News

Ce au descoperit laboratoarele din Suedia și Franța despre otrăvirea lui Alexei Navalnîi

14.09.2020 | 14:02
Ce au descoperit laboratoarele din Suedia si Franta despre otravirea lui Alexei Navalnii
ADVERTISEMENT

Opozantul lui Putin, Alexei Navalnîi a fost otrăvit în luna August în aeroportul din Tomsk. Acesta a ajuns în comă la un spital din Berlin. După mai multe analize, oficialii germani au anunțat că Navalnîi avea în organism urme de Noviciok, o substanță foarte chimică care atacă sistemul nervos.

Între timp, două laboratoare din Suedia și Franța au confirmat că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok. Substanța a mai fost folosită de Moscova în trecut, pentru a elimina persoanele care se opun regimului din Rusia.

ADVERTISEMENT

Mai multe țări din Europa, în frunte cu Germania, cer acum oficialilor de la Kremlin să ofere cât mai repede explicații pentru acest caz tulburător.

Laboratoare din Suedia și Franța confirmă otrăvirea lui Alexei Navalnîi

Informația a fost anunțată printr-un comunicat prezentat de purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert. Acesta a declarat că este ”o gravă încălcare” a acordului privind armele chimice.

ADVERTISEMENT

Noviciok este mai periculos decât gazul sarin sau alte substanţe otrăvitoare mai cunoscute. Noviciok se traduce prin ”bun venit”. Substanța a fost dezvoltată la începutul anilor 1970, dar a devenit cunoscută în afara Rusiei abia în 1991.

“Facem din nou apel către Rusia să dea explicaţii cu privire la evenimente. De asemenea, suntem în strâns contact cu partenerii noştri europeni pentru următorii paşi”, a declarat Steffen Seibert.

O substanţă chimică nu poate fi folosită ca o arma. Acest lucru este interzis prin Convenţia privind armele chimice din 1997. Rusia a aderat la acest acord  internaţional. Cu toate acestea, Kremlinul nu a recunoscut oficial niciodată Noviciok și nici nu a divulgat ingredientele sale către Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice din Haga.

ADVERTISEMENT

„Noviciok determină încetinirea inimii şi restricţionarea căilor respiratorii, ducând la moarte prin asfixiere”, a spus profesorul Gary Stephens, expert în farmacologie la Universitatea din Reading.

  • ”Este o situație tulburătoare, aceea potrivit căreia Aleksei Navalnîi a fost victima unui atac chimic în Rusia” –  comunicat al guvernului de la Berlin.
ADVERTISEMENT