News

Ce au descoperit rușii pe teritoriul britanic din Antarctica. Ar putea fi începutul unui nou conflict

Rusia a făcut o descoperire importantă pe teritoriul britanic din Antarctica, astfel că Moscova cochetează cu ideea de a încălca Tratatul Antarcticii.
15.05.2024 | 08:00
Ce au descoperit rusii pe teritoriul britanic din Antarctica Ar putea fi inceputul unui nou conflict
Ce au descoperit rușii pe teritoriul britanic din Antarctica. Ar putea fi începutul unui nou conflict
ADVERTISEMENT

Concret, rușii au descoperit rezerve uriașe de petrol, însă acesta se află pe teritoriul britanic din Antarctica. Datele au fost prezentate în fața Comisiei de Audit al Mediului din Camera Comunelor din Marea Britanie. Rezervele descoperite ar fi de 511 miliarde de barili de petrol, adică o producție de 10 ori mai mare decât cea din Marea Nordului în ultimii 50 de ani.

Ce au descoperit rușii pe teritoriul britanic din Antarctica

Conform Newsweek, descoperirea a fost făcută de nave de cercetare rusești în Marea Weddell, care se află într-o zonă disputată de Regatul Unit cu Chile și Argentina. În teorie, Rusia nu are nicio revendicare teritorială în zonă, însă alături de SUA și China și-a intensificat prezența în regiune în ultimii 50 de ani.

ADVERTISEMENT

Momentan Rusia se laudă că are cinci stații de cercetare în Antarctica, instalate începând cu anul 1957, acestea fiind vitale pentru diferite campanii științifice ale rușilor. Doar că, în contextul războiului din Ucraina, combinat cu visul lui Vladimir Putin de a face din Rusia o superputere mondială, experții cred că rușii vor explora părți din Antarctica pentru petrol și gaze naturale.

Mai mult, rușii ar putea avea scopuri militare în zonă, ceea ce va încălca Tratatul Antarcticii. Profesorul Klaus Dodds, de la Colegiul Royal Holloway din Marea Britanie, a declarat în fața Comisiei de Audit că acțiunile Rusiei ar putea “semnala o potențială amenințare la adresa interdicției permanente de exploatare minieră”.

ADVERTISEMENT

”Există îngrijorarea că Rusia colectează date seismice care ar putea fi interpretate ca fiind mai degrabă prospecțiuni decât cercetare științifică. Activitățile Rusiei trebuie să fie înțelese ca o decizie de subminare a normelor asociate cercetării seismice și, în cele din urmă, ca un precursor pentru viitoarea extracție de resurse”, a explicat profesorul.

Când ar putea începe un conflict militar între Rusia și NATO în Antarctica?

Specialiștii cred că rușii nu vor avea nicio problemă în a începe exploatarea de resurse în Antarctica, contrar tratatelor existente. La fel ar putea face și China, sau chiar SUA, cu toate că ecosistemul din zonă este protejat de lege. ”Astfel de tensiuni au început deja, Rusia și China blocând încercările altor națiuni semnatare ale tratatului privind Antarctica de a extinde zonele marine protejate din Antarctica în 2022“, mai arată sursa citată.

ADVERTISEMENT

Cele mai valoroase resurse ale Antarcticii se află în larg, și anume zăcămintele de petrol și gaze naturale găsite în Marea Ross în 1973. Protocolul privind protecția mediului din Tratatul Antarctic interzice toate activitățile legate de exploatarea de resursele minerale antarctice, cu excepția cercetării științifice.

De asemenea, expedițiile științifice au găsit minerale valoroase în unele dintre aceste zone antarctice, inclusiv antimoniu, crom, cupru, aur, plumb, molibden, staniu, uraniu și zinc. Cu toate acestea, niciun zăcământ nu se apropie de un grad sau o dimensiune care să justifice interes economic din partea marilor puteri. De asemenea, ar mai exista în zonă zăcăminte de cărbune și fier sedimentar.

ADVERTISEMENT

Antarctica este foarte importantă pentru știință datorită efectului pe care îl are asupra climei Pământului și a sistemelor oceanice. Blocat în stratul de gheață de patru kilometri grosime din Antarctica zace dovada unică despre cum a fost clima planetei noastre în ultimii un milion de ani.

ADVERTISEMENT