News

Ce avere are Vladimir Putin! Președintele rus trăiește în lux și adoră să se înconjoare de lucruri scumpe

24.04.2020 | 14:26
Ce avere are Vladimir Putin Presedintele rus traieste in lux si adora sa se inconjoare de lucruri scumpe
ADVERTISEMENT

Chiar dacă ziariștii ruși au încercat în nenumărate rânduri să afle ce avere deține președintele țării, Vladimir Putin, aceasta rămâne în continuare învăluită în mister. Și probabil așa va fi mereu, pentru că liderul de la Kremlin are grijă să-și țină viața personală departe de lumina reflectoarelor. Asta nu oprește, însă, opinia publică să dea naștere unor speculații pe seama sumelor amețitoare pe care controversatul om politic le-ar avea în conturi.

 Scandalul din jurul averii lui Vladimir Putin. Cum ar fi reușit oligarhul rus să se îmbogățească

Raportându-ne strict la puținele date oficiale pe care le avem la dispoziție în momentul de față, am fi tentați să credem că Vladimir Putin duce o viață modestă, ceea ce, bineînțeles, pare aproape imposibil de crezut având în vedere că vorbim despre unul dintre cei mai puternici oameni din lume. Potrivit publicației Business Insider, oligarhul rus încasează un salariu de aproximativ 133 de mii de dolari pe an și trăiește într-un apartament mic.

ADVERTISEMENT

Dar să lăsăm puțin deoparte varianta oficială și să aruncăm o privire asupra zvonurilor, pentru că acestea nu vin de oriunde, ci chiar de la CEO-ul Hermitage Capital Management, Bool Browder, care îl indică pe Putin drept cel mai bogat om din lume, făcând referire în special la investițiile masive făcute în Rusia anilor ’90, perioadă haotică de care președintele Rusiei a profitat pompând sume impresionante de bani în companii de stat precum Gazprom.

Browder, care în trecut a cooperat cu Putin în lupta anticorupție, până să fie la rândul său vânat de fostul agent KGB ajuns în fruntea celei mai mari țări din lume ca suprafață, susține că acesta a făcut avere folosindu-se de puterea și influența politică pentru a forța investitorii ruși să-i încredințeze bogățiile.

ADVERTISEMENT

Luxul, cuvântul de ordine din viața lui Vladimir Putin

De cealaltă parte, jurnaliștii revistei Time l-au urmărit îndeaproape pe liderul de la Kremlin și au ajuns la concluzia că acesta adoră să se scalde în lux. Nu e deloc de mirare, având în vedere că zvonurile indică o avere estimată undeva la 200 de miliarde de dolari. Dintre toate avuțiile sale, cea mai de preț este  palatul uriaș aflat la Marea Neagră, care aduce aminte de construcțiile Rusiei secolului al XVIII-lea.

Cu o sală de teatru privată, piste de aterizare pentru trei elicoptere și zeci de camere de cazare pentru paznici, acesta a fost construit special pentru Putin, care ar fi plătit prin intermediul unui fond de investiții al oligarhilor ruși, apropiați ai săi, cel puțin un miliard de dolari.

ADVERTISEMENT

Iar dacă zvonurile sunt adevărate, Putin ar mai putea deține alte 20 de astfel de clădiri, 60 de avioane, precum și o colecție de ceasuri în valoare de peste 400.000 de dolari. Asta în timp ce „20 de milioane de oameni trăiesc la limita sărăciei”, avertizează Boris Nemețov, fost premier al Rusiei.

Spre deosebire de omologul său din SUA, Donald Trump, Putin a susținut de fiecare dată că duce o viață cât se poate de modestă: „Nu e nimic de discutat despre asta!”, este replica sa obișnuită când vine vorba despre averea pe care o deține.

ADVERTISEMENT

Totuși, oligarhul rus nu a negat niciodată că s-ar afla în posesia unei serii impresionante de acțiuni. „Sunt cel mai bogat om nu doar din Europa, ci din întreaga lume: Colectez emoții. Sunt bogat cu încrederea rușilor în mine, pentru că eu conduc marea națiune a Rusiei. Cred că asta e cea mai mare avere a mea”, a declarat președintele celei mai mari țări, ca suprafață, din întreaga lume.

ADVERTISEMENT