News

Ce bănci au modificat dobânzile după ce IRCC a intrat în vigoare. Cât vor plăti cei care au credite aici

03.05.2019 | 16:05
Ce banci au modificat dobanzile dupa ce IRCC a intrat in vigoare Cat vor plati cei care au credite aici

Românii cu credite au parte de o nouă veste! Desființarea indicelui ROBOR trage după ea dobânzi noi. Partidul Social Democrat a creat un întreg scandal de la noua înlocuire. De asemenea, se indică și cât vor plăti românii ratele creditelor în lei. Obiectivul Guvernului este să scadă costul creditelor românilor, să crească numărul companiilor româneşti care vor primi de la bănci credite avantajoase pentru dezvoltare şi să încurajeze economisirea.

Care sunt băncile care au modificat dobânzile după IRCC?

Efectele desființării indicelui ROBOR au creat un întreg scandal. Rivalii celor de la PSD au criticat dur măsura în cauză, astfel că au cerut demisiile oamenilor cu putere de decizie. Ultimele mișcări ale băncilor au surprins pe toată lumea. Noul indicator IRCC, înlocuitor al ROBOR, a produs o mișcare destul de importantă pentru bănci. Acestea au decis să reducă dobânzile cu până la un punct procentual.

Unele dintre acestea au majorat marja, astfel că ratele la creditele noi vor fi cu până la 10% mai mici decât înainte. Băncile care aplică reducerile sunt: CEC Bank, ING Bank și Raiffeisen Bank. Cele care nu au modificat marja creditelor sunt: BCR și Transilvania. Banca Națională a României a publicat noul indice, acesta este 2,36%, mai mic decât nivelul ROBOR, 3,32%.

Băncile au modificat dobânzile
Băncile au modificat dobânzile

Indicele ROBOR a fost înlocuit

„În consens cu părţile implicate şi în baza principiilor agreate cu BNR şi cu ARB modificăm trei acte normative. Este vorba despre OUG 114/2018, OUG 50/ 2010 şi OUG 52/ 2016.

Prin aceste modificări formula de calcul a dobânzilor variabile din contractele de credite în lei, indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare care se publică pe site-ul BNR. Din 2 mai 2019 noul indice se aplică doar creditelor noi contractate de populaţie” , a anunțat Viorica Dăncilă, declarând totodată că obiectivul principal al Guvernului este scăderea costurilor creditelor românilor.