News

Ce avere are primarul care l-ar fi turnat pe Niculae Bădălău. Sute de hectare, case și spații comerciale din moșteniri și donații

Dan Păsat, primarul localității Bucșani care ar fi primit mită de la Niculae Bădălău, este posesorul unei averi impresionante.
28.11.2022 | 13:56
Ce avere are primarul care lar fi turnat pe Niculae Badalau Sute de hectare case si spatii comerciale din mosteniri si donatii
Niculae Bădălău este acuzat că ia-r fi dat mită lui Dan Păsat, primarul comunei Bucșani / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta, Inquam
ADVERTISEMENT

Niculae Bădălău este acuzat că i-ar fi oferit mită unui primar din Giurgiu pentru a se asigura că una din firmele de familie va obține un contract. Vicepreședintele Curții de Conturi a României ar fi promis că va interveni la o cunoștință a sa din conducerea Companiei Naționale de Investiții pentru asigurarea finanțării lucrărilor. Valoarea contractului era de aproximativ un milion de euro, iar mita a fost de 170.000 de euro, susțin procurorii.

Dan Păsat a fost deputat PDL iar în 2013 a fost condamnat pentru șantaj

Primarul care ar fi primit mită de la Bădălău se numește Dan Păsat și este edilul localității Bucșani, potrivit g4media. Tot acesta este cel care l-ar fi denunțat pe Bădălău.

ADVERTISEMENT

Dan Păsat este un fost deputat PDL, în legislatura 2008-2012, care a fost condamnat în 2013, la 3 ani de închisoare pentru șantaj și fapte de corupție. Păsat este cunoscut ca un puternic și influent om de afaceri din zonă.

Primarul din Bucșani are 300 de hectare de teren

Potrivit celei mai recente declarații de avere, depusă în anul 2020, pe vremea când era candidat la fotoliul de primar, Dan Păsat deține nu mai puțin de 18 terenuri în Giurgiu, din care cinci moștenite, alte cinci provenite din donații, și tot atâtea primite ca urmare a unor sentințe civile.

ADVERTISEMENT

În total, Păsat are aproape 300 de hectare de teren (agricol, intravilan, extravilan), la care se adaugă 9 spații comerciale (în București și Giurgiu) și patru case de 170 mp, 260 mp, 279 mp, respectiv 97 mp.

Primarul din Bucșani a mai moștenit trei automobile (Dacia și Mitsubishi), și două remorci.

Dan Păsat avea, în 2020, active financiare de 16.617 lei și câștigase 28.200 de lei din activitatea desfășurată la o societate comercială. De asemenea, Păsat a mai încasat aproximativ 10.000 euro și aproape 200.000 de lei din chirii.

ADVERTISEMENT

Dan Păsat este proprietarul bălții unde se antrenează lotul României

Dan Păsat este unicul asociat al societății Pescarul Hobaia SRL, unde deține participațiuni în valoare de peste 800.000 de lei. Firma are ca obiect de activitate ”acvacultura în ape dulci” și are în administrare Balta Hobaia, compusă din două lacuri (Hobaia 1 și Hobaia 2), unde de mulți ani se țin selecțiile pentru echipa națională de pescuit sportiv.

Potrivit informațiilor provenite de la Ministerul Finanțelor Publice, Pescarul Hobaia SRL a declarat, în 2021, o cifră de afaceri de doar 12.027 lei și un profit net de 544 de lei, datoriile firmei ajungând la aproape 1,5 milioane lei.

ADVERTISEMENT

În 2013, lui Păsat i s-au confiscat aproape 2 milioane de lei

În anul 2013, instanța a decis confiscarea unor bunuri în valoare de 1,83 milioane lei, pe care procurorii DNA puseseră sechestru în cadrul dosarului penal în care a fost și condamnat. Suma respectivă, spuneau procurorii, ar fi fost obținută de o societate comercială care a încheiat contract cu primăria localității Toporu, după o serie de presiuni făcute de afacerist asupra primarului comunei.

”În perioada noiembrie 2009 – februarie 2010, Dan Păsat ar fi efectuat, în calitate de administrator de facto în reprezentarea intereselor societății sale, SC Prod Invest SRL, pe lângă primarii localităților Toporu, Bulbucata, Bucșani, Vărăști, Letca Nouă, Valea Dragului, pentru a-i determina să efectueze plăți, cu prioritate, către firma sa ori să favorizeze obținerea unor contracte privind lucrări de interes public, printre care baze sportive sau extindere sediu primărie”, arătau procurorii în dosarul finalizat în 2013.

A scris trei cărți în închisoare

În 2016, după ce a fost eliberat, Dan Păsat a mai fost chemat la DNA pentru a da declarații într-un dosar ce ancheta modul în care mai mulți deținuți au ajuns să scrie cărți pentru a fi eliberați mai devreme.

Păsat a publicat trei volume în timpul detenției: ”Aspecte teoretice și de practică judiciară privind infracțiunile de corupție (Editura Bren, București, 2014), ”Criminalitatea informatică” (Editura Sitech, Craiova, 2014) și ”Corupția ca fenomen și înfăptuirea justiției” (Editura Sitech, Craiova, 2015).

ADVERTISEMENT
Tags: