News

Ce avea, de fapt, la bord drona care a trecut prin România și s-a prăbușit la Zagreb. Raportul anchetatorilor

Comisiile de anchetă din cazul dronei căzute la Zagreb, după ce a zburat și prin România şi Ungaria, au anunțat ce avea la bord acest aparat de proveniență sovietică.
13.04.2022 | 19:58
Ce avea de fapt la bord drona care a trecut prin Romania si sa prabusit la Zagreb Raportul anchetatorilor
Anchetatorii anunță ce avea la bord drona de soviectic care a traversat România și s-a prăbușit la Zagreb. Sursa foto: Twitter / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pe 10 martie, la exact două săptămâni de la declanșarea invaziei ruse din Ucraina, o dronă militară din perioada sovietică s-a prăbuşit în apropierea unui cămin studenţesc din Zagreb, Croația.

Anchetatorii anunță ce avea la bord drona de soviectic care a traversat România și s-a prăbușit la Zagreb

Pe 23 martie, o primă examinare balistică a fragmentelor metalice ale acestei drone militare indica faptul că aparatul avea o bombă, dar nu s-a putut ajunge la o concluzie definitivă cu privire la urmele de exploziv.

ADVERTISEMENT

Între timp, oficialii Parchetului din Zagreb au venit cu noi concluzii. Într-o conferință de presă organizată miercuri la Zagreb, anchetatorii au anunțat că drona de recunoaştere, de producţie sovietică, transporta o bombă de aviaţie care a explodat la contactul cu solul. Se pare că aceasta nu conţinea explozivi, ci o substanţă neidentificată, notează Agerpres.

Maiorul Mile Tomic din Comandamentul forţelor armate croate a spus că, la locul prăbuşirii, au fost găsite resturile unei bombe de aviaţie OFAB 100-120 şi ale unei rachete AVU-ET 350F, ataşată de partea frontală a bombei.

ADVERTISEMENT

Anchetatorii a mai anunțat că a avut loc o explozie şi că bomba de aviaţie conţinea o substanţă cu energie înaltă, dar neconvenţională, care s-a descompus integral în explozie, ceea ce împiedică identificarea sa.

  • 96 de maşini au fost avariate de explozia dronei, produsă lângă lacul Jarun al capitalei Zagreb. Pagubele sunt estimate la 600.000 de kune (86.000 de dolari).
ADVERTISEMENT

După ce au fost analizate fragmentele metalice, s-a constatat că drona a căzut pe pământ din cauza unei defecţiuni a paraşutei, însă nu au fost găsite urme de explozivi comerciali sau militari, precum trinitrotoluen (TNT), a explicat Ivana Bacic, o expertă în explozivi.

Aceasta a mai spus că bomba era încărcată cu o pulbere organică neconvenţională pe care explozia a descompus-o în gaze, astfel încât nu a fost posibil să fie identificată.

ADVERTISEMENT

Anchetatorii nu au dezvăluit cine ar fi putut lansa drona

În aceeași conferință, anchetatorii au refuzat să spună cine ar fi putut trimite drona şi în ce scop, afirmând că subiectul face parte dintr-o anchetă a Ministerului Apărării.

Pe de altă parte, procurorul Jurica Ilici, din cadrul parchetului din Zagreb, a declarat că acest caz este unul ”grav la adresa securităţii ţării”.

ADVERTISEMENT