„Testul Puterii cu Denise Rifai” l-a adus în fața românilor pe Crin Antonescu, care a vorbit despre schimbările pe care le-ar face în sistemul de învățământ din postura de președinte al țării.
În exclusivitate la Testul Puterii, LIVE pe FANATIK.ro, Crin Antonescu a vorbit despre schimbările pe care le-ar face la sistemul de învățământ din România. Denise Rifai l-a întrebat pe fostul șef al PNL cum ar modifica sistemul pentru a se reduce analfabetismul funcțional și plecare tinerilor la studii în străinătate.
„Sunteți la bază profesor, așa cum este și fostul președinte, Klaus Iohannis. Cred că suntem cu toții de acord că programul România Educată a fost un eșec. Vorbim de rata, de exemplu, a analfabetismului funcțional care a ajuns acum la o cotă de cinci ori mai mare față de acum 30 ani. Mai mult decât atât, tinerii cu educație aleg să studiez în străinătate și foarte puțini dintre aceștia se mai întorc în țară. Eu vreau să înțeleg dacă pentru dumneavoastră, ca președinte, va fi o prioritate reforma educației. Ce soluții concrete veți propune pentru a avea o reformă de succes?”, a fost prima întrebare a celebrei realizatoare.
Crin Antonescu a vorbit despre trei pași importanți ce trebuie urmați pentru ca sistemul educațional din România să fie eficient și stabil. La bază profesor de istorie, candidatul independent la alegerile prezidențiale susține că orice măsură va lua ca președinte, totul va fi în parteneriat cu Ministerul Educației. Printre reformele propuse se numără corelarea între ceea ce produse învățământul și necesitatea de pe piața muncii.
„Da, este o prioritate. Educația trebuie să fie o prioritate, că astăzi avem mari probleme din cauza unei educații defectuoase, incomplete. Trei chestiuni majore. Sigur, toate aceste lucruri se fac împreună cu guverne, cu Ministerul Educației. Dar, ca perspectivă a mea, trei mari probleme. Unu. Corelarea între ceea ce produce sistemul de învățământ și ceea ce cere piața muncii. Doi. Asigurarea dreptului fiecărui tânăr din România, indiferent de condiția socială, materială, să aibă acces la educație reală. Trei. O preocupare specială pentru performerii învățământului, pentru copiii de elită, care să nu mai fie nevoie neapărat să plece la universitățile străine, să aibă și aici condiții de performanță pe care nu le au acum, sau care în orice caz să întoarcă și să alimenteze corpul academic, corpul universitar român aflat în criză”, a răspuns candidatul, la Testul Puterii, LIVE pe Fanatik.ro.
Tot în zona educației, Crin Antonescu a fost întrebat și dacă va urma modelul fostului președinte Klaus Iohannis, privind „România Educată”. Candidatul a spus că tematica a fost bună și o va urma în timpul mandatului său, însă cu schimbările de rigoare care să facă din acest proiect un succes.
„E un plan pe care nu îl voi face singur. Voi discuta cu oameni care au nu doar experiența învățământului pe orice nivel, dar cu oameni care au făcut performanță în învățământ în străinătate, cu oameni care lucrează la catedre importante, mari din lumea asta, care sunt români întâmplători. Știu că lumea nu mai vrea să mai audă de programe sau nu mai are încredere”, a afirmat Antonescu.
Întrebat unde s-a greșit la „România Educată”, fostul profesor a spus că planul, în esență, ca enunț, a fost „probabil sincer la început, dar care, ca și alte planuri pe ultimii ani ai președinției, a fost pur și simplu abandonat”.
În ceea ce privește desființarea inspectoratelor școlare, Crin Antonescu a spus că, de principiu, nu le-ar desființa , însă are nevoie de mai multe date din teren pentru a putea să își formeze o opinie despre acest subiect.