După cum le spune și numele, ideologica acestor partide insistă pe suveranism. rOrice ar însemna asta, din punct de vedere suveranismul ar veni cu o oarecare izolare, în care firmele din România, producătorii de aici sau industria ar avea prioritate. Din păcate, arată expertul Iancu Guda, aceasta nu este o situație realistă care poate fi pusă în practică.
Discursul suveraniștilor e arhicunoscut, multinaționalele au exploatat populația și nu au permis companiilor românești să se dezvolte. Cu toate acestea, Iancu Guda a încercat să explice în ce măsură și-ar permite țara noastră să urmeze modelul lui Donald Trump în Statele Unite ale Americii, conform Observatornews.ro.
”Trăim vremuri foarte complicate, cu alegeri care în loc să ne unească, ne dezbină! Iată care este contextul economic naţional, al mediului de afaceri, ca să ne ajute să gândim mai bine toate aceste mesaje politice sau populiste. Cum ar arăta izolarea economică în ţară?
Auzim în ultima perioadă un mesaj naţionalist, care nu se fundamentează pe ceva real: Vrem să fim suverani, stăpâni în ţara noastră. Adică să ne izolăm economic ca să depindem doar de producţia locală, să consumăm doar din România şi să facem afaceri doar cu companii româneşti.
Este un mesaj-capcană, pentru că, deşi vinde un interes naţional pro-România, realitatea este că izolarea economică înseamnă sărăcie. În SUA, Trump spune America first, adică ne bazăm pe economia noastră. Dar Trump se bazează pe cea mai puternică economie din lume, deci are şi argumente ca să o facă”, a explicat Iancu Guda la Observator.
Așadar, țara noastră nu ar face față unei astfel de tranziții și cel mai probabil ar da faliment. Asta, mai ales că 80% dintre marile companii din România sunt străine. Cei care au adoptat o astfel de politică au fost rușii, după războiul din Ucraina, însă ei au făcut-o fiind obligați de sancțiuni, nu pentru că și-ar fi dorit.
Așadar, aflăm de la Iancu Guda că 94% dintre companiile din România sunt mici și nu ar putea susține economia țării. ”Realitatea din mediul de afaceri din România. Nu se poate face o trecere bruscă de la economie deschisă la una închisă. Sunt 700.000 de companii active în România. Din păcate, 94% dintre ele sunt foarte mici, au sub 1 milion de euro.
Doar 1.000 de companii au peste 50 de milioane de euro, iar acestea concentrează jumătate din toată economia naţională. 80% dintre ele sunt companii străine, fără de care realitatea este că România este în faliment. Nu avem multe companii mature.
F60% din companii s-au înfiinţat după anul 2010. Nici n-au trecut prin criza financiară din 2008”, a completat Guda, cu mențiunea că țara noastră are nevoie de investiții străine și fonduri europene, dar și de siguranța NATO care să transmită stabilitate tuturor.