum stabilității construcțiilor, mai ales în Capitală. În București există aproximativ 2.400 de imobile vulnerabile la cutremure, conform unui studiu realizat de firma de imobiliare titirez.ro. Studiul a fost realizat pe baza datelor centralizate de Primăria Capitalei.

În clasa I de risc seismic sunt încadrate 363 de clădiri, în timp ce în clasa a II-a sunt 373. În clasa a III-a sunt încadrate 116 imobile. De altfel, aproximativ 1.540 de clădiri prezintă un pericol ridicat pentru populație și ar trebui consolidate în regim de urgență.

Conform Strategiei Naţionale de Reducere a Riscului Seismic (adoptată prin Hotărâre de Guvern la finele lunii noiembrie 2022 şi publicată în Monitorul Oficial în decembrie 2022), aproximativ trei sferturi din populația României, dar și mai bine de jumătate din infrastructura existentă sunt expuse riscului seismic.

ADVERTISEMENT
„A mitraliat rechinii, dar s-a împușcat în ambele picioare” » Povestea „nebunului” Ernest...
„A mitraliat rechinii, dar s-a împușcat în ambele picioare” » Povestea „nebunului” Ernest Hemingway și a pasiunii pentru sport: „Există doar 3 sporturi pe lumea asta, restul sunt jocuri”
Pușcaș – Lucescu, culisele unui episod exploziv: atacantul a dezvăluit, în premieră, ce...
Pușcaș – Lucescu, culisele unui episod exploziv: atacantul a dezvăluit, în premieră, ce s-a întâmplat
Teroarea prin care Mihai Găinușă a trecut când l-a întâlnit pe „locotenentul” lui...
Teroarea prin care Mihai Găinușă a trecut când l-a întâlnit pe „locotenentul” lui Gigi Becali. Fostul prieten, Șerban Huidu, a uneltit serios
Reacţia unui turist polonez după ce a văzut zăpada de pe Transalpina. Mergea...
Reacţia unui turist polonez după ce a văzut zăpada de pe Transalpina. Mergea la mare în Grecia şi a vrut să facă un popas în România
E complex! Milionarul care construiește un castel în România, ultimele detalii despre proiect!...
E complex! Milionarul care construiește un castel în România, ultimele detalii despre proiect! Când vor începe lucrările
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PENSIE mai mică pentru vârstnici. Pensionarii care vor da BANII înapoi
PENSIE mai mică pentru vârstnici. Pensionarii care vor da BANII înapoi
De ce nu poate fi înmormântat Gigi Mulțescu în locul unde și-ar fi...
De ce nu poate fi înmormântat Gigi Mulțescu în locul unde și-ar fi dorit familia. Soția fostului mare fotbalist a spus totul
Pensionarea anticipată, schimbată de noua lege. Condiții mult mai aspre
Pensionarea anticipată, schimbată de noua lege. Condiții mult mai aspre
Alina Sorescu a făcut anunţul, ce se întâmplă cu divorţul de Alexandru Ciucu
Alina Sorescu a făcut anunţul, ce se întâmplă cu divorţul de Alexandru Ciucu
Imagini virale. „A mers cu spatele tot satul, săracul!” Un șofer român de...
Imagini virale. „A mers cu spatele tot satul, săracul!” Un șofer român de TIR i-a exasperat pe locuitorii unei mici așezări franceze
Un vlogger român a plecat în Ucraina pentru a vedea cum se trăiește...
Un vlogger român a plecat în Ucraina pentru a vedea cum se trăiește acolo. A rămas uimit de prețuri: „În România se plătește de 3 ori mai mult”