Costel Alexe, fost ministru în Guvernul Orban, a strâns o avere impresionantă până la vârsta de 37 de ani. FANATIK îți spune ce proprietăți are președintele Consiliului Județean Iași, ce sume de bani a colectat în ultimul an, dar și cum a ajuns să dețină o fermă secretă prin firma soției.
Între 4 noiembrie 2019 și 5 noiembrie 2020 a fost ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor în ambele guverne conduse de Ludovic Orban. Pe 27 septembrie 2020 la alegerile locale a fost ales Președinte al CJ Iași.
Alexe este urmărit penal de DNA pentru că ar fi luat mită de la un combinat siderurgic, 22 de tone de produse din tablă, pentru alocarea cu titlu gratuit către combinat a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.
Pe 4 ianuarie 2021, Direcția Națională Anticorupție (DNA) i-a cerut pe președintelui Klaus Iohannis încuviințarea urmăririi penale a fostului Ministru al Mediului. O zi mai târziu, șeful statului a dat undă verde după ce a aprobat cererea DNA.
Costel Alexe s-a născut la 20 august 1983 la Adjud. Cariera lui politică a fost discretă inițial, dar a luat avânt în ultimii ani. A fost consilier juridic și apoi director la Oficiul de Cadastru din Iași. Are două mandate de deputat. A fost șef al Organizației Județene Iași a PNL, ministru și, recent, a devenit președinte de Consiliu Județean. Averea sa, dar și a rudelor apropiate a crescut în ultima perioadă.
Conform declarației de avere, Alexe deține trei terenuri extravilane în mediul rural. Toate sunt pe numele soției, Raluca Alexe. Fostul Ministru mai are încă unul, concesionat chiar de el, de la Primăria altei comune din județ.
Soții Alexe au trei apartamente în municipiul Iași, unul fiind achiziționat în 2014, în rate pe 10 ani. Din punct de vedere al mașinilor, Costel Alexe nu are în posesie decât un autovehicul vechi. Este vorba de un Opel Vectra din 2002.
La capitolul active financiare se găsesc în declarația de avere 150.000 de lei la purtător. Fostul ministru are însă și câteva credite la BRD și Banca Transilvania.
În ultimul an, Președintele CJ Iași a primit un salariu de deputat de 114.924 lei și unul ca ministru la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (24.944 lei).
AICI găsești întreaga declarație de avere a lui Costel Alexe.
La 25 de kilometri de Iași, în satul Sculeni, liberalul Alexe, prin firma soției, deține un domeniu impresionant: 3,8 hectare de teren și 1.697 mp suprafață construită la sol.
În 2015, Corporex SRL, cu unic asociat Raluca Alexe, a cumpărat un complex de terenuri și clădiri din comuna Sculeni de la Construcții Hidrotehnice SA în schimbul a doar 42.000 de euro, conform reporteris.ro.
Domeniul lui Alexe se întinde pe aproape 4 ha și cuprinde circa 1.500 mp de clădiri reabilitate și multe amenajări conexe. Există cuști imense pentru păsări exotice, grajduri pentru cai și ponei, locuri de joacă, o viitoare piscină, cort pentru nunți. Se pare că este vorba de sute de mii de euro care nu pot fi justificați.
„Planul familiei Alexe este să facă la proprietatea din Sculeni o agro-pensiune, un parc tematic. Cu spații de cazare, restaurant, sală de evenimente, cu o mini grădină zoologică, animale și păsări exotice. Un loc pentru nunți, botezuri, dar și pentru ieșenii care vor să iasă la aer în week-end”, a precizat o persoană din anturajul lui Costel Alexe, potrivit sursei citate.
Începe urmărirea penală a lui Costel Alexe. Klaus Iohannis a aprobat cererea DNA.
Costel Alexe ar fi pretins mită de la managerul unui combinat siderurgic pentru alocarea cu titlu gratuit a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și pentru monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme, atribuții care țin de Ministerul Mediului.
„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis marți, 5 ianuarie a.c., ministrului justiției, domnul Stelian-Cristian Ion, cererea de urmărire penală a domnului Costel Alexe, în calitate de fost ministru al mediului, apelor și pădurilor în perioada 4 noiembrie 2019 – 5 noiembrie 2020, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 176/P/2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției, sub aspectul săvârșirii de către acesta a infracțiunilor de luare de mită”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.