FUMĂTORII primesc o lovitură DURĂ! Vezi ce măsuri aruncă în aer piaţa tutunului!

Revizuirea Directivei anti-tutun, prin care vor fi interzise mai multe arome, a fost aprobată miercuri de Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI) a Parlamentului...
23.01.2014 | 16:12
FUMATORII primesc o lovitura DURA Vezi ce masuri arunca in aer piata tutunului

Revizuirea Directivei anti-tutun, prin care vor fi interzise mai multe arome, a fost aprobată miercuri de Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI) a Parlamentului European.

În luna februarie, cel tîrziu martie, acest document va fi votat în plenul Parlamentului European. ENVI a aprobat documentul după ce, în 18 decembrie 2013, statele membre şi-au dat acordul pentru revizuirea directivei ce interzice mai multe arome de ţigări.

“Cei care încep să fumeze sînt copiii, nu adulţii. În pofida unui trend descendent al numărului de adulţi fumători în cele mai multe state membre, cifrele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată un trend în creştere îngrijorător al numărului de tineri fumători în unele state membre”, a declarat raportorul Linda McAvan.

Revizuirea prevede ca toate ţigaretele şi ţigările rulate vor avea avertismente combinate (ilustraţie plus text) de 65% – faţă de 75% propunerea CE -, afişate pe ambele feţe ale pachetelor de produse din tutun. Totodată, pentru a spori vizibilitatea avertismentelor de sănătate, va trebui ca ele să fie amplasate pe ambele feţe ale ambalajului. Anumite elemente ale pachetelor vor fi standardizate şi toate mijloacele de promovare, precum şi orice referinţă la gust sau aromă, vor fi interzise pe pachete.

Aromele, precum mentol, fructe, ciocolată vor fi interzise la ţigarete şi la tutunul de rulat. Produsele cu arome care au un volum de vînzări de 3% sau mai mare în UE (spre exemplu, mentol) vor beneficia de o perioadă de tranziţie de 4 ani, înainte de a fi interzise. Totodată, se va intensifica controlul ingredientelor produselor din tutun, în special în ceea ce priveşte aditivii. La nivel european, va fi creat un sistem de urmărire cu elemente de securitate pentru produsele din tutun cu scopul de a combate comerţul ilicit. Pentru început vor fi vizate ţigaretele şi tutunul de rulat.

Pentru ţigările electronice care nu sînt incluse la produse medicinale – conform Directivei 2001/83/EC – modificările prevăd cerinţe stricte în ceea ce priveşte calitatea şi cantitatea. Ca şi la ţigările tradiţionale, mesajele de avertisment devin obligatorii, astfel că producătorilor şi importatorilor de ţigări electronice li se vor comunica noile reguli. Revizuirea permite statelor membre şi Comisiei o reacţie mai fermă în cazul în care apar îngrijorări privind pericolul la adresa sănătăţii reprezentant de ţigările electronice. În plus, statele membre vor putea interzice, dacă doresc, vînzările produselor din tutun pe internet.

Directiva a primit un vot iniţial în Parlamentul European, la 8 octombrie 2013. Potrivit comunicatului PE, votul final ar putea fi dat în sesiunea următoare (24-27 februarie) sau în cea din 10-13 martie. Propunerea privind revizuirea Directivei din 2001 este unul dintre proiectele care au suscitat cele mai numeroase controverse din ultimul timp. Lobby-ştii din industria tutunului au evocat pierderile masive, în timp ce numeroase organizaţii non-guvernamentale au invocat pericolele fumatului asupra sănătăţii.