Care este varianta ideală atunci când îți este poftă de ceva dulce. Alimentele care înlocuiesc dulciurile din comerț și care sunt mult mai sănătoase.
Fără doar și poate, dulciurile sunt plăcerea nevinovată a multor persoane. Din când în când, este recomandat să te răsfeți cu ele, însă, nu trebuie să exagerezi. Chiar dacă cele mai la îndemână dulciuri sunt cele din comerț, unele dintre ele pot duce la apariția problemelor digestive.
Dacă obișnuiești să consumi multe dulciuri bogate în zaharuri adăugate, atunci trebuie să știi că acestea pot afecta sănătatea intestinului. Zahărul adăugat reduce bacteriile benefice din intestin și favorizează creșterea celor dăunătoare.
Totuși, dacă simți nevoia de ceva dulce, poți înlocui variantele din comerț cu alternativele sănătoase. În loc să consumi dulciuri cu zahăr procesat, poți opta pentru fructe proaspete. Pe lângă zaharurile naturale, fructele proaspete sunt bogate în fibre, vitamine și antioxidanți benefici pentru sănătatea digestivă.
De asemenea, dacă ești consumator de băuturi dietetice fără zahăr, trebuie să știi că acestea au îndulcitori artificiali. Pe termen lung, aceștia pot afecta metabolismul glucozei, așa că cel mai bine ar fi să îi înlocuiești cu îndulcitori naturali. Mierea sau siropul de arțar, consumate cu moderație, sunt cele mai bune alternative.
Pofta de dulce este o senzație des întâlnită. Aceasta poate apărea din obișnuință, în cazul persoanelor care consumă des dulciuri, dar poate avea și alți factori declanșatori. De exemplu, pofta de dulce poate apărea pe fondul somnului insuficient sau pe fondul scăderii glicemiei.
De asemenea, lipsa unor nutrienți, precum crom sau magneziu, poate crea pofta de dulce. În cazul femeilor, ”vinovat” de pofta de ceva dulce poate fi și dezechilibrul hormonal.
Pofta de dulce se manifestă atât pe plan fizic, cât și pe plan emoțional. Pe plan fizic, aceasta se manifestă prin dureri ușoare de cap, agitație sau neliniște, dar și scădere temporară de energie. Senzația de ”gol” în stomac sau simpla salivație crescută la gândul unui desert sunt și ele semne ale poftei de dulce.
Pe plan emoțional, pofta de dulce se manifestă prin mâncat pe fond de stres sau anxietate, gând recurent la dulciuri sau pofte intense. De asemenea, mâncatul compulsiv până termini întregul desert sau dificultatea de concentrare până nu consumi ceva dulce sunt tot semne ale acestei pofte.