News

Ce armament trimite Germania Ucrainei. Motivele pentru care cancelarul Scholz a cedat presiunilor de a sprijini Kievul. Foto

Guvernul german a cedat până la urmă presiunilor interne și internaționale și va trimite echipament militar greu Ucrainei, cancelarul Olaf Scholz fiind nevoit să facă unele concesii partenerilor din coaliție.
26.04.2022 | 20:26
Ce armament trimite Germania Ucrainei Motivele pentru care cancelarul Scholz a cedat presiunilor de a sprijini Kievul Foto
Vehiculele Gepard, o amenințare majoră pentru aviația rusă/ Colaj Fanatik - Sursa Foto Hepta
ADVERTISEMENT

Germania va trimite direct Ucrainei tunuri anti-aeriene autopropulsate și va furniza vehicule de luptă pentru infanterie unor țări est-europene pentru ca acestea să livreze la schimb Kievului tancuri T-72 de producție sovietică. Mai mult, Ucraina ar putea primi și alte tipuri de armament sofisticat de producție germană.

Vehiculele Gepard, amenințare pentru aviația rusă

Cancelarul social-democrat Olaf Scholz s-a lăsat convins cu greu să facă acest pas și numai în urma presiunilor venite din partea aliaților din coaliția de guvernământ, Verzii și liberalii (FDP). O presiune suplimentară a venit și din partea marilor producători de armament germani.

ADVERTISEMENT

Un alt factor care l-a determinat pe Scholz să cedeze a fost și publicarea de către The Telegraph a unui raport care arată că Germania a exportat echipament militar în Rusia după 2014, anul în care Vladimir Putin a anexat Crimeea.

Ministrul Apărării Christiane Lambrecht, membră a SPD ca și cancelarul Scholz, a anunțat că Germania va trimite Ucrainei vehicule Gepard, fără să precizeze însă numărul acestora. Gepard-urile sunt construite pe un șasiu de tanc Leopard 1, fiind însă echipate cu două tunuri anti-aeriene de 35 mm fiecare. Au avantajul că sunt mobile și pot fi deplasate cu ușurință dintr-o sector al frontului în altul și sunt echipate cu radar propriu, fapt ce le face foarte periculoase pentru aviația inamică.

ADVERTISEMENT
Vehicul anti-aerian Gepard/ Sursă foto: Wikipedia

Potrivit unor surse citate de către publicația Daily Mail, 50 de asemenea vehicule ar urma să intre în dotarea armatei ucrainene, fapt ce ar amenința serios dominația rusă asupra spațiului aerian al Ucrainei.

Pașnicii ecologiști au devenit cei mai belicoși politicieni germani

Decizia anunțată de Lambrecht vine la capătul a câtorva săptămâni în care oficialii germani social-democrați au rezistat presiunilor de a permite livrările de armament greu către Ucraina invocând faptul că Germania are stocuri insuficiente, iar ucrainenii ar avea nevoie de o instruire prelungită pentru a putea utiliza acest tip de armament.

ADVERTISEMENT

Cedarea lui Scholz a fost impusă de către Verzi și FPD. Opoziția creștin-democrată a inițiată o moțiune în Bundestag prin care acesta să ceară guvernului să livreze tancuri Ucrainei. În condițiile în care aliații de la putere ai SPD aveau deja o poziție similară, cancelarul german risca să înregistreze o înfrângere în Budestag și astfel să-i fie slăbit guvernul, scrie Politico.eu.

De altfel, Annalena Baerbock, ministru de Externe din partea Verzilor, a cerut de la bun început transferul a 100 de vehicuule de luptă pentru infanterie Marder, care se află în rezervele armatei germane, Bundeswehr-ul. Lambrecht a spus inițial că Germania nu-și permite să renunțe la ele, dar a fost nevoită să accepte transferul lor către alte țări terțe care, la rândul lor, să trimite tancuri T-72, de producție sovietică, pe care ucrainenii le-ar putea folosi imediat, fără instruire suplimentară. Nu este totuși exclus ca o parte dintre ele să fie livrate direct ucrainenilor.

ADVERTISEMENT
Vehicul de luptă pentru infanterie Marder/ Sursă foto: wikipedia

Marder este un vehicul cu șenile, dotat cu un tun de 20 mm, la care se pot adăuga și rachete anti-tanc de tip Milan, pe care oricum le va furniza Franța ucrainenilor, iar infanteriștii din interior pot trage cu armament ușor. Marder-ul și-a probat eficiența în războiul din Afganistan, fiind folosit de contingentul german din acest teatru de operațiuni.

Motive mari de îngrijorare pentru ruși

Însă acesta nu este tot armamentul care le-ar putea fi trimis ucraienilor, marii producători germani de armament cerând autorizație de export guvernului de la Berlin și pentru alte vehicule militare. Astfel Rheinmetall are disponibile  88 de tancuri Leopard 1A5.

Tanc Leopard 1A5/ Sursă foto: wikipedia

Acesta este primul tanc produs de Germania după al doilea război mondial, fiind încă în uz în unele țări NATO, la vremea apariției, în 1965, fiind socotit o realizare tehnică de vârf. De-a lungul vremii a cunoscut mai multe upgrade-uri care i-au prelungit durata de utilizare. Ulterior, Germania l-a înlocuit cu Leopard 2, despre care unii experți militari susțin că ar fi cel mai bun tanc din lume, peste americanul Abrams.

De asemenea, Krauss-Maffei Wegmann vrea să exporte în Ucraina 100 de tunuri autopropulsate Panzerhaubitze 2000. Aceasta ar fi o veste foarte proastă pentru ruși întrucât Panzerhaubitze este un adevărat monstru, un vehicul pe șenile cu greutatea de 60 de tone, dotat cu un tun de 152 mm care poate trage până la 13 proiectile pe minut.

Tun autorpopulsat Panzerhaubitze/ Sursă foto: wikipedia

Panzerhaubitze poate lovi ținte aflate la 67 de kilometri distanță ceea ce înseamnă lansatoarele multiple de rachete cu rază scurtă de acțiune ale rușilor vor deveni ținte ușoare pentru ucraineni.

Deocamdată, guvernul german nu  s-a pronunțat asupra acestor cereri făcute de către marile companii producătoare de armament, însă a spus că decizia va fi luată rapid, într-un sens sau altul.

Dezvăluiri jenante pentru guvernul german

Schimbarea de poziție a guvernului de la Berlin survine și în contextul în care The Telegraph a publicat recent un raport al UE care arată că o serie de țări europene, printre care și Germania, au furnizat echipament militar Rusiei în perioada 2015-2020, în pofida unui embargou impus vânzărilor de armament după anexarea peninsulei Crimeea.

Valoarea totală a armamentului livrat Rusiei ar fi fost de 346.000.000 euro, dintre care Franța ar fi furnizat 44%, iar Germania 35%. Cele două țări susțin că nu au încălcat embargoul, francezii afirmând că au trebuit să onoreze contractele încheiat înainte de 2014. Germania s-a apărat argumentând că echipamentul pe care l-a livrat putea fi folosit și în scopuri civile, iar Rusia ar fi dat asigurări că nu-l va utiliza în scop militar.

Cert este că ucrainenii au descoperit echipament de producție franceză în armamentul capturat de la ruși, cum ar fi camere cu detecție termică instalate pe tancuri, sisteme de navigație sau detectoare de infraroși pentru elicoptere.

ADVERTISEMENT