News

Ce avere are Adrian Năstase! Fostul premier a fost condamnat pentru corupție

08.03.2021 | 17:09
Ce avere are Adrian Nastase Fostul premier a fost condamnat pentru coruptie
Adrian Năstase are o avere impresionantă. Sursa foto - Inquam Photos / George Calin
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune ce avere are Adrian Năstase, fostul premier al României! Acesta a ieșit în față, în ultima perioadă, cu o serie de declarații în care a pus la zid actuala conducere a Partidului Social Democrat, formațiune politică pe care a condus-o mai mulți ani de zile. 

De altfel, de-a lungul timpului, averea lui Adrian Năstase a stârnit numeroase glume, dar și controverse. Banii pe care acesta îi are au fost anchetați și de procurori. Oamenii legii l-au găsit vinovat pe fostul șef al Executivului care a primit închisoare cu executare.

ADVERTISEMENT

Acesta a fost condamnat în 2012 la 2 ani de închisoare în dosarul “Trofeul calității” iar în 2014, la 4 ani de închisoare în dosarul “Zambaccian”. Mai mult de atât, fostul demnitar a fost nevoit să plătească despăgubiri de peste 1 milion de euro.

Ce avere are Adrian Năstase, fost premier al României!

Dacă ne-am raporta la ultima declarație de avere a lui Adrian Năstase atunci lucrurile sunt cât se poate de clare. Aceasta este însă datată 19 iulie 2012, marja de eroare fiind una destul de mare. Cu toate acestea, familia Năstase deține mai multe bunuri imobiliare.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – hepta.ro

Vorbim despre un teren agricol de 1,77 hectare, în celebra Cornu, un teren intravilan de 170,74 metri pătrati, de data aceasta în București, dar și un apartament de 278,89 metri pătrați, de asemenea în Capitală.

La capitolul mașini, fostul premier nu excelează, dar nici nu stă rău. Pe numele său se află trecut un autoturism Mitsubishi, din 2006.

ADVERTISEMENT

Totodată, în aceeași declarație de avere se mai regăsesc bunuri de valoare și obiecte de artă sau de colecție. Acesta are timbre românești și străine, în valoare de 450 de dolari sau obiecte din argint, în valoare de 1.000 de dolari.

Câți bani are Adrian Năstase

Lista nu se termină aici, ci continuă cu icoane și obiecte de cult, dobândite înainte de 1989, contra sumei totale de 8.340 ROL, obiecte de artă decorativă, dobândite înainte de 1989, în valoare de 20.760 ROL și obiecte de artă decorativă, dobândite între 1990 și 2004, în valoare de 12.006 ROL și 2.400 de dolari.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – hepta.ro

Adrian Năstase nu stă deloc nici la capitolul bani lichizi – acesta avea în conturi aproape 1.440.000 de lei și aproximativ 197.000 de euro. Fostul demnitar încasa alături de soție aproape 368.000 de lei. Aceștia luau bani din mai multe locuri, printre care Camera Deputaților, Universitatea București, Universitatea N. Titulescu, Editura C.H. Beck, FDRI N. Titulescu, Universitatea D. Cantemir și din vânzarea de produse agricole.

La obiecte de artă și bijuterii mai apar lucrări de pictură și grafică și bijuterii în valoare totală de peste 100.000 de dolari.

Cum a intrat în politică Adrian Năstase

Adrian Năstase a ajuns în politică la puțin timp după momentul decembrie 1989. Acesta a fost ministru de Externe al României din partea FSN, la puțin timp după Revoluție. A trecut apoi președinte al Camerei Deputaților între 1992-1996 și 2004-2006, din partea PDSR, respectiv PSD.

Sursa foto – Inquam Photos / George Calin

De departe, punctul culminant al carierei a fost între 2000 și 2004 atunci când Adrian Năstase a condus Guvernul României. La alegerile prezidențiale din 2004 a fost candidatul Partidului Social Democrat la funcția de șef al statului. Avea să piardă la mustață, în al doilea tur de scrutin fiind învins de Traian Băsescu.

Adrian Năstase, atac dur la adresa conducerii PSD

Fostul preşedinte al PSD Adrian Năstase consideră că PSD este “în hibernare” în această perioadă şi crede că partidul nici nu va fi afectat de încercările ca parlamentari ai săi să fie racolaţi pentru a trece la alte grupuri politice. El critică dur partidul pe care l-a condus, susţinând că aşteaptă să câştige viitoarea rundă de alegeri “ca o pleaşcă” şi că “nu transmiţi mesaje nici atunci când preiei modelul plângerilor la Înalta Poartă”.

“PSD-ul (e în hibernare – n.r.), eu aşa constat. Probabil pentru că aşteaptă să câştige alegerile în 2024 ca o pleaşcă. Guvernul pierde voturi prin greşelile pe care le realizează. Atunci oamenii vor spune haideţi voi la guvernare, că totuşi a fost mai bine. Ceea ce nu înţeleg foştii mei colegi de la partid este că, practic, aşa cum a apărut mişcarea AUR pe zona de dreapta poate să apară şi pe zona de centru-stânga.

Şi eu cred că lucrurile acestea sunt posibile până în 2024, aşa încât o aşteptare din asta inactivă, cu meditaţii, cu lamentaţii metafizice, cu formule de genul întrebărilor retorice – cum e posibil să? – un partid care nu acţionează, care nu înţelege că în Parlament este în momentul de faţă prizonier şi că practic zbaterea asta este absolut inutilă, cum s-a văzut, de altfel, la buget, nu reuşeşti să transmiţi mesaje şi, în orice caz, nu transmiţi mesaje nici atunci când preiei modelul plângerilor la Înalta Poartă. Nu ăsta a fost modelul PSD-ului”, a adăugat fostul premier Năstase.

Sursa foto – Inquam Photos / George Calin

În opinia sa, PSD “şi-a pierdut această componentă de dimensiune naţională, mai ales după ce au fost excluşi Pleşoianu, sau Şerban Nicolae”, în “încercarea de a fi pe placul celor de la Bruxelles, distrugând, conform unui model care este absolut stupid al stângii europene, dimensiunea naţională”.

Fostul premier a criticat şi faptul că PSD nu are planuri pe termen lung, catalogând drept o greşeală “pe care a făcut-o şi data trecută” faptul că nu a găsit “profilul necesar” şi un candidat care să poată să obţină peste 50% pentru viitoarele alegeri prezidenţiale.

“Dacă nu te ocupi de viitorul candidat nu ai nicio şansă, în mod evident, nici la formarea guvernului, pentru că noul preşedinte va decide viitorul guvern. Este o problemă foarte serioasă şi nu văd nicio mişcare din partea PSD-ului”, a mai afirmat Năstase.

ADVERTISEMENT