News

Ce au pățit doi români depistați cu COVID-19 în Grecia! „De 10 zile nimeni nu ne-a consultat, nimeni nu ne-a luat o tensiune!

Ce au pățit doi români depistați cu COVID-19 în Grecia, mai exact în insula Skiathos.
23.06.2021 | 15:13
Ce au patit doi romani depistati cu COVID19 in Grecia De 10 zile nimeni nu nea consultat nimeni nu nea luat o tensiune
Imaginea pe care o vedeau zilnic cei doi români din camera hotelului în care au fost izolați. Sursa foto - Forum Grecia
ADVERTISEMENT

Concediul de vară s-a transformat într-un adevărat coșmar pentru o familie de români. Cei doi, soț și soție, au optat în acest an pentru un sejur în mirificul Skiathos. Fără vaccin, aceștia au avut nevoie de un test PCR pentru a intra pe teritoriu elen, acolo unde, spun ei, au petrecut șapte zile de vis.

Culmea, pe lângă testul negativ prezentat în vamă, grecii i-au reexaminat și ei. Rezultatul a fost, de asemenea, negativ, doar că la plecare, pentru a nu sta în carantină (n.r – în data de 13.06.2021 Grecia se afla pe lista galbenă), cei doi au făcut alte teste PCR.

ADVERTISEMENT

Ce au pățit doi români depistați cu COVID-19 la plecarea din Grecia!

Din nefericire, rezultatul a fost unul pozitiv și de aici lucrurile s-au precipitat serios. „Am fost sunați să ne facem bagajul şi să ne prezentăm de urgență în faţa clinicii de stat, lângă clinica privată unde am făcut testul.

Ajunsă acolo cu soțul meu, a ieșit o doamna doctor care nu ne-a permis accesul in incinta clinicii și i-a făcut soțului meu un test rapid afară, pe pervazul unui geam. Rezultat pozitiv. Deja aveam frisoane și emoții. Afară era frig, bătea vântul si începuse să plouă”, și-a început femeia povestirea pentru Forum Grecia.

ADVERTISEMENT

Aceasta nu a ezitat o clipă și i-a acuzat în termeni duri pe eleni. „Am fost lăsați în fața clinicii pe motiv că infectăm spitalul. Nimeni nu ne-a consultat, nimeni nu ne-a luat o tensiune, nimeni nu ne-a întrebat, pozitivi fiind, dacă suferim și de alte boli”, a continuat femeia.

În cele din urmă, după mai multe insistențe, un medic le-a dat un document pe care era trecut rezultatul pozitiv al soțului, dar și o hârtie cu numele unui hotel la care erau obligați să meargă cât mai repede posibil.

ADVERTISEMENT

Acuze dure la adresa autorităților elene

Pentru că nu aveau cu ce să ajungă la hotel, românii au solicitat o ambulanță. Au fost refuzați pe motiv că aceasta trebuie apoi dezinfectată ceea ce ar aduce alte costuri statului elen. Au ajuns în cele din urmă cu un autoturism și li s-a explicat că trebuie să stea închiși preț de 14 zile. Doar că, s-au plâns cei doi, aici au fost uitați.

„Niciun cadru medical nu ne-a vizitat cât am stat aici. De asemenea, nu ne-a fost administrat niciun medicament. Tot tratamentul pe care l-am luat în aceste 10 zile a fost cumpărat de noi si trimis din România de familie. 

ADVERTISEMENT

În ziua a zecea au venit să ne testeze PCR pe banii noștri să vadă dacă ne dau drumul mai devreme. Nu să ne consulte, nu să ne întrebe cum suntem. Singura persoană care ne aducea mâncare și apă era doamna de la recepția hotelului.

Ea ne întreba ce mai avem nevoie. Ne auzea tușind, i-am spus că avem dureri de cap, toate simptomele pe care le-am avut. Probabil că dacă nu ne tratam, am fi fost mai rău”, au continuat acuzele românilor.

„Toate informațiile sunt contradictorii, dimineața ni s-a spus ca nu putem pleca decât după 14 zile din izolare, acum, au venit sa ne facă teste plătite de noi si ne spun ca putem pleca mâine indiferent de rezultat (negativ sau pozitiv)”, a mai spus femeia.

Cum se intră în Grecia, ce acte sunt necesare

Vă readucem aminte că începând din 21 iunie situația s-a schimbat. Astfel, de câteva zile pentru a intra în Grecia, este nevoie de completarea PLF, adică a acelui Passenger Locator Form. Puteți face lucrul acesta pe portalul https://travel.gov.gr.

De asemenea, în zona continentală sau pe insule, adică în întreaga țară, este solicitat și un certificat de vaccinare. Acesta trebuie să fie complet efectuat cu minim 14 zile înainte sau test PCR negativ efectuat cu maximum 72 ore înainte. Exact pe acesta s-au bazat și cei doi români.

Interesant este că în Grecia mai puteți să ajungeți și cu certificat de boală sau cu un diagnostic pozitiv prin test PCR sau antigen valabil până la 9 luni de la data îmbolnăvirii. Atenţie! Acesta trebuie emis de către o autoritate publică în conformitate cu legislația/ laboratoarele autorizate. Obligația se aplică și minorilor cu vârsta de peste șase ani.

Un alt detaliu important pentru viitorii turişti români este legat de punctele de trecere a frontierei terestre deschise. Puteţi intra în Grecia pe la Promachonas și Ormeniou, 24/24 ore, Evzoni și Nymfaia (Makaza) de la 7:00 la 23:00, dar şi prin Mavromatiou, de la 8:00 la 16:00.

Ce se întâmplă dacă faci coronavirus în Grecia

În cazul în care rezultatul PCR efectuat de greci este pozitiv atunci managerul responsabil de sănătate va declara în mod oficial incidentul către Organizația Națională de Sănătate Publică. Instituția va înregistra cazul într-un registru.

Din acest moment, pacientul va fi nevoit să se izoleze la un hotel special de carantină sau va fi transferat către un spital desemnat dacă prezintă simptome severe. De asemenea, dacă rezultatul este negativ, doctorul hotelului sau un medic din localitate va fi chemat pentru a-l diagnostica și oferi tratament și instrucțiuni.

Mai mult decât atât, orice persoană care acompaniază individul infectat, membru al familiei, partener, părinte, va fi nevoit să furnizeze informații, să poarte o mască tot timpul și să respecte regulile de igienă

De asemenea, normele Organizației de Sănătate Publică din Grecia indică ferm că dacă un vizitator sau angajat a intrat în contact cu o persoană confirmată cu COVID-19 acesta va fi nevoit să se autoizoleze și el.

ADVERTISEMENT