Ce au găsit arheologii pe teritoriul Turciei. Descoperirea a făcut înconjurul lumii. Din ce perioadă datează, de fapt, rămășițele care au fost scoase la iveală de specialiștii în domeniul arheologiei din această țară.
Ce au descoperit oamenii de știință în pământurile din Turcia. Dezvăluirea a devenit cunoscută pe întregul glob pământesc. Cercetătorii au scos la suprafață mai multe rămășițe dintr-unul dintre cele mai vechi situri locuite continuu din lume.
Arheologii care au făcut săpături la Hasankeys, în sud-estul țării, au reușit să dea despre un fort roman. Acesta ar data din secolul al IV-lea, după cum arată înregistrările istorice referitoare la construcția fortăreței.
Potrivit publicației livescience.com, acest bastion a fost ridicat în timpul domniei împăratului Constanțiu al II-lea, în urmă cu 1.600 de ani. Romanii au ridicat acest fort cu scopul de a-și păzi granița imperiului cu Persia.
Cu toate că datele menționau existența acestui bastion, săpăturile arheologice au reușit să îl localizeze abia în vara lui 2024. Primele săpături au fost făcute în anii 1980, însă abia acum a ieșit la iveală acest fort roman.
Acesta a fost dezgropat de o echipă de cercetători condusă de Zekai Erdal, un istoric de artă de la Universitatea Mardin Artuklu, Turcia. Specialistul a dezvăluit că de-a lungul a 10.000 de ani în această regiune au trăit peste 20 de culturi, cum ar fi asirieni, bizantini și otomani.
Toate aceste popoare au construit și locuit în această așezare de pe râul Tigru. Echipa coordonată de Zekai Erdal a mai descoperit în anul 2023 și un bol de vindecare, vechi de 800 de ani, care este inscripționat cu vrăji utilizate în medicina populară.
De asemenea, cercetătorii au găsit pe teritoriul Turciei și două inele confecționate din os și piatră semiprețioasă agat. Cel mai probabil aceste podoabe au fost folosite de arcașii din Evul Mediu pentru protecția degetelor.
În plus, săpăturile arheologice de la Hasankeyf au scos la lumină artefacte din diferite perioade istorice, cum ar fi o figurină din lut reprezentând un cal din epoca fierului, fresce florale din secolele XIII-XIV și sicrie musulmane din perioada otomană.
Fortul roman descoperit de arheologi pe teritoriul Turciei este unul foarte vechi despre care se cunosc câteva informații, printre care faptul că la un moment dat a fost numit Cepha. Denumirea vine din cuvântul aramaic, care înseamnă „stâncă”.
Datele istorice arată că în anii 350 Constanțiu al II-lea a construit o serie de fortărețe, inclusiv Cepha. Aceste forturi au fost ridicate în locuri strategice aflate de-a lungul frontierei estice a Imperiului Roman, pentru a proteja populația locală de invaziile persane.
Sursa menționată mai sus mai spune că se mai știe faptul că împăratul roman Iovian și regele persan Shapur al II-lea au semnat un tratat de pace în anul 363, dar cu toate acestea Cepha a rămas o fortăreață și avanpost militar roman.