News

Ce beneficii are asistenta lui Marcel Vela după ce a fost decorată de președintele Iohannis

02.12.2020 | 16:05
Ce beneficii are asistenta lui Marcel Vela dupa ce a fost decorata de presedintele Iohannis
Gabriela Mădălina Siia Cenuşă a fost decorată de președintele Klaus Iohannis. Sursa foto - facebook
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune ce beneficii are asistenta lui Marcel Vela după ce a fost decorată de președintele Klaus Iohannis. Vă readucem aminte că angajata Ministerului Afacerilor Interne, Gabriela Mădălina Sîia Cenuşă a primit Ordinul şi Medalia Naţională pentru Merit de Ziua Națională. 

Concret, trebuie să știți că medalia asistentei ministrului de Interne este cea de-a treia medalie naţională în ierarhia decorațiilor, pe timp de pace, şi a patra într-un clasament al decorațiilor militare de război.

ADVERTISEMENT

Aceasta se poate acorda cetăţenilor români şi străini fără studii superioare, pentru a recompensa serviciile importante civile şi militare aduse statului român pe timp de pace sau pe timp de război.

Ce beneficii are asistenta lui Marcel Vela după primirea decorației

Atenție! Medalia este echivalentă ca importanţă şi se acordă pentru aceleaşi merite pentru care se conferă persoanelor cu studii superioare Ordinul Naţional Pentru Merit.

ADVERTISEMENT

Așadar, medalia Naţionala Pentru Merit are trei clase; acestea fiind , în ordine crescatoare clasa a III-a, clasa a II-a și clasa I. Gabriela Mădălina Sîia Cenuşă a primit-o pe ultima, adică cea de clasa joasă.

Interesant este că medalia se conferă pe viaţa, dar și faptul că numărul posesorilor gradelor superioare, atât civili, cât şi militari, este limitat la 7.200 de persoane.

ADVERTISEMENT

Astfel, pentru clasa a III-a, clasă în care a fost încadrată și asistenta ministrului Vela, numărul decorațiilor este nelimitat. La clasa a II-a sunt 4.800 de medalii, din care 4.000 pentru civili și 800 pentru militari. În tot acest timp, clasa I pot avea 2.400 de oameni, din care 2.000 civili și restul încadrați în armată.

Depăşirea numărului prevăzut constituie o încălcare a prezentului regulament. Decoratiile conferite peste numărul limita sunt nule de drept, iar însemnele vor fi restituite.

ADVERTISEMENT

Cum arată medalia pe care a luat-o Gabriela Mădălina Sîia Cenuşă

Însemnul Medaliei Naţionale Pentru Merit este o piesă circulară cu diametrul de 35 mm şi grosimea de 2 mm, cu bordura supraînălțată, groasă de 3,5 mm. Pe avers este ștanțat aversul ordinului cu aceasta denumire; pe revers este scris PENTRU MERIT cu litere având înălţimea de 2,5 mm.

Medalia este surmontată de o cunună ovală din frunze de laur stilizate şi de un inel prin care se prinde panglica. Aceasta este din rips moarat alb, lată de 35 mm, având, la 2 mm de margini şi în centru, benzi negre late de 3 mm. Pentru doamne, panglica se pliază sub forma de funda (papion), având lungimea de 100 mm.

Însemnul clasei a III-a, cea în care a fost încadrată Gabriela Mădălina Sîia Cenuşă este din tombac de culoarea bronzului. La clasa a II-a este din tombac argintat, în timp ce la clasa I este din argint, cu titlu de 800 la mie, aurit.

De asemenea, la toate clasele, o dată cu însemnul, se acordă rozeta şi bareta decoratiei. Rozeta, care se poartă de către civili la butoniera de la reverul stâng al hainei/taiorului, are forma unui triunghi echilateral, cu laturile de 16 mm, confectionat din rips alb, având pe centru şi la colturi câte o dunga neagra de 1,5 mm. Pe spate exista un sistem de prindere.

Bareta, din rips, este lungă de 18 mm şi înaltă de 10 mm şi are culorile de baza ale panglicii reduse cu 50%; panglica este prinsă pe un suport metalic care are pe spate o agrafa de prindere. Bareta se poartă la uniforma-ţinuta zilnica, pe pieptul stang.

Totodată, cutia (ecranul) care conţine decoratia este îmbrăcată la exterior cu piele mată, de culoare neagră, iar în interior este căptușită cu mătase roşie.  Pe capacul cutiei sunt imprimate aurit stema României, denumirea şi clasa medaliei.

Cine poate lua medalie națională de merit

Decorarea cu Medalia Naţionala Pentru Merit se poate face numai după îndeplinirea, cu rezultate deosebite, a unor funcţii civile şi militare timp de cel puţin 5 ani. Interesant este că nimeni nu poate fi distins cu această medalie decât începând cu clasa a III-a.

La instituirea Medaliei Naţionale Pentru Merit, Preşedintele României poate să confere, din proprie iniţiativă, 25 de medalii, în clasele a II-a şi I. Pentru a fi promovat într-o clasa superioară este necesară efectuarea unui stagiu în clasa imediat inferioară.

Ce avantaje are asistenta lui Marcel Vela

Interesant este că brevetul medaliei pe care l-a primit Gabriela Mădălina Sîia Cenuşă nu este semnat personal de Klaus Iohannis. Doar cele pentru clasa I au semnatura autografă a Preşedintelui României şi contrasemnatura autografa a cancelarului ordinelor.

Pentru clasa a II-a acestea vin cu parafa Preşedintelui României şi contrasemnatura autografa a cancelarului ordinelor, în timp ce la clasa a III-a au doar parafa Preşedintelui României şi parafa cancelarului ordinelor.

De remarcat că persoanele decorate cu Medalia Naţionala Pentru Merit clasa I, în cazul în care decernarea însemnului nu a fost facută direct de şeful statului, pot solicita, prin Cancelaria Ordinelor, dreptul de a fi primite în audiență de Preşedintele României pentru a-i mulțumi personal.

 

ADVERTISEMENT