News

Ce avere are Viorel Hrebenciuc, fostul lider PSD condamnat la închisoare cu executare. Conturi secrete și zeci de mii de euro pe care nu-i poate justifica

Ce avere are Viorel Hrebenciuc, fostul lider PSD condamnat la trei ani de închisoare cu executare de Curtea de Apel din București
15.09.2021 | 11:52
Ce avere are Viorel Hrebenciuc fostul lider PSD condamnat la inchisoare cu executare Conturi secrete si zeci de mii de euro pe care nui poate justifica
Viorel Hrebenciuc a fost acuzat că are o avere mult mai mare față de cea trecută în declarația de deputat. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

14 septembrie 2021 a devenit o zi neagră pentru un fost greu al Partidului Social Democrat. Este ziua în care Viorel Hrebenciuc a ajuns după gratii, acolo unde trebuie să stea pentru trei ani de zile în urma unei condamnări definitive primite în dosarul privind licenţa Giga TV. Nu a fost singurul care a avut parte de vești proaste în acelaşi dosar. Astfel, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan a primit şi el 4 ani şi 6 luni de închisoare, în timp ce fosta şefă CNA Laura Georgescu a fost condamnată la 4 ani şi 4 luni de închisoare.

Interesant este că sentinţa a fost pronunţată la mai mult de şase ani după ce dosarul a ajuns în instanţă. Ani în care speţa s-a plimbat între instanţe şi curţi, ani în care avocații au luptat din greu să dovedească nevinovăția întregului grup acuzat.

ADVERTISEMENT

Ce avere are Viorel Hrebenciuc, fostul lider PSD condamnat la trei ani de închisoare

De-a lungul timpului averea lui Viorel Hrebenciuc a ridicat multe semne de întrebare. Astfel, despre unul dintre liderii social democraților s-a spus că este cel mai sărac parlamentar în acte, deși presa a scos la lumină conturi secrete și averi impresionante.

Cert este că, în ultima declarație de avere pe care a depus-o, Viorel Hrebenciuc nu a notat prea multe. O casă, un teren forestier, două ceasuri, câteva tablouri și un cont bancar în care abia dacă se aflau 1500 de euro.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, casa din București era deja trecută pe numele fiului. Deputatul PSD nu avea autoturisme, fiind unul dintre puținii politicieni care au tras linie la acest capitol. Se lăuda însă cu două ceasuri în valoare totală de 14 mii de euro și tablouri ale unor pictori contemporani achiziționate în schimbul a șase mii de euro.

Ca să închidă gura lumii, opinia publică suspectând o avere cu mult mai mare în cazul său, Viorel Hrebenciuc a notat la rubrica “active producătoare de venituri nete, care însumate depăşesc echivalentul a 5.000 de euro pe an”, fostul vicepreşedinte al PSD nu a ezitat și a scris “nu este cazul”.

ADVERTISEMENT

Judecând după declarația de avere, politicianul era chiar întreținut acasă, având în vedere că soția, angajată la Nuclear Electrica București, a reușit să câștige mai mult decât dublu.

Conturi secrete și zeci de mii de euro pe care Hrebenciuc nu-i poate justifica

Cu toate acestea, Rise Project a intrat în posesia unor documente prin care Viorel Hrebenciuc deținea mai  multe conturi secrete în bănci din Elveția, conturi folosite într-un caz care a făcut înconjurul lumii. Mai exact, fostul demnitar ar fi avut acces la un profil bancar care reunea două conturi bancare.

ADVERTISEMENT

Culmea, de același profil se foloseau și soția lui Hrebenciuc, Letiția, fiul lor, Andrei, dar și un personaj implicat într-un caz penal, instrumentat de Victor Ponta pe vremea când era procuror. Cele două conturi ar fi fost împărţite de familia deputatului cu Robert Deutsch, om important în afacerea Megapower, adică o fraudă care a avut loc la începutul anilor 90, la puţin timp după Revoluţie, în urma căreia statul român a pierdut peste 11 milioane de dolari.

Problemele lui Viorel Hrebenciuc nu s-au oprit aici și după ce a intrat în atenția Agenției Naţionale de Integritate, ANI a descoperit existenţa unei diferenţe destul de mari. Vorbim despre 189.813 lei, adică puţin peste 42.000 de euro, bani pe care politicianul nu a putut să-i dovedească. Concret, erau în plus faţă de averea dobândită şi pe care a notat-o în declarație și veniturile pe care le-a realizat de-a lungul timpului.

Astfel, a fost sesizată Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate împreună cu familia de Viorel Hrebenciuc, în perioada exercitării mandatului de deputat.

De ce a ajuns Viorel Hrebenciuc în spatele gratiilor

Procurorii DNA spun că la data de 17 septembrie 2013, la propunerea Laurei Georgescu, CNA-ul ar fi cu majoritate de voturi retragerea licenţei audiovizuale pentru postul Giga TV, post controlat în acel moment de Gheorghe Ştefan, fostul primar al orașului Piatra Neamț. La puțin timp de la această dată, Narcisa Iorga, membru al CNA, l-ar fi sfătuit pe cel poreclit în lumea fotbalului „Pinalti” să apeleze la cunoştinţele sale din mediul politic.

Concret, Ștefan trebuia să îi roage pe aceștia să influenţeze votul pe care ceilalţi membri ai CNA urmau să îl dea cu privire la contestaţia pe care Giga TV intenţiona să o formuleze. Drept pentru care, Gheorghe Ştefan a luat legătura cu Viorel Hrebenciuc.

După ce fostul demnitar PSD a intervenit, şefa CNA de atunci a revocat prima decizie și a păstrat licenţa pentru Giga TV. Oamenii legii spun că postul nu mai îndeplinea condiţiile legale pentru a-şi păstra licenţa de a emite.

Atât Gheorghe Ştefan cât şi Viorel Hrebenciuc au fost acuzaţi de procurori de instigare la infracţiunea de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid.

Hrebenciuc, rol principal şi în dosarul retrocedării ilegale a mii de hectare de pădure în Bacău

De remarcat că fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a fost condamnat la jumătatea lunii iulie a acestui an de Curtea de Apel din Braşov, la doi ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi în dosarul retrocedării ilegale a mii de hectare de pădure în Bacău.

Şi fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc a primit doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani. Decizia nu a fost însă definitivă. În cazul lui Viorel Hrebenciuc, procurorii l-au acuzat de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Dosarul a vizat retrocedarea a nu mai puțin de 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani.

DNA-ul a notat în dosar că grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme offshore pentru a ascunde provenienţa banilor. Atenție, peste 300 de milioane de euro ar fi pierdut în urma manevrelor Romsilva, după ce Sturdza a reuşit să între în posesia pădurilor.

ADVERTISEMENT