News

Ce bani au avut pentru campania electorală Vlad Gheorghe și Nicu Ștefănuță, candidații independenți la europarlamentare. Greii din PNL-PSD, contribuții de milioane de lei

În vreme ce candidații PNL-PSD și-au finanțat campania electorală la europarlamentare și cu milioane de lei, candidații independenți au mizat pe donațiile oamenilor
13.06.2024 | 17:22
Ce bani au avut pentru campania electorala Vlad Gheorghe si Nicu Stefanuta candidatii independenti la europarlamentare Greii din PNLPSD contributii de milioane de lei
Vlad Gheorghe, Nicu Ștefănuță, Vasile Dîncu și banii cu care și-au finanțat campania electorală. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dintre cei patru candidați independenți la alegerile europarlamentare prezenți pe buletinele de vot, doar doi au făcut campanie cu adevărat. O arată sumele folosite în campania electorală, fie că vorbim de contribuții din venituri proprii sau donații de la susținători. Chiar dacă sumele nu sunt impresionante, unul dintre cei doi, Nicolae Ștefănuță, a și reușit să își câștige un mandat în Parlamentul European. Spre comparație, unii candidați PSD și-au finanțat campania electorală cu milioane de lei, până la maximul de 2,4 milioane lei permis de lege.

Ce bani de campanie au avut Vlad Gheorghe și Nicu Ștefănuță

Nicu Ștefănuță a reușit să câștige, în urma alegerilor de duminică, unul dintre cele 33 de mandate din Parlamentul European rezervate României. În materie de resurse financiare pentru campania electorală, acesta a mizat în special pe veniturile proprii, dar au contribuit mult și donațiile primite de la susținătorii săi.

ADVERTISEMENT

Concret, în data de 14 mai, în contul de campanie al lui Nicu Ștefănuță intră primii bani, 16.852 lei – bani din propriile venituri. O săptămână mai târziu, tot din banii proprii, în contul de campanie al europarlamentarului ales în 2019 pe listele USRPLUS, intră alți 14.500 lei. Tot în aceeași perioadă intră în cont și primii bani primiți din donațiile susținătorilor, aproape 25.000 lei. Zilele următoare urmează alți circa 45.000 lei din venituri proprii, dar și alți 7.500 lei proveniți din donații. Astfel, la jumătatea campaniei electorale, acesta avusese în contul de campanie circa 100.000 lei, circa 20.000 de euro.

În săptămâna următoare, spre finalul lunii mai, în contul de campanie mai intră alți 30.000 lei, proveniți tot din venituri proprii. La acești bani se adaugă alți 10.000 lei, împrumutați de la persoane fizice. Sunt și ultimii bani care intră în contul de campanie, ducând suma totală disponibilă pentru campania de o lună la circa 140.000 lei, adică circa 28.000 euro.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor provizorii furnizate de către BEC, miercuri 12 iunie la ora 20.00, Nicu Ștefănuță obținuse în țară peste 275.000 voturi (3,08%), la care se adaugă alte 12.000 de voturi din diaspora.

Miercuri, acesta a anunțat pe pagina sa de Facebook că a depus o plângere la biroul electoral în cazul unei secții de votare din țară, acolo unde susținătorii săi au declarat că au votat însă în procesele verbale nu apare niciun vot pentru el. Cazul a fost relatat de jurnalistul Ștefan Borcea.

ADVERTISEMENT
Nicu Ștefănuță
Nicu Ștefănuță, primul candidat independent din România ales în Parlamentul European

 

Vlad Gheorghe, campanie cu mai puțin de 20.000 euro

Un alt candidat independent, Vlad Gheorghe, și el provenit din USR, a fost extrem de aproape de a strânge cele 275.000 de voturi necesare pentru a atinge pragul de 3%. La fel ca în cazul lui Nicu Ștefănță, și acesta și-a finanțat campania electorală cu proprii bani, ajutat și de donațiile susținătorilor.

În ceea ce privește sumele, în data de 15 mai, în contul de campanie al acestuia intră primii bani, 15.000 lei, o sumă provenit din donațiile susținătorilor. O săptămână mai târziu, vin alți 12.500 lei, bani tot din donațiile oamenilor. Practic, aceste cifre ne arată că mai mult de jumătate din campania electorală a fost dusă cu banii veniți din donațiile susținătorilor, circa 27.500 lei, adică 5.500 euro.

ADVERTISEMENT

În data de 27 mai, fondul de campanie este alimentat cu 15.000 lei, bani proveniți acum din venituri proprii. O săptămână mai târziu, în data de 3 iunie, tot din banii proprii, ajung în contul de campanie alți 25.000 lei. Suma este suplimentată în data de 4 iunie cu alți 20.000 lei, tot bani din venituri proprii.

Au fost ultimii bani cu care Vlad Gheorghe și-a finanțat campanie pentru Parlamentul European. Vorbim în total de o campanie condusă cu 87.500 lei, adică circa 17.500 euro. Datele de la BEC de miercuri seară arătau că acesta a obținuse 221.000 voturi în țară (2,48%), plus alte 10.000 de voturi din diaspora. Din păcate pentru acesta, în final, se pare că nu a reușit să atingă pragul de 3% care i-ar fi adus atât un mandat de europarlamentar cât și decontarea cheltuielilor de campanie.

„Partidele politice, alianțele politice și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale care obțin, individual sau într-o alianță electorală, cel puțin 3% din totalul voturilor valabil exprimate, precum și candidații independenți care obțin cel puțin 3% din totalul voturilor valabil exprimate au dreptul, în condițiile legii, la rambursarea cheltuielilor aferente campaniei electorale”, se arată în Ghidul finanțării campaniei electorale, publicat de AEP.

Acesta și susținătorii săi au acuzat nenumărate cazuri în care în procesele verbale de la secțiile de votare apar zero voturi pentru Vlad Gheorghe, chiar dacă sunt nenumărate mărturii de alegători care susțin că au votat pentru acesta exact la secțiile respective.

„Am cerut RENUMĂRAREA voturilor! La numărătoarea oficială am crescut cu mii de voturi până azi – deja 231.877 voturi validate oficial şi continuă să crească. Voturile voastre sunt acolo, le apărăm până la ultimul. Sunt zeci, sute, mii de voturi care nu se mai regăsesc în procesele verbale. Mulțumesc tuturor celor care mi-ați trimis secțiile unde ați votat, avem dovezi că au “dispărut” voturile românilor şi este un temei suficient pentru reluarea numărătorii”, a transmis acesta miercuri, pe pagina sa de Facebook.

Greii din PSD și-au finanțat campania cu milioane de lei

Nicu Ștefănuță și Vlad Gheorghe sunt singurii candidați independenți care au raportat contribuțiile primite pentru campania electorală. Practic, aceștia au fost și singurii care au făcut campanie. Pe buletinele electorale au mai fost prezenți doi candidați independenți, Paula Pîrvulescu și Silvestru Șoșoacă, ultimul ajuns sub control judiciar, fiind anchetat de către DIICOT pentru depunerea de semnături false pentru aceste alegeri.

Partidele care au fost sigure că trec de pragul electoral la alegerile de duminică nu au avut probleme în a-și atrage fonduri de campanie. FANATIK a scris că la AUR nu mai puțin de șapte candidați și-au finanțat campania la europarlamentare cu peste un milion de lei. În condițiile în care partidul lui Simion a trecut pragul electoral, toate aceste fonduri vor fi decontate de către AEP.

O situație similară întâlnim și la PSD. Aici, au fost patru candidați care au finanțat campanie electorală cu contribuții de peste un milion de lei. Spre exemplu, Florin Cîrciu, secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, și-a finanțat campania cu suma maximă permisă de lege 2,475 milioane lei. Banii au provenit din veniturile proprii.

O altă contribuție importantă a fost cea făcută de către Vasile Dîncu, fostul ministru al apărării. Acesta și-a finanțat campania cu două milioane de lei, la fel, bani din veniturile proprii. Un alt candidat social-democrat care a finanțat campania electorală cu suma maximă este deputatul Mușoiu Ștefan. Cel de-al patrulea oficial PSD care a băgat peste un milion de lei în campania de la europarlamentare este eurodeputatul Victor Negrescu. Și în cazul lui, banii provin din venituri proprii.

Doar la PNL mai găsim contribuții de peste un milion de lei. Este cazul lui Vasile Voicu Dorin, cu peste 1,3 milioane lei, din venituri proprii și împrumuturi, locul 26 pe listele PNL-PSD la alegerile de duminică. Un al doilea liberal care a băgat peste un milion de lei în campania electorală este Rareș Bogdan, care a făcut două viramente de 746.000 lei, adică aproape 1,5 milioane lei.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate...
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja potop
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Lovitură de grație pentru Marius Elisei, fostul soț al Oanei Roman. Vedeta l-a...
Lovitură de grație pentru Marius Elisei, fostul soț al Oanei Roman. Vedeta l-a dat în judecată