Brazilianul Pele este considerat de foarte multă lume cel mai bun jucător din istoria fotbalului, dar la capitolul avere nu se poate compara cu starurile de astăzi, gen Lionel Messi sau Cristiano Ronaldo, oameni acoperiți de munți de bani. Nici nu ar fi avut cum să viseze vreodată la sumele vehiculate în fotbalul actual, pentru că în anii 60-70 ai secolului trecut, când Pele a încântat prin jocul său extraordinar fotbaliștii nu câștigau nici pe departe sumele acestea exorbitante.
Să nu uităm nici amănuntul, deloc de neglijat, că abia în ultima parte a carierei sale Pele a plecat de la FC Santos în Statele Unite, la Cosmos New York, iar în Brazilia, mai ales în acea perioadă, cu siguranță nici măcar starurile nu dormeau pe saltele pline cu bani. Pele nu a profitat de uriașul său talent pentru a pleca la tinerețe în Europa, ca să joace la marile cluburi de pe bătrânul continent, ci a rămas fidel alb-negrilor de la Santos, acolo unde a stat nu mai puțin de 18 ani, între 1956 și 1974. Abia în perioada 1974-76, adică între 35 și 37 de ani a lăsat Brazilia, mai mult ca sigur pentru a agonisi ceva mai mulți bani în State.
După cum estimează cei de la publicația online The Richest.com, averea lui Pele ar fi totuși una consistentă, adică 100 sau în jur de 100 de milioane de dolari. Sunt calcule făcute de un site de specialitate în analizarea veniturilor starurilor din toate domeniile și specialiștii de acolo s-au oprit în dreptul acestei sume.
The Richest.com face și câteva precizări referitor la banii câștigați de Pele. Astfel, în cei 100 de milioane este inclusă și somptuoasa casă a brazilianului, evaluată la 4 milioane dolari și care are o mulțime de dotări, printre care și piscină, jacuzzi și saună. Apoi, din salariile obținute în cei doi ani la Cosmos New York Pele a strâns 9,5 milioane dolari, adică 4,75 milioane anual, o sumă foarte mare pentru anii 70, dar să nu uităm că vorbim despre o franciză din Statele Unite, patronii lui Cosmos reușind ceea nu putuse nimeni să facă până atunci, adică să-l convingă pe brazilian să lase Santos.
Este adevărat, plecarea de la Santos s-a făcut la o vârstă la care mulți jucători așează sau au așezat deja ghetele în cui, adică la 35 de ani, dar la nivelul întrecerii din SUA și la experiența sa uriașă, pentru Pele a fost ușor să poată evolua încă doi ani și să dea acest tun financiar. La Cosmos Pele nu numai că a jucat 56 de partide în cei doi ani, dar până s-a retras, adică la 37 de ani a reușit să înscrie nu mai puțin de 31 de goluri, o cifră incredibilă pentru un jucător de etatea sa, pe care, poate, doar suedezul Zlatan Ibrahimovic, care joacă și el la 36 de ani în SUA, la Los Angeles Galaxy, să o poată pune în pericol.
Făcând un calcul sumar, ar rezultat că proprietatea plus cei doi ani de contract cu echipa din New York ar face 13,5 milioane, la care adaugă The Richest valoarea de 15 milioane dolari, pe care Pele i-ar fi obținut din activitatea sa până la ora plecării în SUA. Total 28,5 milioane. Restul sumei, până la suta de milioane, rezultă din activitățile comerciale în care a fost implicat numele său.
Pele a câștigat mult în timpul World Cup 1994, în SUA. Probabil că acela a fost momentul maxim pentru afacerile brazilianului. A avut monopol în Brazilia pentru vânzarea de bilete celor dornici să meargă în State să-și susțină favoriții și să nu uităm că Brazilia avea să câștige titlul mondial după finala decisă la lovituri de departajare în fața Italiei. Totodată a achiziionat în țara și drepturile de a comercializa mascota Mondialului american, cunoscutul The Striker. Toate acestea i-au adus un venit de 35 milioane dolari.
Pele a fost în SUA ca la el acasă. A apărut în o groază de emisiuni, pentru care a fost plătit regește la fiecare prezență. A câștigat alte 11 milioane dintr-un serial al televiziunii americane despre istoria fotbalului și din alt serial, de 52 de episoade, de desene animate, intitulat Pelezinho, adică Micul Pele. În fine, a scris câteva autobiografii, a apărut într-un film documentar și a scris personal coloana muzicală a filmului Pele, apărut în 1977.