News

Ce avere are fata fostului procuror general Augustin Lazăr. Anca lucrează la Parchet și a primit zeci de mii de lei donație de la părinți

Augustin Lazăr a fost procuror general al României până în 2019, când a ieșit la pensie. Una dintre fetele lui, Anca Augusta, i-a urmat în carieră, fiind azi procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj.
10.04.2022 | 12:20
Ce avere are fata fostului procuror general Augustin Lazar Anca lucreaza la Parchet si a primit zeci de mii de lei donatie de la parinti
Anca Augusta, fata fostului procuror general Augustin Lazăr, este și ea procuror
ADVERTISEMENT

Profesorul universitar Augustin Lazăr (65 de ani) a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din 28 aprilie 2016 până pe 27 aprilie 2019. Deși Lazăr își depusese candidatura pentru un nou mandat de procuror general, ministrul justiției de atunci, Tudorel Toader, i-a refuzat cererea, iar președintele Klaus Iohannis i-a semnat imediat decretul de pensionare, în aprilie 2019. Una dintre fiicele lui Augustin Lazăr îi calcă însă pe urme.

”Toate adeverințele despre activitatea mea se află la CNSAS, care atestă că nu am fost colaborator al fostei Securități”

”Doresc să clarific câteva aspecte despre primii ani ai carierei mele de procuror, am datoria față de opinia publică, colegii mei procurori și din respect pentru adevăr. În ultimele zile câteva instituții de presă mi-au atribuit fapte pe care nu le-am făcut mi-au pus etichete care să ma decredibilizeze ca magistrat, ca om, este prima dată în cariera mea de magistrat când se întâmplă asta.

ADVERTISEMENT

Nu sunt ofițer, subofițer sau agent. Am făcut armata ca orice bărbat la vremea lui și sunt rezervist al armatei române la arma geniu, dacă aș fi fost la o altă structură, ce speculații s-ar putea face în această situație.

Nu am nici un grad și nici o calitate. Toate adeverințele despre activitatea mea se află la CNSAS, care atestă că nu am fost colaborator al fostei Securități”, a ținut să precizeze atunci Augustin Lazăr.

ADVERTISEMENT

Augustin Lazăr a donat sute de mii de lei fetelor sale

Din declarațiile de avere publicate în ultimii ani de Augustin Lazăr reiese clar că fostul procuror general al României a fost și este un tată grijuliu cu cele două fete – Anca Augusta și Iulia- pe care le are cu soția Elisabeta.

Astfel, Iulia a primit prima donație de la tatăl său în data de 25 aprilie 2016, în valoare de 360.000 de lei, potrivit documentelor oficiale. Apoi, în intervalul 8 iunie 2017-8 iunie 2018, fata lui Augustin Lazăr și soțul ei au mai primit alți 386.244 lei, tot de la fostul procurorul general al României.

ADVERTISEMENT

Nici cealaltă fiică a lui Augustin Lazăr, Anca Augusta, nu a fost uitată de celebrul ei tată. În 2012, Anca a primit cu titlul de donație de la Augustin Lazăr suma de 30.000 euro, donațiile de la părinți continuând și în decembrie 2020  – 20.000 lei – și aprilie 2021 – 75.000 lei, așa cum informează FANATIK.

Ce avere are fata procuror a lui Augustin Lazăr

În 2017, Anca Lazăr a promovat concursul de accedere în funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, instituție unde lucrează și astăzi. Fata lui Augustin Lazăr declară că deține un apartament de 36 de metri pătrați în Cluj și un Peugeot fabricat în 2007.

ADVERTISEMENT

În conturi, fata lui Augustin Lazăr a strâns circa 116.000 euro și 52.000 lei, la care se adaugă o pensie privată obligatorie de 77.000 lei. Din drepturi salariale restante pe anul anterior, Anca Lazăr a încasat circa 9.500 lei.

Venitul salarial de bază pentru fata lui Augustin Lazăr vine de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, care îi achită anual Ancăi Augusta suma de 160.616 lei, ceea ce înseamnă 13.384 lei pe lună, așa cum informează FANATIK.

Dacă pensia lui Augustin Lazăr înseamnă circa 27.000  lei pe lună, soția fostului procuror general, Elisabeta, fost magistrat la Curtea de Apel Alba Iulia, primește anual cu titlul de pensie suma de 160.259 lei, adică puțin peste 13.000 lei pe lună.

ADVERTISEMENT