News

Ce avere are Bogdan Olteanu, fostul șef al Camerei Deputaților, condamnat la închisoare

29.10.2020 | 11:40
Bogdan Olteanu va sta preț de 5 ani de zile la închisoare. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cine este, dar și ce avere are Bogdan Olteanu, fostul șef al Camerei Deputaților, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, în dosarul numirii lui Liviu Mihaiu guvernator al Administraţiei Deltei Dunării.

Bogdan Olteanu a fost trimis în judecată în 18 octombrie 2016, pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că în 2008, pe vremea când ocupa funcția de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro şi sprijin electoral constând în servicii de marketing şi consultanţă.

ADVERTISEMENT

În schimbul acestor bani, Olteanu se obliga să intervină pe lângă premierul de la acea dată, Călin Popescu Tăriceanu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Banii de la Sorin Ovidiu Vîntu ar fi ajuns printr-un intermediar la Bogdan Olteanu, fiind daţi în biroul acestuia din PNL.

Ce avere are Bogdan Olteanu, fostul președinte al deputaților din România

Potrivit ultimei declarații de avere pe care acesta a publicat-o, în urmă cu aproximativ 4 ani de zile, Bogdan Olteanu avea o casă de locuit în Ghermăneşti, judeţul Ilfov, cu o suprafaţă de 1.057 de metri pătraţi. Dacă ne raportăm la capitolul autoturisme, atunci trebuie să știți că deputatul conducea o mașină de lux, Lexus.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Olteanu își vânduse acțiunile de la Unicredit S.A, acțiuni pentru care a încasat 12.625,07 lei. Fostul viceguvernator al BNR avea două conturi deschise, unul în euro, al doilea în lei, dar sumele nu erau uriașe. 40 de euro au fost raportați de Olteanu și aproape 150 de milioane vechi.

Sursa foto – hepta.ro
Bogdan Olteanu a deținut 50% din acţiunile E-boda Buildings şi E-boda Electronics. De altfel, el împrumutase E-boda Buildings cu 155.061 lei şi E-boda Electronics cu 6.000 de lei. Între timp, acesta s-a retras din board-ul celor două companii.
Mai mult de atât, la un moment dat, Olteanu avea un credit imobiliar de 474.812,01 lei şi un credit cu garanţie imobiliară de 495.161,76 lei, ambele contractate la Banca Transilvania în anul 2015. Au fost scadente însă în 2019. Olteanu a mai încasat venituri în calitate de arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional Bucureşti şi Paris, în sumă de 173.220 lei. De remarcat că banii pe care i-a câștigat în calitate de viceguvernator al BNR nu au fost socotiți.

Ce studii are Bogdan Olteanu, fostul lider PNL

Bogdan Olteanu a absolvit un liceu cu profil de matematică-fizică și a devenit student la Facultatea de Automatică din cadrul Universității Politehnica din București. Culmea este că liberalul nu a terminat această unitate de învățământ.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – hepta.ro

După trei ani de zile, din cauza activității de partid în care se implicase, a renunțat la cursuri și s-a înscris la Facultatea de Drept din cadrul Universității București. A reușit să își ia diploma în anul 1997. Ulterior, în anul 2001, a obținut diploma de MBA după absolvirea cursurilor organizate de către Institutul Bancar Român & City University of Seattle.

Nu a mai durat mult și la doar câteva luni distanță s-a înscris la cursurile de doctorat în filosofie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. De aici a fost însă exmatriculat la 1 noiembrie 2004. S-a întâmplat lucrul acesta din cauza absențelor prelungite de la cursuri.

ADVERTISEMENT

Cum a intrat în politică Bogdan Olteanu

Bogdan Olteanu a simțit destul de repede chemarea politicii. S-a înscris în PNL din 1991 și a reușit să urce trepte importante bazându-se pe o relație foarte bună cu fostul președinte al liberalilor, Călin Popescu-Tăriceanu.

După absolvirea facultății, a fost angajat chiar de amicul său pe postul de consilier al Ministrului de stat, Ministrul industriei și comerțului. După ce a fost o scurtă perioadă și consilier RATMIL în anul 1998, el a început să profeseze avocatura în cadrul Cabinetului de Avocatură Bogdan Olteanu.

Sursa foto – hepta.ro

A devenit președinte al TNL în anul 1998, funcție pe care a ocupat-o preț de doi ani de zile. Începând cu anul 2002 a trecut președinte al Curții de Onoare și Arbitraj a Partidului Național Liberal. A dat lovitura în 2004 când a fost ales deputat de București pe listele Alianței Dreptate și Adevăr.

Ca deputat a fost membru în Comisia pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă, comisie pe care a și condus-o la un moment dat. A intrat și în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții și în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională. La data de 7 octombrie 2009, Olteanu a fost numit viceguvernator al Băncii Naționale a României.

Cum a ajuns Bogdan Olteanu președinte al Camerei Deputaților

Guvernul Tăriceanu a însemnat, așa cum era de așteptat, un adevărat „boom” în cariera lui Olteanu. Pe finalul anului 2004 a fost numit în funcția de ministru delegat pentru relația cu Parlamentul. De aici a demisionat invocând faptul că dorește să candideze la funcția de președinte al Camerei Deputaților din postura de simplu deputat, fără a beneficia de poziția de membru al Guvernului.

“Nu doresc să existe nici un fel de implicare a poziției mele ministeriale într-o dezbatere și o decizie politică. Nu doresc să afectez în vreun fel poziția Parlamentului, fie și prin impresia unei imixtiuni a puterii executive într-o decizie ce ține de competența Legislativului”, și-a motivat el scrisoarea de demisie.

Sursa foto – hepta.ro

După demisia lui Adrian Năstase de la șefia Camerei Deputaților, în urma suspiciunilor de corupție ce planau asupra social democratului, liberalul Bogdan Olteanu a fost propus de către Alianța PNL-PD pentru președinția Camerei Deputaților.

196 de parlamentari și-au dat acceptul din totalul de 306 deputați prezenți la vot. El a fost votat de către grupurile parlamentare PNL, PD, UDMR, PRM, grupul minorităților naționale altele decât cea maghiară și a deputaților independenți. La 34 de ani, devenea cel mai tânăr președinte al Camerei Deputaților.

Primele contre și scandaluri în care a fost implicat Olteanu

Culmea, dar un fost angajat al lui Sorin Ovidiu Vântu l-a denunțat pe Bogdan Olteanu. Bărbatul a spus autorităților că președintele deputaților ar fi primit un milion de euro de la Vântu pentru a influența o decizie a Guvernului României.

Sursa foto – hepta.ro

Transferul banilor ceruţi de Bogdan Olteanu ar fi fost făcut dintr-un cont bancar deschis în Cipru şi într-unul din Bulgaria, deschis de o firmă înregistrată în Delaware, Statele Unite. Din contul din Bulgaria, banii au fost retraşi în numerar în trei tranşe, în 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.

Olteanu a fost condamnat în 24 decembrie 2019 la 7 ani de închisoare, dar a făcut recurs. A reușit doar să mai scadă din anii de închisoare. Judecătorii au redus la 5 ani pedeapsa. Olteanu va fi încarcerat după ce instanţa va comunica decizia Poliţiei, care urmează să o pună în executare.
ADVERTISEMENT
Tags: