Mircea Lucescu a început excelent mandatul acesta de selecționer al României. Cu excepția egalului incert cu Kosovo, un 0-0 care ar putea fi transformat într-o victorie cu 3-0 în Comisia de Disciplină a UEFA, tricolorii lui Lucescu i-au bătut pe toți în grupa aceasta: pe kosovari, pe ciprioți, pe lituanieni.
Daniel Bârligea, Pippo Inzaghi român, golgeterul la care vin toate mingile, a marcat și cu Cipru! Câștigăm grupa din Liga Națiunilor și suntem gata de preliminariile CM 2026
Vom fi la barajul pentru Cupa Mondială dacă nu ne vom califica din preliminariile clasice. Și o să fim în urna a doua la tragerea la sorți a preliminariilor. Chiar e un moment în care putem visa să fim din nou în America! Ce merge bine și ce nu funcționează în prestația echipei naționale? Câteva concluzii de pe Arena Națională:
- Adrian Mutu a avut dreptate, Bârligea chiar este un Inzaghi al României. Atacantul pe care FCSB l-a cumpărat de la CFR Cluj cu două milioane de euro era des criticat când evolua în Gruia. ”Nu e tehnic!!” era argumentul scepticilor. Nici SuperPippo nu era vreun mingicar. ”Ăsta nu e capabil nici să se antreneze cu noi!”, au remarcat colegii când Inzaghi a bifat prima selecție în naționala Italiei. La fel ca în cazul italianului speculant, pare că toate mingile sar la Bârligea. La primul gol a rămas singur cu portarul în minutul al doilea, la următorul gol s-a trezit cu mingea în fața porții, s-a cam împiedicat în ea și așa a ieșit un assist pentru Răzvan Marin. Pare că orice ar face Bârligea se transformă în goluri, în pase decisive.
- Rațiu e cel mai bun fundaș dreapta român de la Cosmin Contra încoace. Mirel Rădoi l-a descoperit ca pe un OZN în Spania într-o vreme în care Andrei era legitimat la Villarreal dar nu juca, de fapt, nicăieri. Convocat în mod constant la națională pe un post pe care selecționerii nici nu prea aveau alte soluții bune, Rațiu a progresat încontinuu. Câștigă mai toate duelurile, iese cumva cu mingea din toate încurcăturile, e agresiv și rezistă la tăvăleală deși ai zice că are un fizic firav. De când a devenit titular în LaLiga, la Rayo Vallecano, are și mai multă încredere. Nu te mai sperii de kosovari, de ciprioți dacă adversarii tăi direcți în weekenduri sunt Vinicius, Raphinha.
- Povestea de la Euro 2024, cu români din toate colțurile Europei strânși într-o formidabilă galerie care domina orașele germane, stadioanele a creat un trend. Echipa națională adună aproape 50.000 de oameni pentru un meci cu Cipru! Un joc care nici măcar nu ține de preliminariile adevărate ale unui turneu final! Așa ceva ar fi fost greu de imaginat chiar și în perioada Generației de Aur! Lumea vine pe Arena Națională indiferent de adversar fiindcă simte că există o legătură puternică între public și echipă. Copii, adolescenți scandează numele fiecărui fotbalist și apoi cu toții își întețesc străgătele ca să-l salute pe Mircea Lucescu. Foarte mulți dintre suporterii de azi nu erau născuți când Lucescu califica România la Euro 84.
- Avem o națională fără fițe, câtă vreme ei nu i se par prea ușoare meciurile. Este și meritul lui Edi Iordănescu, el a insistat să convoace numai jucători care aderau la regimul lui cu o disciplină totală. Emblema Lucescu chiar că nu-i mai permite nimănui să se joace de-a vedeta. Mihăilă și Ianis Hagi, oameni de atac, acceptă fără probleme să se apere aproape de fundașii Rațiu și Bancu. Ei au întregit astfel două linii apropiate de câte patru jucători, iar între linii exista și paznicul Marius Marin. Sistemul acesta compact i-a ținut pe ciprioți departe de poarta lui Niță. Defensiva a funcționat perfect în felul acesta până la începutul reprizei a doua. Între minutele 46 și 60, românii au început iar să se creadă prea buni, cum mai făcuseră și în turul din Cipru. Cu linia de apărare aproape de centrul terenului, cu toți jucătorii interesați să marcheze și ei, nu să conserve avantajul, tricolorii s-au trezit în pericol. Pittas a marcat pentru 2-1, apoi Florin Niță s-a accidentat într-o fază în care a evitat un gol aproape clar, unu la unu cu adversarul.
- Ca să nu fie prea optimist tonul: Drăgușin e foarte bun, dar sunt tot mai dese momentele în care el pare să-și imagineze că apartenența la Tottenham l-a avansat într-o altă specie, superioară. Drăgușin chiar a progresat ca tehnică. Nu chiar atât de mult încât să dribleze, să facă stopuri în careu printre atacanții adverși. O gafă ca aceea de la golul pe care l-a înscris Pittas apare ori pentru că apărătorul e un începător blocat de emoții, ori pentru că el nu e concentrat la joc. Prima explicație nu are cum să stea în picioare, Radu provine din cel mai bun și mai bogat campionat din lume. Tocmai proveniența aceasta l-a făcut să creadă că ar avea superputeri. Și nu le are!
- 3 țări vor organiza Campionatul Mondial din 2026: Statele Unite ale Americii, Canada și Mexic. România nu a mai fost la vreun turneu final mondial din 1998