Doi bărbați au reușit să găsească o adevărată comoară arheologică, la Hopârta, județul Alba. Cei doi sunt cunoscuți ca mari pasionați de detecția de metale, însă nici măcar ei nu se așteptau la o astfel de descoperire.
La mijlocul lunii martie, cei doi bărbați, înarmați cu echipamente de detectare a metalului, au reușit să identifice locul în care se află un adevărat depozit de bronzuri, vechi de 3.200 de ani.
Mai precis, aceștia au găsit zeci de obiecte realizate din bronz. Este vorba despre 20 de celturi, 14 turte și resturi de turnare, trei vârfuri de lance, două seceri, o brățară fragmentară, un ciocan și alte după fragmente din bronz.
Potrivit Antena 3, obiectele descoperite în depozitul de bronz ar fi fost realizate în jurul anului 1.200 Î. Chr. Perioada coincide cu epoca târzie a bronzului.
Toate obiectele au intrat în patrimoniul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, conform unui comunicat emis de instituție.
Piesele vor fi restaurate și valorificate științific, urmând ca apoi să fie prezentate public, în cadrul muzeului. Necurățate, acestea cântăresc aproximativ 15 kilograme.
Nu este prima dată când amatorii fac descoperiri importante, cu ajutorul detectoarelor de metale. În urmă cu un an, doi tineri au găsit un vas din epoca târzie a bronzului, pe malul unui râu din Prahova.
Aceștia au povestit că au anunțat autoritățile, însă muzeograful de serviciu le-a transmis să îl acopere din nou cu pământ, pe motiv că instituția nu are atribuții în cazul descoperirilor făcute întâmplător.
La începutul anului 2023, mai multe obiecte din bronz, printre care și 7 seceri intacte, au fost descoperite de un tânăr de 20 de ani, din județul Alba. Tezaurul a fost predat primăriei din localitatea Rimetea, pe suprafața căreia se afla îngropată.
Și în Turda, doi bărbați, tată și fiu, au descoperit 21 de obiecte din bronz, lângă satul Livada. Și acestea au ajuns, în 2020, la Muzeul de Istorie din Turda.