Daniel David, noul ministru al educației din Guvernul Ciolacu II, unde a fost numit cu susținerea PNL, a condus timp de patru ani Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, acolo unde în acest an a fost ales pentru un al doilea mandat de rector. Această funcție i-a adus venituri de peste 250.000 lei în anul precedent, adică mai mult decât salariul de ministru.
Potrivit ultimei declarații de avere, Daniel David a avut un venit de 261.000 lei, venit în care intră atât salariu de rector al UBB, cât și alte granturi de cercetare sau vouchere. Soția sa, care este și ea cadru didactic în aceeași universitate, a avut un venit puțin mai mare, de peste 330.000 lei. Asta înseamnă că împreună cei doi au câștigat în anul trecut aproape 600.000 lei.
În urmă cu două zile, profesorul Daniel David, care anterior se arătase deschis la posibilitatea de a deveni candidatul comun al partidelor pro-europene la funcția de președinte, a anunțat printr-un mesaj pe pagina personală de Facebook că se suspendă din funcție pe perioada în care va conduce Ministerul Educației. Asta înseamnă că noul ministru a acceptat o reducere a veniturilor anuale cu aproape 100.000 lei, în condițiile în care salariul unui ministru este puțin peste 150.000 lei.
Fost consilier al miniștrilor educației timp de 11 ani, între 2005 și 2016, și fost membru al Comisia pentru educație condusă de Mircea Miclea, care a pus bazele Legii Educației din 2011, acesta și-a argumentat acceptul noii funcție ca reacție la amenințarea reprezentată de curentul suveranist.
„Am făcut asta pentru a ajuta România euroatlantică să facă față unui demers bizar, izolaționist, antiștiință și cu elemente de pseudoreligie. Situația este atât de gravă, încât, dincolo de îndoieli și nemulțumiri, nimeni care poate contribui cu ceva nu poate refuza să ajute. Iar antidotul principal la acest demers împotriva României euroatlantice este reprezentat de educație și știință”, a scris acesta pe Facebook.
Oricum, față de anul precedent, veniturile la UBB ale profesorului Daniel David erau în ușoară scădere. Astfel, în anul anterior, acesta câștigase puțin peste 290.000 lei, iar în anul 2020, anul în care era ales rector al UBB, declarase venituri salariale plus granturi de cercetare de 345.000 lei.
Profesorul Daniel David este autorul a opt cărți de specialitate, fiind cunoscut pentru lucrarea sa „Psihologia poporului român”, o lucrare destinată publicului larg. Pe lângă aceste lucrări a editat și contribuit cu lucrări la alte 16 cărți.
Potrivit declarației de avere, depuse în luna iunie a acestui an, profesorul Daniel David a câștigat peste 80.000 lei din drepturile de autor de la diverse edituri. O altă sumă importantă, peste 3.000 de euro, a provenit din consultanță economică, pentru Comisia Europeană și Editura Academică Springer, plus alți 7.000 de lei din premii științifice și consultanță pentru minister. Soția sa a declarat 13.000 lei, bani proveniți din premii științifice și doar 110 ron din drepturi de autor.
Anul trecut, acesta a încasat și alți 25.000 lei, în calitate de membru al Academiei Române.
La categoria bunuri deținute, Daniel David a declarat mai multe terenuri. Este vorba de trei terenuri agricole, cu o suprafață de 1,7 hectare, în localitatea Chilia din județul Satu-Mare, toate trei moștenite în anul 2018. În plus, acesta menționează alte trei terenuri intravilane, toate în Cluj-Napoca, cu o suprafață totală de 1.400 de metri pătrați.
Cel mai probabil două din aceste terenuri sunt asociate cu cele două proprietăți imobiliare pe care le-a declarat. Este vorba de două case de vacanță, ambele în Cluj-Napoca, cu suprafețe de 153 mp și 176 mp, achiziționate în anii 2012 și 2013. Soții David mai au declarate două autoturisme, un Audi Q5, fabricat în 2018, și un Volkswagen Tiguan, din 2015.
Soții David nu au făcute investiții, ne-declarând venituri din acțiuni sau dividende. Se pare că aceștia nu au investit nici măcar în titluri de stat, opțiunea care oferă dobânzi mai bune comparativ cu depozitele bancare. Cei doi profesori își țin economiile în depozite la trei bănci, în special în lei, dar au și câteva conturi în valută.
Concret, aceștia au în depozitele bancare peste 1,4 milioane lei, cea mai mare parte – circa un milion de lei la Banca Transilvania. În ceea ce privește valuta, aceștia au în economii circa 75.000 euro și aproximativ 18.000 de dolari americani.