News

Ce ar însemna pentru România retragerea scutului de la Deveselu. Analist militar: „Ar fi bine să nu renunțăm niciodată”

Ce s-ar întâmpla dacă scutul de la Deveselu ar fi retras? Un analist militar spune că reprezintă o protecție a zonei nu numai în est, ci și în sud.
21.02.2025 | 08:12
Ce ar insemna pentru Romania retragerea scutului de la Deveselu Analist militar Ar fi bine sa nu renuntam niciodata
Ce s-ar întâmpla dacă scutul de la Deveselu ar fi retras. Foto captură Digi 24
ADVERTISEMENT

Situația continuă să fie tensionată în România și în întreaga Uniune Europeană, după informația potrivit căreia scutul de la Deveselu și implicit toate trupele americane din Europa de Est ar putea fi retrase la solicitarea Rusiei, pentru a încheia pacea în Ucraina.

Ce s-ar întâmpla dacă scutul de la Deveselu ar fi retras

Declarațiile au fost făcute de șeful cancelariei prezidențiale, Cristian Diaconescu, după întâlnirea dintre oficialii americani și cei ruși, în Arabia Saudită. Diaconescu a precizat, miercuri seara, la Antena 3 CNN, că trecem printr-un „moment dramatic” și a amintit că Rusia a solicitat revenirea României în zona sa de influență.

ADVERTISEMENT

Ulterior, șeful cancelariei prezidențiale a revenit cu o nouă declarație, susținând că a fost înțeles greșit și că s-a referit la cerința Rusiei din 2022, după izbucnirea războiului din Ucraina. Însă, acest scenariu sumbru a provocat un val de reacții și panică în rândul românilor.

Ce ar însemna, de fapt, pentru România retragerea sprijinului NATO? Potrivit analistului militar, generalul Cristian Barbu, într-o astfel de situație, scutul antirachetă de la Deveselu va fi dezactivat și s-ar renunța la extinderea bazei militare de la Kogălniceanu.

ADVERTISEMENT

„În partea de sud sunt, în continuare, o serie întreagă de factori de risc”

Generalul a explicat, pentru Observator News, că am fi supuși unor factori de risc. „Ar fi bine să nu renunțăm niciodată la scutul de la Deveselu pentru că înseamnă o protecție a acestei zone, nu numai vis-a-vis de est.

Să nu uităm că în partea de sud sunt, în continuare, o serie întreagă de factori de risc”, a declarat acesta, potrivit sursei citate. Pe de altă parte, ministrul de externe, Emil Hurezeanu, spune că România beneficiază de tratate sigure de parteneriat strategic.

ADVERTISEMENT

„Suntem membri ai Alianței Nord-Atlantice și ai Uniunii Europene, cu baze militare americane în Dobrogea și cu o prezență militară și cu tratate sigure de parteneriat strategic”, susține Hurezeanu.

ADVERTISEMENT

Totodată, președintele interimar, Ilie Bolojan, a transmis că Franța a confirmat că rămâne un aliat de încredere al României, prin contingentul francez care contribuie alături de alte state ale NATO la securitatea României. Anunțul lui Bolojan a fost făcut după întâlnirea cu președintele francez, Emmanuel Macron.

Tags: