Ce au descoperit arheologii pe fundul mării, în apropiere de România. Sub apele Mării Adriatice, cercetătorii au găsit un drum de piatră vechi de mii de ani. Complexitatea acestui drum preistoric i-a uimit chiar și pe cei mai experimentați arheologi.
Drumurile din piatră, ideale pentru a facilita accesul pe distanțe lungi, nu au apărut pe vremea grecilor antici și nici a Imperiului Roman, așa cum am fi tentați să credem. Acestea au apărut cu mult înaintea dezvoltării acestor civilizații istorice.
Ajungem în Croația, unde arheologii au descoperit un drum preistoric de piatră. Aceștia spun că ar fi vechi de circa 7.000 de ani. O echipă de specialiști ai Universității din Zadar au cercetat zona până au găsit drumul, asta după ce au observat structuri mai puțin obișnuite în largul coastei Mării Adriatice.
Descoperirea a fost făcută în apropiere de insula Korcula. Drumul adus la lumină de arheologi ar fi lat de patru metri și format din plăci masive de piatră așezate simetric. După mai multe cercetări riguroase, specialiștii au stabilit că acest drum ar fi fost construit înainte cu peste 5.000 de ani înainte de Hristos. În urma acestei descoperiri s-a ajuns la concluzia că se discută despre unul dintre cele mai vechi drumuri din lume.
Istoricii spun despre acest drum că ar fi legat insula Korcula de o așezare neolitică ce se găsește astăzi sub apele Mării Adriatice. Acum mii de ani s-ar părea că insula ar fi fost conectată la coasta continentală de o fâșie de pământ.
„Acestea sunt plăci de piatră atent lucrate, care făceau parte dintr-un drum lat de patru metri, ce lega o insulă artificială de țărm. Analiza cu radiocarbon a lemnului conservat găsit la fața locului arată că așezarea datează din jurul anului 4.900 î.Hr.”, a explicat, pentru Reuters, arheologul Mate Parica, coordonator al cercetării.
Arheologii au putut stabili aproape cu exactitate de când datează drumul din piatră datorită faptului că, la fața locului, s-au descoperit inclusiv fragmente din lemn. În apropiere de drum a fost găsită și o așezare fortificată, dar și fragmente de ceramică și unelte de silex. Deși s-a descoperit pentru prima oară în 2021, a fost nevoie de doi ani de studii și cercetări pentru a se afla detalii despre drum.