News

Ce ar însemna intrarea României în Schengen. Cum s-ar schimba viața oamenilor

19.02.2021 | 16:28
Ce ar insemna intrarea Romaniei in Schengen Cum sar schimba viata oamenilor
Românii ar putea avea mai multe beneficii dacă vom intra în spațiul Schengen. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune ce ar însemna intrarea României în Schengen, una despre care premierul Florin Cîțu a amintit de curând. Concret, aderarea la acest spațiu ar reprezenta, de fapt, aderarea la un grup al țărilor în care controalele la frontierele interne între statele membre au fost eliminate.

Fără doar și poate, aceasta reprezintă diferența majora între statutul de stat Schengen și cel de stat membru al Uniunii Europene. Astfel, dacă România va fi, în cele din urmă, acceptată în acest spațiu, cetățenii ei vor putea traversa frontiera pentru a pleca oriunde fără verificări multiple.

ADVERTISEMENT

Vă readucem aminte că o viză Schengen permite șederea pe scurta durată, nu mai mult de 90 de zile într-un  interval de 180 de zile  sau tranzitul prin spaţiul Schengen.

Ce ar reprezenta intrarea României în Schengen

Dreptul la libera circulație în UE pentru cetățenii europeni a devenit realitate la crearea sa în 1995, când controalele la frontiere au fost eliminate în interiorul acestei zone. Toate statele UE fac parte din Schengen, cu șase excepții.

ADVERTISEMENT

Vorbim despre Irlanda și Marea Britanie, care au ales să nu devină membre și au propriul spațiu comun de călătorie, dar și de Bulgaria, Croația, Cipru și România, care ar trebui să se alăture spațiului Schengen.

Alte patru țări din afara UE, Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein, au aderat, de asemenea, la spațiul Schengen. Concret, în acest moment, aproximativ 3,5 milioane de persoane traversează în fiecare zi o frontieră internă a UE. Libera circulație poate implica, în practică, drepturi diferite pentru diferite categorii de persoane, de la turiști la familii.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – hepta.ro

Așa cum am amintit, toți cetățenii UE pot rămâne în alt stat membru ca turiști până la trei luni cu un pașaport sau un card de identitate valabil. De asemenea, aceștia pot lucra și locui într-un alt stat membru cu dreptul de a fi tratați în același mod ca cetățenii țării respective. Antreprenorii beneficiază de libertatea de stabilire în statul pe care îl aleg, iar studenții au dreptul de a studia în orice stat membru.

Normele Schengen elimină controalele la frontierele interne, armonizând și consolidând în același timp protecția frontierelor externe ale zonei. După intrarea în spațiul Schengen, autoritățile naționale competente pot, totuși, să verifice persoanele fizice la frontierele interne sau în apropierea acestora, în cazul în care informații din cadrul poliției justifică temporar intensificarea supravegherii.

ADVERTISEMENT

Schengen include și o politică comună în domeniul vizelor pentru sejururi scurte în cazul cetățenilor din afara UE și ajută statele participante să își unească forțele în lupta împotriva criminalității, cu ajutorul cooperării polițienești și judiciare.

Ce trebuie să facă România pentru a intra în Schengen

Aderarea României la Spaţiul Schengen reprezintă un proces complex, etapizat, al cărui scop este îndeplinirea standardelor tehnice, legislative şi operaţionale, care să permită în final luarea deciziei de ridicare a controalelor la frontierele interne maritime, aeriene şi terestre.

Până în prezent, România a parcurs cu succes toate etapele tehnice necesare. Evaluarea celor şapte domenii de interes, cooperare poliţienească, protecţia datelor, consulate, frontiere maritime, frontiere aeriene, frontiere terestre, SIS/SIRENE, a concluzionat că România îndeplineşte condiţiile de aderare la Spaţiul Schengen.

Sursa foto – hepta.ro

Finalizarea procesului de aderare la Spaţiul Schengen este supusă deciziei unanime a statelor membre, la nivelul Consiliului Uniunii Europene.

În prezent România aplică majoritatea dispoziţiilor acquisului Schengen şi acţionează, astfel, ca un membru de facto cu o contribuţie semnificativă la însăşi securitatea Spaţiului Schengen,  gestionând cu responsabilitate şi eficienţă peste 2000 de km de frontieră externă a Uniunii Europene.

Cine s-a opus intrării României în spațiul Schengen

Intrarea Bulgariei și României în spațiul european Schengen de liberă circulație, în luna martie 2011, s-a izbit de opoziția unor state membre. Germania, Finlanda și Austria au spus atunci pas conform consultărilor din ianuarie 2012 ale Consiliului UE.

Sursa foto – hepta.ro

Intrate în Uniunea Europeană în anul 2007, România și Bulgaria ar fi trebuit, conform înțelegerii inițiale la nivelul UE și în spiritul Tratatului de la Maastricht, să fie primite în zona Schengen în luna martie 2011. Intrarea s-a amânat însă, statele opozante, – oficial unul, două la număr -, motivând că în cele două țări ar fi unele lacune în domeniul reformelor de justiție și (tot motivație) din cauza corupției.

În vara anului 2011 cele trei țări și-au mai îndulcit reacția la adresa României și a Bulgariei. Mai mult de atât, Parlamentul UE s-a pronunțat pentru intrarea celor două în Spațiul Schengen, dar Consiliul Ministerial UE nu a acceptat opinia acestuia. Și totuși, Olanda a fost cea care n-a mai dorit prezența noastră în spațiu.

Ce a spus Florin Cîțu despre intrarea în Schengen

Florin Cîţu a declarat că România este pregătită să intre în Spaţiul Schengen încă din 2011, dar că speră că în 2021 se va întâmpla acest lucru, însă ”a apărut această discuţie cu MCV-ul” care trebuie corectat.

„Trebuie să corectăm această problemă anul acesta. Vom face tot ce este posibil să avem un raport favorabil al MCV, după aceea putem să discutăm despre Schengen. Dacă toate lucrurile merg bine şi am început astăzi cu desfiinţarea SIIJ şi avem un raport favorabil în ceea ce priveşte MCV-ul putem să sperăm să continuăm discuţiile pentru a  adera la zona Schengen chiar de anul acesta.

Sursa foto – EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Dar repet, depinde de noi. Corectăm ce au stricat pesediştii în Justiţie cât mai repede şi apoi veţi vedea că ne îndreptăm foarte rapid spre zona Schengen”, a adăugat Florin Cîţu.

Premierul a precizat că nu este vorba de intrarea în Schengen a României doar pe cale aeriană, ci din toate punctele de vedere. ”Ar trebui cu totul să intrăm, dacă intrăm. Eu sper să intrăm cu totul, dacă ne ţinem de  ceea ce am promis, de respectarea recomandărilor în ceea ce priveşte MCV-ul”, a declarat Cîţu.

ADVERTISEMENT