News

Ce au găsit doi bărbați pe un câmp din județul Alba. Nu le-a venit să creadă, au anunțat imediat autoritățile

O descoperire uluitoare a fost făcută, recent, de doi bărbați din județul Alba. Aceștia ieșiseră la ”vânătoare” de metale.
01.04.2023 | 10:29
Ce au gasit doi barbati pe un camp din judetul Alba Nu lea venit sa creada au anuntat imediat autoritatile
Bărbații au descoperit bronz mai vechi de 3.000 de ani, în județul Alba. Foto: Hepta (simbol)
ADVERTISEMENT

Doi bărbați au reușit să găsească o adevărată comoară arheologică, la Hopârta, județul Alba. Cei doi sunt cunoscuți ca mari pasionați de detecția de metale, însă nici măcar ei nu se așteptau la o astfel de descoperire.

Descoperire uimitoare făcută de doi bărbați, în județul Alba

La mijlocul lunii martie, cei doi bărbați, înarmați cu echipamente de detectare a metalului, au reușit să identifice locul în care se află un adevărat depozit de bronzuri, vechi de 3.200 de ani.

ADVERTISEMENT

Mai precis, aceștia au găsit zeci de obiecte realizate din bronz. Este vorba despre 20 de celturi, 14 turte și resturi de turnare, trei vârfuri de lance, două seceri, o brățară fragmentară, un ciocan și alte după fragmente din bronz.

Potrivit Antena 3, obiectele descoperite în depozitul de bronz ar fi fost realizate în jurul anului 1.200 Î. Chr. Perioada coincide cu epoca târzie a bronzului.

ADVERTISEMENT

Unde vor ajunge obiectele din bronz

Toate obiectele au intrat în patrimoniul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, conform unui comunicat emis de instituție.

Piesele vor fi restaurate și valorificate științific, urmând ca apoi să fie prezentate public, în cadrul muzeului. Necurățate, acestea cântăresc aproximativ 15 kilograme.

ADVERTISEMENT

Piese vechi, din bronz, găsite în toată țara

Nu este prima dată când amatorii fac descoperiri importante, cu ajutorul detectoarelor de metale. În urmă cu un an, doi tineri au găsit un vas din epoca târzie a bronzului, pe malul unui râu din Prahova.

Aceștia au povestit că au anunțat autoritățile, însă muzeograful de serviciu le-a transmis să îl acopere din nou cu pământ, pe motiv că instituția nu are atribuții în cazul descoperirilor făcute întâmplător.

ADVERTISEMENT

La începutul anului 2023, mai multe obiecte din bronz, printre care și 7 seceri intacte, au fost descoperite de un tânăr de 20 de ani, din județul Alba. Tezaurul a fost predat primăriei din localitatea Rimetea, pe suprafața căreia se afla îngropată.

Și în Turda, doi bărbați, tată și fiu, au descoperit 21 de obiecte din bronz, lângă satul Livada. Și acestea au ajuns, în 2020, la Muzeul de Istorie din Turda.

ADVERTISEMENT