News

Ce ar face Fuego dacă ar fi președintele României. Cum își petrece zilele „singur acasă”, ce îi place să-și gătească, ce filme recomandă în izolarea impusă de pandemia de coronavirus Covid-19. Exclusiv

03.04.2020 | 11:29
Ce ar face Fuego daca ar fi presedintele Romaniei Cum isi petrece zilele singur acasa ce ii place sasi gateasca ce filme recomanda in izolarea impusa de pandemia de coronavirus Covid19 Exclusiv
ADVERTISEMENT

Fuego nu mai are nevoie de nicio prezentare. Îndrăgitul artist – pentru că nu este doar cântăreț și compozitor, în plus pictează, compune și recită versuri – a fost nevoit să-și suspenda aparițiile în public de către cumplita pandemie de coronavirus Covid-19 care ne ține pe toți prizonieri în case.

Ce ar face Fuego dacă ar fi președintele României. Cum își petrece zilele „singur acasă”, ce îi place să-și gătească, ce filme recomandă în izolarea impusă de pandemia de coronavirus Covid-19

FANATIK a „mers” la Fuego acasă, la figurat, pentru a afla în exclusivitate ce face acesta în intimitatea căminului său, cum suportă izolarea el, o fire extrem de sociabilă, care iubește oamenii și se simte de la bine în sus în mijlocul semenilor, cărora și-a dedicat cariera artistică, ce planuri de viitor are și alte multe detalii din viața sa de acum.

ADVERTISEMENT

Salut, Paule! Ce face Fuego toată ziua în lipsa spectacolelor?
– Nu are stare deloc, așa cum este de altfel obișnuit, cu toată viața sa. Nu am apucat, cel puțin până acum, să simt vreun pic de plictiseală. Eu în general nu m-am plictisit niciodată.

Acum mi-am schimbat oarecum stilul de viață, mi l-am ordonat altfel și încerc, lucru pe care-l doresc tuturor și care e vital, să-mi țin mintea limpede, antrenată în permanență, ca la maraton, în așa fel încât să nu simt vreo apăsare. Dau permanent de lucru minții!

ADVERTISEMENT

Astfel, citesc și-mi aleg cu grijă temele, fie că sunt cărți, fie că sunt articole sau informații online. Cum sunt pasionat de pictură, pe lângă faptul că pictez, îmi umplu timpul și cu viețile marilor pictori și cu detalii din zona aceasta.

Apoi scriu. Pentru mine, pentru diverse materiale, dar și editorialele pe care le puteți citi, în fiecare joi, în revista TAIFASURI, acolo unde, de mai bine de un an, sunt „Ambasador onorific”.

ADVERTISEMENT

Vorbesc cu oameni dragi, demarez proiecte, fac muzică, versuri, compun, sunt în permanentă legătură cu publicul meu, încercând să-i încurajez pe toți cei care mă urmăresc online…

Și nu în ultimul rând, gătesc, grădinăresc, mă uit la filme, noi și vechi, la seriale, la piese de teatru sau la musicaluri. Într-un cuvânt, am agenda plină chiar și acasă!

ADVERTISEMENT
Fuego nu se plictisește acasă, are agenda plină, de la gătit la recitarea de versuri pe canalul său de youtube în fiecare zi! Sursa foto: arhiva personală
Fuego nu se plictisește acasă, are agenda plină, de la gătit la recitarea de versuri pe canalul său de youtube. Sursa foto: arhiva personală

Ediții speciale ale show-lui „Drag de România mea” de Florii și de Paște

Câte emisiuni „Drag de România mea” ai reușit să înregistrezi înainte de intrarea în izolare? Se vor transmite toate, se lucrează în TVR la montaj?
– Înainte de izolare, la începutul lui martie, cu aplomb și noutăți, am filmat cinci gale din sezonul al patrulea al acestei emisiunii, care are un succes nesperat și care a ajuns să crească, prin muncă, în audiențe.

Și spun asta cu satisfacție, pentru că publicul român, din păcate, nu reacționează la frumos și la calitate, la valori și simplitate, preferând uneori, o altă categorie, alt gen de divertisment.

Dar eu nu m-am dezis, ba mai mult, mă încăpățânez să ofer alternativa, să vin cu decență, cu diversitate și cu oamenii care fac sau au făcut ceva concret pentru România mare, fie că sunt artiști, actori, intelectuali sau oameni simpli, care merită să fie cunoscuți de marele public.

Am început sezonul pe 15 martie, cu prima gală, dar am fost nevoiți să amânăm din cauza situației de urgență, pentru că s-au luat măsuri și la TVR, s-au trimis oameni acasă și nu avea cine să editeze, să monteze, să facă mixaje finale de sunet.

Așadar, noi avem material, și chiar unul special, gale surprinzătoare, pe care le vom transmite după ce trece nebunia. Până atunci, în fiecare duminică, urmăriți emisiunea, de la ora 15:00, la TVR 2.

Săptămâna aceasta avem gală de folclor, apoi ediție specială de Florii, cu multă muzică ambele, iar în prima zi de Paște, pe 19 aprilie, în exclusivitate, la TVR 2, de la ora 15:00 la 18:00, timp de trei ore, puteți urmări o sărbătoare a muzicii.

Este vorba despre concertul meu pop-simfonic „LUMINA MEA”, susținut pe 7 martie 2020, pe scena Palatului Național din Chișinău. Timp de trei ore, în trei părți, veți trece, împreună cu mine, printr-o mulțime de stări, având ritm, sonorități înalte, piese cunoscute reinterpretate, cu orchestrații noi, spectaculoase.

Am și invitați speciali, precum Eugen Doga, Orchestra Fraților Adavahov, Natalia Gordienco sau Brios Sonores și multe, multe surprize!

Fuego pregătește surprize mari fanilor emisiunii sale „Drag de România mea”, de pe TVR 2 când aceasta se va relua cu episoade noi. Sursa foto: arhiva personală
Fuego pregătește surprize mari fanilor emisiunii sale „Drag de România mea”, de pe TVR 2. Sursa foto: arhiva personală

„Categoria mea, a artiștilor independenți, este afectată în mod direct de criză. Și dramatic!”

Cum te descurci financiar acum, când criza asta ți-a suspendat munca și nu mai câștigi nimic?
– Nu aș putea să spun că am neapărat probleme financiare. Eu în general sunt un om chibzuit, strângător și nu am probleme de supraviețuire de vreun fel.

Dar da, m-a afectat, pentru că am rate de plătit, taxe la stat, am firme, am angajați. Categoria mea, a artiștilor independenți, este afectată în mod direct. Și dramatic! Practic, nu putem munci, nu ne putem manifesta în nici un fel. Este un sentiment greu de explicat să știi că poți face lucruri, că poți câștiga, dar ești nevoit să stai în casă.

Pe noi, artiștii, ne va afecta direct și după, pentru că vor fi mai puține spectacole și manifestări, dar sper ca oamenii, toți, românii, să fie uniți și împreună să trecem peste toate.

Și, foarte important zic eu, să sprijinim producătorii români, cumpărând de la ei, să mergem în vacanțe la noi, după ce trece, să avem grijă de valori, să ascultăm muzică românească! Doar în felul acesta, responsabil, vom reuși să ieșim cu bine din toată încercarea asta dificilă la care este pusă planeta!

Din drepturile de autor înregistrate în atâția ani, aproape 27, de activitate, poți trăi?
– Asta e o glumă bună, nu? La care trebuie să râd? Deși sincer, îmi vine să plâng când vorbesc despre acest subiect. Nu-l dezvolt prea tare, dar nu cred că poate vreun artist independent, fără legături bine ancorate, trăi din banii de pe drepturile de autor, fie că este difuzat sau nu.

Radiourile, cu câteva excepții, care confirmă regula, din păcate, nu difuzează nici ele muzică românească, variată și din alte genuri decât cel comercial. Vin câțiva bănuți din drepturi și de la Credidam, dar sumele sunt mici.

Și nu spun asta ca să mă plâng eu, spun asta pentru că e o realitate. Mai ales pentru noi, cei care investim în arta noastră, ne facem singuri, din banii noștri, producțiile, piesele, orchestrațiile, muzica, versurile, clipurile și promovarea.

„Nu sunt și n-am fost niciodată un om singur și nu am suferit vreo clipă de asta!”

Cât timp crezi că vei reuși să trăiești în izolare… sufletește tu fiind un tip social, care iubește oamenii, nu un însingurat? Dar și din punct de vedere financiar…
– Sper să nu se pună problema de a fi o perioadă îndelungată. Voi face față, eu nu sunt în vreo situație tragică, dar sunt, într-adevăr, colegi de-ai mei, actori, artiști, care au cu siguranță nevoie de ajutor dacă totul va dura.

Iubesc oamenii și, sigur, mi-e greu să nu fiu în mijlocul lor, dar iau totul ca pe-o vreme de regăsire, de reîncărcare, de modificare a tot, a celui ce sunt și a celor din jurul meu. Credeți-mă, niciunul dintre noi nu va mai fi la fel după ce va trece grozăvia asta de coronavirus!

Părinții sunt departe? Ce rude ai mai aproape? Cum țineți legătura?
– Tata nu mai este, din păcate, de zece ani… Mama mea, care-i o figură, stă cu mine în general, am grijă de ea, dar are perioade în care merge la Turda și are grijă de bunica mea, Bubulina, care are 85 de ani și este încă într-o formă bună.

La capitolul rude nu excelez, nu am foarte multe rude și nici nu sunt apropiat de ei, din lipsa timpului, în general, eu fiind mai mereu pe drumuri.

Am în schimb prieteni apropiați, am oameni de nădejde, am angajați și colaboratori, care sunt fix familia mea. Familia este formată din oamenii care te iubesc, te respectă și te prețuiesc și care sunt lângă tine dezinteresat, în orice moment ai nevoie!

Nu sunt și n-am fost niciodată un om singur și nu am suferit vreo clipă de asta! Cred că sufletul poate fi programat să trăiască într-un anume fel! Eu nu m-am confruntat cu sentimentul acesta și sper ca niciodată să nu trec prin asta!

Fuego este o fire optimistă, foarte iubitoare de oameni, care abia așteaptă să iasă din izolare, chiar dacă este convins că „niciunul dintre noi nu va mai fi la fel după ce va trece grozăvia asta de coronavirus!”... Sursa foto: arhiva personală
Fuego este o fire optimistă, foarte iubitoare de oameni, care abia așteaptă să iasă din izolare, chiar dacă „niciunul dintre noi nu va mai fi la fel după ce va trece grozăvia asta de coronavirus!”… Sursa foto: arhiva personală

Ce ar face în locul lui Klaus Iohannis, deși „n-aș prea vrea să fiu președintele României nici pentru cinci minute!”

Care ar fi prima măsură pe care ai lua-o dacă ai fi președintele României pentru o zi?
– N-aș prea vrea să fiu președintele României nici pentru cinci minute! Și nu pentru că nu-mi iubesc țara sau n-am idei, dar cred că e o responsabilitate mult prea mare, de care nu fug, dar care nu e pentru mine.

Apoi, eu mereu am mers pe principiul „omului potrivit la locul potrivit”. N-aș ști să fac asta, sunt apolitic și cred că sunt mult prea sincer și prea onest ca să mă potrivesc descrierii job-ului.

Dar chiar și așa, ipotetic vorbind, aș impune, măcar pentru o scurtă perioadă de timp, un soi de CAMPANIE EXCLUSIV ROMÂNEASCĂ, să vedem dacă moare cineva sau pățește ceva.

Adică să consumăm doar ce producem aici, vindem doar asta, ne întreținem singuri, ascultăm doar muzica noastră, promovăm doar artiștii noștri. Cred eu că s-ar salva multe astfel și am arăta diferit!

„Îmi gătesc singur, știu să fac de toate. Mai ales mâncărurile copilăriei, cele din Ardeal, dar sunt fan al mâncării chinezești”

Cine îți gătește, cine îți face curat?
– În general eu mă ocup de asta. Iar acum, cu toată perioada pe care o trăim, gătesc în fiecare zi, reorganizez casa. Eu oricum sunt tipicar, sunt un perfecționist și am fixurile mele.

De obicei, la curățenie am niște doamne, de ani de zile, care vin și mă ajută. Ele deja s-au obișnuit și știu ce-mi doresc, știu că sunt problematic la capitolul curățenie și că sunt acolo, lângă ele.

N-am avut niciodată povestea asta, a vedetismului… Chiar dacă am oameni care mă ajută, chiar dacă apelez la sprijinul specialiștilor, eu n-am renunțat să dau cu aspiratorul, doar pentru că am un statut.

N-am renunțat să fiu eu, om, natural, cu picioarele pe pământ, un om simplu, care face toate lucrurile pe care le fac ceilalți, doar că, întâmplător sau nu, cântă, alină suflete și apare la televizor.

Ce mâncare îți place mult și nu poți să ți-o faci acasă?
– Păi, în mare parte, știu să fac de toate. Mai ales mâncărurile copilăriei, cele din Ardeal.

Fac și supe ardelenești, mai puțin ciorbe, pentru că-s mai complicate puțin. În rest, îmi gătesc orice acasă, orice poftă am, chiar și unele mai complexe, cum ar fi laptele de pasăre, ca la mama acasă!

Totuși, sunt fan al mâncării chinezești, pe care, din nefericire, oricât am încercat, nu o pot face eu, pentru că n-am toate ingredientele și pentru că e altă cultură!

„Iubesc poezia. O respir și-o recit mereu în spectacolele mele. Și-atunci mi-am zis să le aduc oamenilor zilnic, câte-o poezie, pe canalul meu de Youtube”

Ce cântec de-al tău le-ai pune românilor acum să-l asculte în fiecare dimineață, la sculare, sau seara, înainte de culcare?
– Asta-i întrebare foarte grea… foarte dificilă… Din 600 de cântece, e greu să alegi unul singur…

Poate că un cântec de dragoste, dintre cele mai noi, precum „Lumina mea”… sau unul vechi, cum este „Eu nu te-ntreb”… sau, de ce nu?, un imn al neamului, pe versuri de Grigore Vieru. Mereu mi-a fost greu să fac un top al cântecelor mele sau să aleg între ele! Le iubesc pe toate!

 

De unde ideea cu versurile recitate aproape zilnic pe canalul tău de Youtube?
– Iubesc poezia. O respir și-o recit mereu în spectacolele mele. Am făcut un crez, de ani de zile, mai ales după colaborarea mea cu marele Grigore Vieru, să promovez poezie.

Și cum suntem în perioada aceasta grea, sunt sigur că arta ne poate salva. Și-atunci mi-am zis să le aduc oamenilor zilnic, câte-o poezie. Recit astfel și pun pe Youtube, pe canalul meu, poeme ale poeților români și basarabeni contemporani.

Am ales teme diverse, alături de Vlad Crețu și de Jolt Kerestely, am gândit muzica originală și, împreună cu echipa mea, facem clipuri speciale, pentru a oferi, atât cât putem, un produs complet! Îmi doresc ca oamenii să înțeleagă că poezia nu e doar emoție și sensibilitate, este univers, ideea, imagine și înalt!

Care sunt versurile tale preferate? Poetul?
– Întotdeauna mi-a plăcut poezia clasică, cu rimă perfectă și ritm fără cusur. Iubesc tot ce-a scris maestrul meu, omul etern Grigore Vieru.

Iubesc poezia lui Adrian Păunescu și a lui George Coșbuc. Iubesc ideea și imaginile poetice puternice, spuse în cuvinte simple, aproape de suflet! Iubiți și voi mai mult, dragii mei, poezia românească!

Ce filme sunt de văzut, dar, peste ele, „recomand ca oamenii să caute teatru românesc pe internet, pe Youtube”

Ce film/serial/spectacol ai revăzut cu drag în aceste zile de izolare în casă?
– Filmele pe care le-am revăzut sunt toate din categoria celor pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață, pentru că sunt adevărate capodopere.

Am revăzut cu drag, cu emoție, „Lista lui Schindler”, „Legendele Toamnei”, „Ben- Hur”, „Tăcerea mieilor”, „Gladiatorul” sau câteva filme românești bune, precum „Poziția copilului”, „După dealuri”, „Nunta mută”, „Moromeții” sau „Reconstituirea”.

Mă uit pe Youtube la spectacole de teatru pe care am avut ocazia, enorma fericire, să le văd live, la teatru. Astfel, mă uit la „Regina Mamă”, cu Olga Tudorache și Marius Bodochi, mă uit la „Chirița” și la „Gaițele”, cu Tamara și cu Draga, la „Harvey”, cu Radu Beligan sau la „O scrisoare pierdută” în regia lui Liviu Ciulei, cea mai bună punere în scenă, după părerea mea!

Ce film/serial/spectacol le recomanzi românilor să nu rateze în această perioadă dacă tot stau în case?
– Cele de mai sus, la care-aș mai putea adăuga o listă interminabilă, care ar ocupa mult spațiu. Apoi ține de gusturi, ține de conștiință…

Sunt filme și seriale etalon care nu trebuie ratate. La capitolul seriale recomand „House of cards”, „Casa del Papel”, „Breaking bad” și „Prison break”. Le-am văzut mai demult și merită urmărite. Acum mă uit la o producție formidabilă, pe care-am descoperit-o acum, deși e mai veche, producție Netflix, „Black list”… „Lista neagră”…

Recomand ca oamenii să caute teatru românesc pe internet, pe Youtube, să urmărească programele TVR , pentru că acolo se difuzează teatru de televiziune sau să se uite la filmele premiate la Oscar pe parcursul anilor.

„Voi râde mai mult și mă voi bucura de frumusețea oamenilor după ce vom scăpa de nenorocirea asta”

Ce-ai de gând să faci când vom ieși din această perioadă? Ce proiecte ai în plan artistic?
– Voi râde mai mult și mă voi bucura de frumusețea oamenilor după ce vom scăpa de nenorocirea asta. Sper să fim mai buni, mai puțin invidioși, mai curajoși, mai educați, mai capabili să distingem mediocritatea de valoare, mai umani, mai serioși, să judecăm mai puțin.

Vreau să îmbrățișez oamenii mai des și să mă bucur mai mult de libertatea mea, a cărei valoare am înțeles-o acum. Voi scoate mai multe melodii noi, pe care le produc acum, surprize de mai multe genuri și pe mai multe planuri.

Voi avea emisiuni noi, poate și-un sezon estival, la mare. Iar pe 7 iunie, dacă trece totul vă aștept la Sala Palatului, să uităm de toate, cu un super-concert pop simfonic, de la ora 20:00, alături de Orchestra Metropolitană București și Corul Accoustic, dirijate de Daniel Jinga!

  • 43 de ani are Paul Ciprian Surugiu, alias Fuego, născut de ziua națională dinaintea loviturii de stat din decembrie 1989, 23 august 1976, la Turda
  • 27 de ani împlinește anul acesta cariera artistică a lui Fuego, care a debutat pe scenă în 1993, la regretatul Festival de la Mamaia
  • 31 de albume de studio a lansat Fuego în 27 ani de carieră artistică
  • 2015 este anul în care Fuego a dat start proiectului „Art by Fuego”, prin care ajută deopotrivă mari artiști și tineri talentați din vânzarea picturilor sale
ADVERTISEMENT