ADVERTISEMENT
News

Ce ar putea împiedica redeschiderea școlilor pe 8 februarie. Anunțul ministrului Sănătății

Autor: Bogdan Solomon | 15.01.2021 | 14:23
Ce ar putea împiedica redeschiderea școlilor pe 8 februarie. Anunțul ministrului Sănătății
Vlad Voiculescu nu exclude posibilitatea ca decizia să fie revizuită. Sursa foto: Colaj Fanatik

Chiar dacă președintele Klaus Iohannis a anunțat deja că școlile se vor redeschide pe 8 februarie, odată cu începerea semestrului al doilea, decizia nu este deloc „bătută în cuie”. Potrivit ministrului Sănătății, se  poate reveni asupra ei în cazul în care se constată o deteriorare masivă a indicatorilor pandemiei.

ADVERTISEMENT

Altfel spus, totul depinde de numărul pacienților Covid internați în secțiile de Terapie Intensivă, care nu trebuie să depășească pragul de 1.500, precum și de bilanțurile zilnice ale deceselor, respectiv cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus.

Decizia este condiționată de cifrele pe care le vedem în fiecare zi și de evoluția lor. Există riscuri legate de deschiderea școlilor și în general de orice măsură de relaxare”, a explicat Vlad Voiculescu la TVR.

Motivele pentru care decizia de redeschidere a școlilor ar putea fi revizuită

În momentul ăsta, astăzi, avem o mie și un pic de cazuri în ATI. Dacă numărul va crește semnificativ, dacă va ajunge la 1.500 e deja mult, peste capacitatea noastră actuală, atunci cu siguranță vom lua în calcul revizuirea deciziei (n.r. de redeschidere a școlilor).

ADVERTISEMENT

Și sunt câteva informații: odată vorbim de testare, de cazurile confirmate, apoi vorbim despre cazurile în ATI și cazurile din secțiile din spital, o parte din cazurile din spital sunt deja grave și apoi vorbim de decese.

Ultimele două sunt cât decât cifre certe, dacă la testare putem discuta și sunt de acord că ar fi bine să testăm mai mult și facem asta, aranjăm lucrurile în așa fel încât să testăm mai mult și să raportăm mai bine ca să avem imagine cât mai clară, celelalte două sunt cifre pe care ne putem baza”, a declarat Vlad Voiculescu, adăugând că elevii vor fi testați periodic, în școli, cu teste rapide antigen.

Decizia este condiționată de cifrele pe care le vedem în fiecare zi și de evoluția lor. Există riscuri legate de deschiderea școlilor și în general de orice măsură de relaxare. Există măsuri pe care le luăm și există sigur un calcul al riscurilor care merită asumate.

ADVERTISEMENT

Mai întâi de toate, noi credem că acesta este un risc care merită asumat. Sigur, în condițiile în care numărul cazurilor va rămâne unde este sau va scădea sau va crește foarte puțin. Măsurile pe care le luăm sunt unele legate de testare și, peste weekend, colegii mei de la Ministerul Sănătății vor lucra la un plan în legătură cu asta.

Apoi există măsuri de vaccinare a personalului care lucrează în instituțiile de învățământ și apoi, sigur, sunt toate măsurile de distanțare care deja erau prezente în majoritatea școlilor. Va trebui să fim și mai atenți acum ca măsurile acestea să fie respectate.

ADVERTISEMENT

Dacă avem cazuri, vom încerca mai întâi să le descoperim din timp și atunci, cum spuneam, pregătim măsuri de testare. Testele antigen au evoluat în ultimele luni, apropo de lucrurile care s-au schimbat, cel puțin pentru pacienții simptomatici lucrurile sunt cât se poate de clare: aceste teste sunt la fel de exacte sau aproape la fel de exacte ca cele RT-PCR. Deci putem să le folosim și le vom folosi în școli”, a mai spus ministrul Sănătății.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!