Actorul Mircea Diaconu a murit, însă averea culturală lăsată de acesta în urmă nu va dispărea niciodată. Artistul avea, de asemenea, și o avere financiară considerabilă, bucurându-se, de asemenea, și de o pensie mai mult decât mulțumitoare.
În vârstă de 74 de ani, Mircea Diaconu a plecat la cele veșnice în urma unei lupte dure cu o boală violentă, respectiv cancerul de colon. În doar câteva zile, artistul ar fi urmat să își serbeze a 75-a aniversare, însă nu a mai apucat. Anunțul trist a fost făcut chiar de soția acestuia, actrița Diana Lupescu, cea alături de care a trăit nu mai puțin de 44 de ani.
Actorul cunoscut pentru filme celebre ca „Filantropica”, „Actorul și sălbaticii”, „Mere roșii” sau „Buletin de București” stătea foarte bine din punct de vedere financiar. Datorită talentului său actoricesc și simpatiei față de scena politică, Mircea Diaconu beneficia de o pensie de 37.752 de lei pe an, pentru limită de vârstă, dar și o pensie de merit, oferită de statul român, în valoare de 52.092 lei pe an.
Activ și ca politician din partea Alianței ALDE-Pro România, Mircea Diaconu primea o sumă considerabilă și din partea Parlamentului European, respectiv 81.239 de euro pe an. Din alte surse, actorul a mai primit 69.674 de euro. Din partea partidului Pro România a primit 244.527 de lei, iar din drepturile de autor a beneficiat de 2.200 de lei.
Pe lângă aceste sume deloc de neglijat, Mircea Diaconu și soția lui mai aveau și diverse proprietăți. Acestea le asigurau, prin chirii, un venit stabil lună de lună, adăugat pensiei lunare. Împreună, cei doi dețineau cinci terenuri, dintre care trei cumpărate și două moștenite. La fel sunt împărțite și proprietățile, respectiv trei cumpărate de cei doi soți și două moștenite.
Mircea Diaconu a fost o figură emblematică pentru țara noastră. El nu a fost doar actor, ci și politician, chiar candidat, în 2019, la alegerile prezidențiale. El a fost, de asemenea, director al Teatrului Nittara, pe scena cpruia a jucat în nenumărate piese ce au adunat mii de spectatori de-a lungul timpului. De asemenea, el a fost și profesor la Universitatea de Artă Teatrală din București.
Un lucru mai puțin știut despre Mircea Diaconu este că, în tinerețe, a jucat și fotbal. În trecut, el a spus despre acest sport că, din păcate, se îndreaptă spre o industrie, deși pe vremea lui lucrurile stăteau altfel.
„Să ştiţi că sportul şi teatrul înseamnă contact interuman. Înseamnă relaţia crudă dintre oameni. Aşa trebuie judecat sportul. Sunt zile în care avem spectacole o dată cu marile derby-uri din campionat, sau o dată cu jocurile echipei naţionale.
Colegii mei avansează atunci mica teorie că n-o să avem spectatori din cauza meciurilor. Unii dintre ei vor să sară peste zilele cu meciuri. Dar nu e aşa. Sala se umple de fiecare dată. Sincer, eu am jucat handbal la Liceul Sportiv din Câmpulung Muscel. Şi o făceam bine.
Dar de fotbal ce să vă zic? Da. Mie mi se pare că fotbalul s-a separat cu durere de sport. De competiţia curată. S-a dus către industrie. Merg mulţi oameni după fotbal, dar, din păcate, nu sunt oameni de calitate. Trebuie să recunosc asta”, a spus Mircea Diaconu, potrivit cancan.ro.