Un obiect unic a fost descoperit la Sarmizegetusa Regia de către cercetători. Experții consideră în mod unanim că aceasta reprezintă o piesă de valoare excepțională.
În 2013, după o furtună puternică în apropiere de Sarmizegetusa Regia, capitala regatului condus de Decebal, situată la Grădiștea de Munte, în comuna hunedoreană Orăștioara de Sus a fost făcută o descoperire unică.
Obiectul a fost găsit la aproximativ 60 de metri de incinta militară a sitului și la 40 de metri de Băile Romane din interiorul monumentului istoric. Îngropat la un metru sub pământ, acesta s-a conservat destul de bine, dar pe suprafața sa erau vizibile urme de utilizare.
Obiectul unic în lume este o matriță din bronz, realizată prin picurare cu ceară, conform informațiilor disponibile. Aceasta este o piesă masivă, având opt fețe, dintre care două sunt hexagonale, iar celelalte rectangulare.
Proporțiile matriței sunt, de asemenea, remarcabile, laturile fețelor hexagonale având lungimi ce variază ușor, între 8,8 și 9,35 cm, iar grosimea obiectului se încadrează între 4,8 și 5,05 cm.
Specialiștii consideră că matrița a fost utilizată la Sarmizegetusa Regia în perioada premergătoare războaielor daco-romane, în jurul începutului secolului 2 d.Hr, conform newsweek.ro.
În prezent, Matrița de bronz descoperită la Sarmizegetusa este expusă la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva. Animalele reprezentate pe matriță sunt deosebit de atrăgătoare și variază extrem de mult, unele dintre ele fiind neobișnuite pentru fauna din teritoriul vechii Dacii, cum ar fi leul, tigru, leopard, rinocer, hipopotam, elefant și antilopă.
Acestea sunt însoțite de alte animale mai comune regiunii, precum ursul, mistrețul, lupul, taurul, bourul/zimbrul, câinele, cerbul, calul, țapul sau iepurele. Pe matriță apar și imagini ale unor creaturi fantastice, cum sunt grifonii, monștri din mitologia greacă ce combină corpul de leu cu aripi, cap și gheare de vultur și urechi de cal. Aceste reprezentări sunt întâlnite în trei forme diferite: grifonul-vultur, grifonul-leu și grifonul-lup.
Unele dintre aceste animale sunt frecvent întâlnite în reprezentările antichității, pe suprafețe largi, în timp ce altele, mai rare, pot oferi indicii valoroase pentru datarea piesei. Astfel de matrițe erau folosite pentru a decora foi subțiri din metale prețioase, cum ar fi aurul și argintul, dar și din aliaje pe bază de cupru.
Un astfel de obiect precum cel de la Sarmizegetusa permitea realizarea de medalioane, falere, aplici ornamentale pentru vase, casete, mobilier și diverse piese de bijuterii. În antichitate, având o valoare destul de mare, întreaga sa suprafață era folosită cu mare atenție, fără a se lăsa nicio parte nevalorificată.