News

Ce au văzut turiștii pe cer deasupra Mării Negre. ”Trenulețul de lumini” i-a lăsat muți de uimire

Un fenomen neobișnuit a putut fi observat în acest weekend pe cerul Mării Negre. ”Trenulețul de lumini”, așa cum a fost denumită apariția, i-a impresionat pe turiști.
24.07.2022 | 15:51
Ce au vazut turistii pe cer deasupra Marii Negre Trenuletul de lumini ia lasat muti de uimire
Trenulețul de lumini - Sateliții Starlink ai lui Elon Musk. Sursa foto: colaj Fanatik / captură Antena 3
ADVERTISEMENT

De un adevărat spectacol ceresc au avut parte turiștii aflați în acest weekend pe litoralul românesc al Mării Negre.

Ce au văzut turiștii pe cer deasupra Mării Negre. ”Trenulețul de lumini” i-a lăsat muți de uimire

Sâmbătă noapte, românii aflați pe malul mării au observat o apariție ciudată pe cer. Acest veritabil ”trenuleț de lumini” este, de fapt, sistemul de sateliţi Starlink, deţinut de Elon Musk.

ADVERTISEMENT

Imaginile extrem de spectaculoase au putut fi surprinse cu ochiul liber, nefiind nevoie de vreun dispozitiv astronomic special.

”Ne uităm și vedem un trenuleț. Poți să numeri 60. Sunt sateliți aruncați de Starlink pentru o mai bună comunicație de internet.

ADVERTISEMENT

Este o plasare pe orbită joasă, comparativ cu sateliții geostaționari pentru GPS. Zboară foarte repede, cu kilometrii pe secundă și sunt mulți. Sunt vreo 2.700 plasați din totalul de 30.000”, a explicat Adrian Bîlbă, doctor în științe, la Antena 3.

Noua serie de sateliți Starlink a fost lansată vineri, 22 iulie, de compania Space X a lui Elon Musk. Ea a fost văzută pe cerul României, sâmbătă seară, 23 iulie.

ADVERTISEMENT

Acești sateliţi Starlink au scopul de a furniza conexiuni rapide la Internet. În România, serviciul de internet prin satelit Starlink a devenit disponibil pentru comenzi încă din aprilie 2022.

La scurt timp după lansarea acestui serviciu, vicepreședintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Eduard Lucian Lovin, a spus că ”utilizatorii din România se pot aștepta la viteze de date între 100 Mb/s și 200 Mb/s cu latență de 20ms în majoritatea locațiilor”.

ADVERTISEMENT

Sateliții Starlink ai lui Elon Musk, vizibili și din zona Moldovei

Dat fiind faptul că cerul a fost senin, sateliții Starlink au putut fi observați, sâmbătă seară, și pe cerul Sucevei, scrie MonitorulSv.. După ora 22:00, șirul de sateliți de comunicații s-a văzut timp de mai multe minute.

De altfel, există un site, findstarlink.com, unde sunt publicate informații legate de orele aproximative când acești sateliți traversează cerul.

ADVERTISEMENT