Fotbal international

Ce s-a întâmplat cu cei mai promiţători tineri fotbalişti de acum 10 ani! Balotelli sau Pato şi-au ratat cariera + Neymar şi Bale au ajuns staruri

18.05.2020 | 10:07
Ce sa intamplat cu cei mai promitatori tineri fotbalisti de acum 10 ani Balotelli sau Pato siau ratat cariera  Neymar si Bale au ajuns staruri
ADVERTISEMENT

Cotidianul Marca a făcut o trecere în revistă a celor mai promiţători tineri jucători din lume care existau în anul 2010, pentru a vedea câţi dintre ei au reuşit să ajungă staruri şi care nu au împlinit aşteptările.

Ce au ajuns cei mai promiţători tineri jucători din 2010

Sunt 15 nume mari pe această listă, însă foarte puţini sunt cei care astăzi au confirmat speranţele puse în ei şi reprezintă nume grele în sportul rege.

ADVERTISEMENT

Brazilianul Alexandre Pato, cel supranumit Răţoiul, pentru mersul său legănat, a fost Golden Boy în 2009, adică cel mai bun tânăr jucător din lume la acea vreme. Milan s-a grăbit să îl ia de la Internacional Porto Alegre pentru 22 de milioane, dar, deşi un jucător cuminte, fără nopţi pierdute, Pato nu a fost fotbalistul minune. A trecut şi pe la Villarreal, după care a revenit în Brazilia, mai întâi la Corinthians, iar acum e la Sao Paolo. Nu a devenit starul care promitea.

Mario Balotelli, copilul teribil al Italiei

Mario Balotelli, copilul teribil din fotbalul italian, ghanez la origini, adoptat de o familie de italieni, era de asemeni o mare speranţă. În 2010 el era The Golden Boy. De la Inter a trecut la Manchester City, apoi la echipa de suflet Milan, de aici la Liverpool, peste tot fără strălucire. Paradoxal, cea mai bună perioadă o are între 2016-18 la Nice, după care joacă şase luni la Marseille şi acum e legitimat la Brescia, echipă din subsolul Serie A. Clar un jucător cu mare potenţial, care nu a confirmat.

ADVERTISEMENT

Gareth Bale a fost adus la Tottenham în 2007, dar a început să strălucească doi ani mai târziu. În 2013 Real Madrid a plătit 100 de milioane de euro pentru el şi se află şi acum pe Santiago Bernabeu. Clar galezul e un star, are potenţial uriaş, marchează goluri de mare frumuseţe, oferă pase perfecte, însă e un inadaptabil. La Madrid a avut mari probleme cu accidentările, fiind campion la acest capitol şi cu indolenţa de a învăţa în şapte ani limba spaniolă. Rămâne un fotbalist de mare calitate.

Coutinho, marea ţeapă a Barcelonei

Philipe Coutinho a fost adus de Inter din Brazilia la 17 ani ca o mare speranţă. A trecut pe la Espanyol, după care Liverpool a reprezentat momentul său de glorie. În iarna lui 2018 a ţinut morţiş să plece la Barcelona ca urmaş al lui Neymar, însă a devenit cel mai scump transfer nerentabil, 170 de milioane şi evoluţii foarte modeste. Acum e împrumutat la Bayern Munchen, care nu îl va păstra, iar Barca nu îl vrea.

ADVERTISEMENT

Neymar este de departe jucătorul care, în pofida derapajelor şi accidentărilor avute în ultimii ani, la PSG, a confirmat toate aşteptările. În 2013 era cumpărat de Barcelona de la Santos şi devenea pe Camp Nou o piesă de bază lângă Messi şi Suarez. În 2017 a devenit cel mai scump jucător din lume, PSG achitând catalanilor clauza de reziliere în valoare de 222 de milioane euro.

Lukaku, gigantul belgian

Romelo Lukaku era considerat încă din anii 2010-11 drept unul dintre atacanţii care vor face furori în fotbalul mare. Belgianul de origini congoleze de la Anderlecht a ales Premier League, unde a trecut pe la Chelsea, West Bromwich, Everton şi Manchester United. Din vara lui 2019 a fost cumpărat de Inter de la Manchester United şi în Italia se pare că Lukaku a început din nou să arate ce poate, jucând la Inter.

ADVERTISEMENT

Giovani dos Santos e unul dintre jucătorii care sunt departe de ceea ce se aştepta de la el în 2010. Deşi format în celebra Academie a Barcelonei, La Masia, mexicanul nu a reuşit nici un moment să capete un tricou de titular la catalani şi a plecat în Anglia, la Tottenham, pentru a fi la fel de anonim. Acum e în ţara natală, la America, unde pare a se simţi mai în largul său.

Metronomul Toni Kroos

Toni Kroos este jucătorul care a confirmat pas cu pas tot ce s-a spus despre el. În 2010 ajungea la Bayern Munchen de la Leverkusen şi devenea repede un titular indiscutabil la mijlocul terenului. Patru ani mai târziu semna cu Real Madrid şi de asemeni evoluţiile sale au fost ca ale unui metronom.

Xherdan Shaqiri era în 2010 unul dintre jucătorii lui Basel de la care se aştepta lucruri deosebite. În 2012 l-a cumpărat Bayern Munchen, dar nu a reuşit să se adapteze. Nici la Inter nu a făcut foarte multe, drept pentru care a ajuns la o echipă mică din Premier League, Stoke City, acum retrogradată. În 2018 Jurgen Klopp l-a adus la Liverpool, dar numai pentru a avea soluţii de avarii în cazul accidentării titularilor Firmino, Mane sau Salah.

Thomas Muller, omul potrivit la locul potrivit

Carlos Vela e un alt jucător mexican care se anunţa mare talent în anul 2010. L-a reperat Real Sociedad în 2011, de unde în 2015 a făcut pasul spre Arsenal. Foarte repede avea să fie  împrumutat pe la echipe din a doua ligă din Spania, gen Osasuna sau Numancia. Din 2018 şi-a găsit locul perfect la Los Angeles FC, unde e liderul şi golgeterul echipei.

Thomas Muller este fotbalistul tipic german, nu spectaculos, dar extrem de eficient în faţa porţii adverse. Promovat de Bayern Munchen încă din 2010 Muller e şi acum o piesă foarte importantă pentru bavarezi, pentru care a marcat nenumărate goluri. La fel de eficient şi de important s-a dovedit a fi şi pentru naţionala germană.

Henderson, veteran la Liverpool

Jordan Henderson e căpitanul lui Liverpool, club la care se află din 2011, unul dintre veteranii din lotul cormoranilor acum, dar un fotbalist cheie an de an, jucând titular. A fost format de Sunderland, de unde a fost adus în 2011. Un jucător care a confirmat pe deplin.

Federico Macheda e italian la origini, dar a explodat ca o mare speranţă în anul 2010 la Manchester United, când a intrat în două meciuri şi a marcat şi cu Aston Villa şi cu Sunderland. După care s-a plimbat pe la o groază de echipe fără efect. Acum e la Panathinaikos Atena, în Grecia, unde se pare că, în sfârşit, îi merge bine.

Gotze, talentul care nu s-a adaptat la Bayern

Mario Gotze e unul dintre puţinele talente ale fotbalului german despre care se poate spune că nu a confirmat uriaşul său potenţial. În 2010 exploda la Borussia Dortmund alături de polonezul Robert Lewandowski. Amândoi aveau să ajungă câţiva ani mai târziu la Bayern Munchen. Lewandowski a devenit starul, Gotze a avut multe lumini şi umbre, plus multă vreme s-a confruntat cu o boală metabolică. Din 2016 a revenit la Dortmund, unde e şi acum, dar nu mai are strălucirea de atunci.

Javier Pastore este un jucător argentinian extrem de talentat, dar la fel de inconstant. A fost adus în Italia de Palermo de la Huracan, a arătat ca o mare vedetă, după care s-a stins. Nici la PSG, care l-a cumpărat acum câţiva ani, nu a dus la capăt începutul bun şi din vara lui 2018 a ajuns la Roma, unde însă a jucat foarte puţin.

ADVERTISEMENT