ADVERTISEMENT
News

Ce au păţit mii de români înaintea concediului de vară! De ce au fost nevoiţi să plătească sute de euro în plus

Ce au păţit mii de români înaintea concediului de vară după ce Grecia a fost trecută în zona galbenă
Autor: Alexandru Năstase | 20.07.2021 | 17:58
Ce au păţit mii de români înaintea concediului de vară! De ce au fost nevoiţi să plătească sute de euro în plus
Mii de români sunt afectați după ce Grecia a intrat pe lista galbenă. Sursa foto - colaj Fanatik

A fost cea mai proastă veste pe care puteau să o primească românii cu concedii deja plătite pentru Grecia, cea a intrării elenilor pe lista ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat. Părinţii au avut cel mai mult de furcă după ce Grecia a ajuns în mod oficial în zona galbenă. În acest moment, toate persoanele care vin din ţări aflate pe această listă nu intră în carantină dacă sunt vaccinate sau prezintă un test PCR, nu mai vechi de 72 de ore.

ADVERTISEMENT

Situaţia pare însă a se complica de la zi la zi având în vedere că până şi autorităţile elene au interzis muzica în restaurante şi baruri şi au restricţionat mobilitatea pe insula Mykonos, după o creştere a numărului de contaminări cu SARS-CoV-2 înregistrată aici. Este semn evident că în Grecia nimeni nu mai intră fără testare sau certificat de vaccinare.

Ce au păţit mii de români înaintea concediului de vară din Grecia!

Cunoscută ca insula petrecerilor celor bogaţi, Mykonos este una dintre cele mai populare destinaţii ale Greciei, atrăgând peste 1 milion de turişti în fiecare vară, între ei staruri de la Hollywood, modele şi sportivi. Cu toate acestea, după ce a fost descoperit un focar local, Ministerul Protecţiei Civile a spus că interzice muzica pe insulă 24 de ore din 24 şi că va permite mobilitatea între orele 01:00 – 06:00 doar celor care merg la sau dinspre serviciu ori au urgenţe medicale.

ADVERTISEMENT

Vorbim despre o ţară care depinde de turism, dar şi în care numărul infecţiilor cu SARS-CoV-2 a crescut serios în ultimele săptămâni, forţând guvernul să impună vaccinarea pentru lucrătorii sanitari şi cei din centrele pentru vârstnici şi să introducă noi restricţii.

Restricţii care se vor aplica pe întreg teritoriul elen ceea ce complică, dar mai ales scumpeşte serios vacanţele românilor. Pentru că părinţii care au ales să-i ducă pe cei mici în vacanță în această ţară se confruntă acum cu o factură care ar putea ajunge la câteva sute de euro în plus pentru testele COVID-19.

ADVERTISEMENT

De remarcat că pentru copiii sub șase ani nu este nevoie de un test PCR la intrarea în Grecia. Dar la revenirea în țară, deoarece Grecia se află în scenariul galben, toţi copiii între 3 și 16 ani trebuie să prezinte un test PCR negativ, altfel vor sta în carantină 14 zile chiar dacă părinții sunt vaccinați.

Cum poţi intra pe teritoriul Greciei

Grecia permite intrarea pe teritoriul său turiștilor care prezintă un certificat de vaccinare anti-COVID-19, dar, atenţie, este obligatoriu să fi trecut 14 zile de la rapel. Nu este acceptată nici măcar o singur excepţie sau o zi în minus. Mai mult decât atât, documentul care atestă vaccinarea trebuie să fie redactat în limba engleză.

ADVERTISEMENT

Cei care nu s-au imunizat pot arăta un test PCR negativ, dar care să nu fie mai vechi de 72 de ore. Grecia nu solicită un test PCR negativ de la persoanele care au trecut prin boală cu 2-9 luni anterior sosirii, însă acestea trebuie să prezinte un test PCR molecular pozitiv, un test antigen realizat de un laborator autorizat sau un certificat care atestă că deținătorul a fost depistat cu SARS-CoV-2.

Un alt detaliu interesant este acela că la intrarea în Grecia, turiștii pot fi supuși unor teste rapide aleatorii. Acestea se fac în aeroport sau în vămile terestre şi rezultatul este oferit pe loc. În cazul în care acesta se dovedeşte a fi pozitiv, persoanele infectate vor fi cazate gratuit, dar temporar într-un hotel de carantină.

ADVERTISEMENT

De asemenea, într-o astfel de situație detectată la frontieră, intrarea pe teritoriul elen poate fi interzisă. Aşadar, nu are rost să vă încercaţi norocul, nu faceţi altceva decât să cheltuiţi bani şi timp.

Cât costă un test PCR în Grecia, test care permite reîntoarcerea fără carantină a copiilor

Sunt bani serioşi pe care o familie trebuie să-i scoată din buzunar pentru a scăpa de carantină. Astfel, un test rapid PCR în Grecia de la 50 de euro şi poate ajunge până la 90 în funcţie de clinica şi locul unde este făcut.

ADVERTISEMENT

Aşadar, putem discuta şi despre câteva sute de euro în plus pentru o familie cu mai mulţi copii. „Libertatea de circulație este unul dintre drepturile cele mai prețuite ale cetățenilor UE și avem nevoie de abordări coordonate și previzibile care să ofere claritate și să evite cerințele incoerente între statele membre.

Trebuie să rămânem precauți și să punem întotdeauna protecția sănătății publice pe primul loc”, a transmis Stella Kyriakides, comisarul UE pentru sănătate și siguranță alimentară

Acuze dure la adresa autorităților

Nu puțini români și-au regândit concediile și spun că au nevoie acum de bani mai mulți pentru a se întoarce în țară. „Nu am avut parte de oameni care să-și anuleze concediul și pentru că a fost prea din scurt. Banii erau plătiți în majoritatea cazurilor, șansele aproape nule de returnare. 

Dar vă pot spune că intrarea Greciei în lista galbenă a adus o scădere semnificativă a interesului. Românii care încă nu aveau sejurul achitat au încercat să se reorienteze. O familie cu doi sau trei copii are nevoie acum de ceva bani în plus. 

Intrarea în carantină a celor mici este o variantă strict pentru cei care n-au copii, dar se pricep de minune la parenting. Până la urmă îl duci pe copil în vacanță și trebuie să rămână o amintire frumoasă. 

Nu una în care s-a simțit bine câteva zile, dar a stat 14 închis în casă după. Am avut însă părinți revoltați de faptul că Grecia a intrat în zona galbenă, că sunt nevoiți să scoată din buzunar bani mai mulți, în timp ce ei au făcut tot ce a fost necesar. Vaccinare, izolare, tot ce au solicitat autoritățile. Și m-au întrebat cu ce au greșit ei că au respectat totul la linie, în timp ce alții care n-au făcut-o au avut inspirația de a merge mai devreme în concediu”, a zis Alina Morea, reprezentanta unei agenții de turism pentru FANATIK

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!