Ce au pățit mai mulți pensionari din Piatra Neamț! Înșelăciune la bancomate

Alexandru Năstase   
în HotNews
10/04/2021, 09:26
Ce au pățit mai mulți pensionari din Piatra Neamț! Înșelăciune la bancomate
Mai mulți pensionari au fost înșelați în preajma unui bancomat din Piatra Neamț. Sursa foto - hepta.ro

FANATIK îți prezintă ce au pățit mai mulți pensionari din Piatra Neamț! Oamenii au căzut într-o capcană de zile mari și au rămas fără bani. Vârstnicii au fost înșelați de un individ certat cu legea. Bărbatul îi păcălea că au pierdut sau uitat în bancomat o bancnotă. 

Mihai Constantin, în vârstă de 46 de ani, a fost arestat preventiv după ce a folosit metoda de înșelăciune numită „șmen” de mai multe ori. Acesta atrăgea bătrâni prin intermediul a două „scenarii“.

Concret, bărbatul venea la Piatra Neamț în ziua în care se achitau pensiile și se posta în în preajma bancomatelor stradale. După care începea să urmărească persoanele în vârstă, care scoteau lichidităţi.

Ce au pățit mai mulți pensionari din Piatra Neamț!

Acesta îi acosta pe bătrâni și le spunea că au uitat o bancnotă în aparat sau că le-a căzut una din buzunar. După care îi  convingea să le numere el banii, pentru a vedea dacă este toată suma.

Doar că, atunci când le înapoia bancnotele avea grijă să rețină pentru el câteva sute de lei. Culmea, lucrul acesta i-a reuşit de câteva ori. În cazul în care era refuzat nu dezarma, urmărea potenţiala victimă şi după o mică îmbrâncitură le sustrăgea pensia din buzunar.

Prima oară a făcut acest lucru în luna decembrie a anului trecut. Victima a fost atunci o bătrână în vârstă de 80 de ani

„La data de 14 decembrie 2020, profitând de vârsta înaintată a unei femei de 80 de ani, din Piatra Neamţ, acesta ar fi indus-o în eroare, prezentându-i în mod nereal faptul că şi-ar fi uitat o bancnotă de 50 de lei în fanta bancomatului de unde ridicase o sumă de bani şi sub acest pretext ar fi determinat-o să-i remită 1.900 de lei, pentru a verifica prin numărare suma. La restituire, prin distragerea atenţiei, acesta ar fi sustras 900 de lei“, a transmis IJP Neamţ.

În aceeaşi zi, Mihai Constantin a urmărit un bărbat de 73 ani căruia i-a furat din buzunar suma de 1.500 de lei. Alți 2 mii de lei i-a luat câteva zile mai târziu de la un bătrân de 84 de ani.

În acest moment, poliţiştii nemţeni au suspiciuni că sunt mai multe persoane care au fost înşelate de Mihai Constantin. Pentru a evita astfel de infracţiuni, oamenii legii atrag atenţia asupra faptului că metoda şmen se bazează pe inducerea în eroare, pe moment, a victimei.

Autorul solicită schimbarea unor bancnote sau numărarea unei sume de bani, după care distrage atenţia victimei şi în acelaşi timp subtilizează o parte din banii primiţi în schimb, restituind doar o parte din ei.

Pentru a nu deveni victime ale infractiunilor de înşelăciune prin metoda şmen, anchetatorii recomandă să număraţi cu atenţie banii de mai multe ori înainte de încheierea oricărei tranzacţii; în caz de suspiciune, vă recomandăm să reţineţi cât mai multe amănunte referitoare la persoanele care vă abordează (vârsta aproximativă, detalii legate de fizionomie, vestimentaţie, etc.), pentru a le comunica de îndată poliţiştilor.

Închide ×