Life

Ce ascund misterioasele ”cascade de sânge” din Antarctica. Oamenii de știință au rămas uimiți de tot ce au descoperit

A fost elucidat misterul din spatele celebrelor ”cascade de sânge” din Antarctica. Abia acum s-a aflat adevărul despre acest fenomen.
16.12.2024 | 17:26
Ce ascund misterioasele cascade de sange din Antarctica Oamenii de stiinta au ramas uimiti de tot ce au descoperit
Ce ascund misterioasele ”cascade de sânge” din Antarctica. Foto: National Geographic
ADVERTISEMENT

În Antarctica are loc un fenomen spectaculos care continuă să uimească oamenii de știință și să atragă atenția curioșilor. Care e secretul din spatele acestor ”cascade de sânge”?

Cum se formează, de fapt, misterioasele cascade de sânge din Antarctica

Un fenomen unic în lume se petrece în Valea McMurdo din Antarctica, unde o cascadă roșie ca sângele curge din ghețarul Taylor. Studiile recente au dezvăluit că sub stratul de gheață se ascunde un întreg sistem de râuri și lacuri cu proprietăți unice, bogate în fier.

ADVERTISEMENT

Inițial, culoarea apei a fost atribuită algelor roșii, o explicație aparent logică la acea vreme. Însă un studiu recent publicat în Jurnalul de Glaciologie a dezvăluit adevărul, de fapt. A fost folosită tehnologie radar avansată pentru a analiza straturile de gheață.

Cascada se află în Valea McMurdo din Antarctica și se revarsă prin fisuri din ghețarul Taylor. Aceasta reușește să mențină un flux constant de apă la o temperatură medie 1.4 grade Fahrenheit (-17 grade Celsius), deși, la astfel de temperaturi, apa ar trebui să fie complet înghețată.

ADVERTISEMENT

De la ce vine culoarea sângerie a apei?

O echipă de cercetători, inclusiv Erin C Pettit, explorator emergent National Geographic, au descoperit de unde vine culoare roșie-sângerie, de fapt.

Investigațiile realizate sub ghețar au scos la iveală un sistem complex de râuri subglaciare și un lac subteran pline cu saramură de fier. Deci, acest element este cel îi conferă lichidului culoarea roșiatică, de unde și numele de cascade de sănge.

ADVERTISEMENT

“Saramura rămâne lichidă în mediile subglaciare și englaciare datorită căldurii latente de îngheț combinată cu conținutul ridicat de sare”, explică studiul, potrivit nationalgeographic.com.

Conținutul ridicat de sare reduce punctul de îngheț al apei, astfel că se eliberează căldură latentă care menține fluiditatea întregului sistem.

ADVERTISEMENT

Taylor este un caz unic la nivel global, fiind considerat cel mai rece ghețar de pe Pământ care susține un flux constant de apă. Mai mult, concentrația de saramură crește progresiv pe măsură ce apa se apropie de punctul de ieșire la suprafață.

Cercetătorii au identificat procesul prin care saramura pătrunde în ghețar prin fisuri de diferite dimensiuni. Pe măsură ce aceasta începe să înghețe, căldura latentă eliberată încălzește gheața înconjurătoare. Astfel, crește și concentrația de saramură în centrul fisurilor.

ADVERTISEMENT