News

Ce avere are, de fapt, Vladimir Putin? Dovezile prezentate după un an de investigații

Un grup de investigații a prezentat recent mai multe dovezi despre palatele, iahturile și podgoriile care i-ar fi fost oferite de-a lungul anilor președintelui Rusiei, Vladimir Putin.
21.06.2022 | 09:13
Ce avere are de fapt Vladimir Putin Dovezile prezentate dupa un an de investigatii
De-a lungul anilor, despre Vladimir Putin s-a  spus că este unul dintre cei mai bogați oameni din lume. Foto: commons.wikimedia.org
ADVERTISEMENT

Este vorba despre prieteni și oligarhi din anturajul liderului Rusiei și despre dovezi care pot fi legate de ceea ce pare a fi o rețea cu active în valoare de peste 4,5 miliarde de dolari, conform theguardian.com.

Ce s-a mai aflat despre presupusa avere a lui Vladimir Putin

Mai multe documente digitale duc spre case de vacanță și alte bunuri despre care se spune că ar fi fost folosite de președintele rus. Conform înregistrărilor disponibile, acestea aparțin sau au fost deținute de persoane, companii și organizații caritabile separate legate printr-un nume de domeniu de e-mail comun, LLCInvest.ru.

ADVERTISEMENT

Un schimb de e-mailuri interceptat în septembrie 2021 sugerează cum au acționat directorii și administratorii asociați cu unele dintre entitățile separate care dețin și gestionează aceste active. Potrivit sursei citate, ei au discutat problemele de afaceri zilnice lăsând impresia că fac parte dintr-o singură organizație.

Un expert anticorupție din Rusia, care a solicitat păstrarea anonimatului, a declarat că descoperirile au ridicat semne de întrebare cu privire la existența unui nivel de ”management comun”.

ADVERTISEMENT

LLCInvest seamănă cel mai mult cu o cooperativă sau o asociație, în care membrii săi pot face schimb de beneficii și de proprietăți”, a declarat expertul amintit.

De două decenii se vorbește despre miliardele lui Putin

Aproape două decenii, Vladimir Putin a fost acuzat că a acumulat în secret o bogăție imensă prin intermediari. Acuzațiile au fost completate de mai multe scurgeri de informații, precum documentele Pandora despre averile celor mai apropiați de el.

ADVERTISEMENT

Omul de afaceri Serghei Kolesnikov afirma în 2012 că a fost în spatele unui plan care a permis unui grup de oligarhi de top din Rusia să adune miliarde de ruble într-un fel de ”fond de investiții”. Totul a fost făcut pentru beneficiul lui Putin, la acea vreme prim-ministru.

Desigur, oficialii de la Kremlin au negat afirmațiile, iar Kolesnikov a fost nevoit să fugă din Rusia, știut fiind modul în care sfârșesc mulți dintre contestatarii președintelui rus.

ADVERTISEMENT

Luna trecută, guvernul britanic a pus în contrast ”stilul de viață luxos” al lui Putin cu documentele oficiale rusești care enumerau ”bunuri modeste”. Printre ele, inclusiv un mic apartament în Sankt Petersburg, două mașini din epoca sovietică, o rulotă și un mic garaj.

În urma unei investigații care a durat un an, Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) și site-ul de știri în limba rusă Meduza au identificat 86 de companii și organizații non-profit ai căror reprezentanți par să folosească numele de domeniu comun LLCinvest. Adesea, au fost folosite și conturi corporative de e-mail.

Kremlinul a negat dezvăluirile despre averea președintelui

Afirmațiile privind existența unei averi prezidențiale secrete sunt negate, iar o rețea de proprietăți care să conducă la Putin nu a fost identificată. În acest context, un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat: ”Președintele Federației Ruse nu are nicio legătură sau afiliere cu obiectele și organizațiile pe care le-ați numit.”

Potrivit OCCRP și Meduza, printre activele legate de organizații sau de structurile corporative din jurul acestora în care se pare că a fost utilizat domeniul de e-mail LLCinvest.ru se află mai multe proprietăți și bunuri.

Printre ele, un palat de un miliard de lire sterline despre care Alexei Navalny a afirmat că a fost construit pentru uzul personal al lui Putin în Gelendzhik, la Marea Neagră. Oligarhul Arkady Rotenberg, care se află sub incidența sancțiunilor UE și SUA, a pretins că este proprietarul acelei proprietății.

În registrele corporative deținute de baza de date Spark din Rusia se arată că, începând din iunie, proprietatea aparține unei firme numite Kompleks, a cărei companie-mamă este Binom.

Până în iulie 2021, directorul companiei Binom avea un domeniu de e-mail înregistrat LLCInvest.ru. Adresa LLCinvest.ru rămâne citată în Spark, cea mai mare bază de date a companiilor din Rusia, ca fiind un contact.

Podgoriile, marele hobby al președintelui Rusiei

Despre suprafețele mari de viță-de-vie din jurul palatului Gelendzhik, Navalny a susținut că reprezintă un ”hobby” scăpat de sub control. Podgoriile din jurul palatului aparțin unei organizații non-profit fondate de doi asociați ai lui Putin, Gennady Timchenko și Vladimir Kolbin.

Ambii sunt vizați de sancțiunile economice occidentale. La rândul lor, Kolbin și alte persoane asociate cu podgoriile par să aibă conturi de e-mail LLCInvest.ru. În continuare, investigația se oprește la stațiunea de schi Igora din regiunea Leningrad.

Aici, în 2013, a fost organizată nunta fiicei lui Vladimir Putin. Potrivit evidențelor funciare, aceasta este deținută de Ozon, o companie în care prietenul lui Putin, președintele și cel mai mare acționar al Bank Rossiya, Yuri Kovalchuk, a avut o participație importantă. Și Yuri care se află sub sancțiuni occidentale.

De asemenea, contul de e-mail LLCInvest.ru este un contact în registrele Spark ale companiei-mamă a Ozon, Relax. Se subliniază că Ozon nu are nicio legătură cu gigantul de comerț electronic cu același nume listat pe Nasdaq.

Mai departe, grupul de investigații a prezentat situația unei vile situate la nord de Sankt Petersburg. Proprietatea e poreclită de localnici ”Dacha lui Putin”. Vila Sellgren a fost deținută de Oleg Rudnov, un prieten din copilărie de-ai lui Putin, și a fost moștenită de fiul acestuia, Serghei Rudnov.

Multe proprietăți de lux lângă Sankt Petersburg

Succesiunea a fost făcută prin intermediul unei companii numite North. Și Rudnov pare să folosească adresele de e-mail legate de LLCinvest.ru, potrivit înregistrărilor Spark.

Pe listă urmează o clădire din lemn, situată la nord de Sankt Petersburg. Este vorba despre Cabana Pescarului. E-mailurile scurse de la o firmă de construcții sugerează că trei companii diferite care folosesc numele de domeniu au deținut diferite parcele de teren în jurul complexului.

În același timp, o a patra entitate LLCInvest – o organizație non-profit numită Revival of Maritime Traditions – s-a ocupat de admnistrarea cabanei. Aceeași fundație, aflată recent sub incidența sancțiunilor occidentale, deține două iahturi, Shellest și Nega.

Despre acestea, reprezentanții Trezoreriei SUA au transmis că ar avea legături cu președintele Rusiei. De asemenea, activele în valoare de 4,5 miliarde de dolari deținute de entitățile LLCInvest includ depozite mari de numerar.

”Camuflajul” folosit pentru pierderea urmelor

Două fundații non-profit, înființate de Timchenko și Kolbin și care potrivit înregistrărilor corporative Spark, ar folosi numele de domeniu, au la dispoziție fonduri semnificative. Spre exemplu, Development of Agrarian Initiatives avea 17 miliarde de ruble (248 de milioane de lire sterline) în contul său de depozit la sfârșitul anului 2020.

De cealaltă parte, Development of an Effective Investment Market deținea peste 20 de miliarde de ruble (292 de milioane de lire sterline) în depozite pe termen lung. Ea mai dețineaaproape 5 miliarde de ruble (73 de milioane de lire sterline) în depozite pe termen scurt la sfârșitul anului 2020. Datele apar în conturile publice.

Conform celor care au pornit pe urmele averii lui Vladimir Putin, LLCinvest nu este un furnizor standard de e-mail deschis publicului, cum ar fi Yahoo. Este un domeniu pe un server deținut de Moskomsvyaz, o companie de telecomunicații care are legături strânse cu Bank Rossiya.

Ce au spus americanii despre ”banca lui Putin”

Banca din Sankt Petersburg se află sub incidența sancțiunilor occidentale și este descrisă de Trezoreria SUA ca fiind ”banca personală a înalților funcționari ai Federației Ruse”. Rossiya a fost, de asemenea, descrisă ca fiind ”banca lui Putin” pentru rolul avut în presupusele licitații ale liderului rus.

Cu privire la această bancă și operațiunile amintite, Kremlinul a negat orice legătură sau influență. Descoperirea domeniului comun de e-mail a fost făcută prin analiza metadatelor scurse de pe serverele Moskomsvyaz,

Se pare că acele metadate arată numele expeditorilor și destinatarilor e-mailurilor LLCinvest.ru, subiectul și ora corespondenței. Datele au fost verificate încrucișat cu înregistrări din surse deschise.

Cineva semnează ca primarul

Moskomsvyaz și toate persoanele, cu excepția uneia dintre cele care par să fi folosit adresele de e-mail LLCInvest.ru, nu au răspuns la solicitările de comentarii. Nu este clar care este scopul serviciului comun de e-mail sau motivația pentru aparenta cooperare în ceea ce privește problemele logistice și de personal.

Nu există nicio sugestie că toți utilizatorii de pe LLCInvest.ru sunt implicați în gestionarea activelor care au fost legate în rapoarte de Putin. Doar un singur bărbat care folosește un cont de e-mail LLCinvest.ru în rolul său de director al mai multor companii, a răspuns la telefon. El a susținut că nu cunoaște natura activității sale.

Sunt un angajat umil și îmi văd de treaba mea. Eu doar semnez hârtii. Știți cum uneori oamenii fără adăpost sunt înregistrați ca directori ai unei companii. Eu nu sunt un om al străzii, dar semnez actele așa cum fac ei, fără să intru în detalii. Dacă firma mea ar face parte dintr-un mare holding, nu aș ști”, a spus cel a cărui identitate nu a fost dezvăluită.

ADVERTISEMENT