O descoperire arheologică neobișnuită a avut loc recent în județul Giurgiu. Comoara găsită are o valoare istorică semnificativă.
Comoara a fost găsită recent într-o locuință aparent obișnuită din județul Giurgiu. În urma unei inspecții, polițiștii au dat peste un artefact arheologic de o valoare istorică incredibilă, un topor din granit care datează din Epoca Bronzului.
În urma acestei descoperiri neobișnuite, autoritățile au luat măsuri în conformitate cu legislația în vigoare. Proprietarul toporului a primit un avertisment pentru păstrarea artefactului fără a-l raporta autorităților.
Poliția a folosit această oportunitate pentru a reaminti cetățenilor despre obligația legală de a preda orice obiect ce ar putea aparține patrimoniului cultural național. Astfel de descoperiri trebuie raportate autorităților locale în termen de maximum 72 de ore de la momentul găsirii.
În timpul unei operațiuni pentru protejarea patrimoniului cultural naţional în judeţul Giurgiu, polițiștii au investigat un bărbat de 50 de ani, rezident al localității Buturugeni. S-a aflat că acest individ se afla în posesia unui obiect valoros, descoperit în zonă cu mulți ani în urmă. Comoara de care vorbim este un topor de granit specific Epocii Bronzului.
”După consultarea reprezentanţilor Muzeului «Teohari Antonescu» din municipiul Giurgiu, s-a concluzionat faptul că obiectul este un topor cu perforaţie sau gaură de înmănuşare, realizat din granit, prin şlefuire, aparţinând, probabil, Epocii Bronzului (3500-1400 Î.H.).
Potrivit literaturii arheologice de specialitate, topoarele din această perioadă ar fi avut întrebuinţări diferite, precum unelte de gospodărire, arme, simboluri sociale şi/sau obiecte de cult”, au declarat autoritățile, potrivit observatornews.ro.
În urma discuțiilor cu polițiștii, bărbatul în vârstă de 50 de ani a avut o atitudine cooperantă și responsabilă. El a fost de acord să predea autorităților obiectul aflat în posesia lui.
E bine de știut că dacă cineva găsește un bun cultural, important pentru istoria țării, trebuie să-l predea imediat autorităților. Dacă nu o face, actul poate fi considerat o infracțiune și poate primi o amendă între 4.000 și 20.000 de lei.