Știi ce bacșiș se lasă, de fapt, la restaurant sau care sunt regulile de bun simț atunci când iei masa într-un local? Iată ce trebuie să știi pentru a preveni o situație stânjenitoare ce poate apărea când soliciți nota de plată.
Dicționarul explicativ al limbii române ne arată că bacșișul reprezintă o sumă mică în bani care se oferă drept recompensă, de obicei servitorilor, birjarilor, chelnerilor, portarilor, hamalilor, cameristelor sau factorilor poștali.
Acesta mai este numit și ciubuc în anumite situații, însă care este valoarea sa? Din ianuarie 2023 patronii de localuri din România sunt obligați prin lege să treacă pe bon tipsul. Acesta nu trebuie să depășească 15% din valoare totală a consumației, cu tot cu TVA.
Legea mai arată că din sumele adunate din bacșișuri, statul încasează 10%. Clienții sunt întrebați înainte dacă sunt de acord să lase bacșiș la restaurant sau la cafenea, valoarea acestuia variind, de fapt, între 5 și 15%.
Bacșișul este de 10% atunci când mergi la bar, la terasă sau la un restaurant obișnuit, în timp ce la restaurantele de lux este între 15 și 20% din nota de plată. Regula generală spune că valoarea acestuia trebuie să fie de 10% din nota de plată.
Clienții nemulțumiți refuză să dea această recompensă, mai ales dacă sunt nemulțumiți de mâncare, servire sau atitudinea chelnerului. Cu toate acestea Codul bunelor maniere spune că bacșișul nu trebuie să fie mici prea mic, nici prea mare.
„Este important să ştim cât trebuie să dăm. Aceste sume nu vor fi nici prea mici, nici prea mari. A da bacşişuri exorbitante nu constituie o dovadă de generozitate, cum am putea crede, ci de proastă creştere.
Este un gest care dă naştere la comentarii ironice, chiar din partea celor ce primesc banii, şi ne face să-l recunoaştem pe parvenit de la distanţă.
Pe de altă parte, a nu da bacşiş deloc atunci când e strict necesar, consolându-te că cel care ţi-a făcut serviciul are mai mulţi bani ca tine sau că n-o să-l mai vezi niciodată, te califică drept prost crescut”, se arată în cartea Codul bunelor maniere astăzi, scrisă de Aurelia Marinescu, relatează Adevărul.
Mai mult decât atât, experții ne transmit că este important să ne documentăm atunci când mergem în vacanță în străinătate legat de acest obicei. În altă ordine de idei, în Europa sunt mai multe țări care protestează împotriva bacşişului.